Μουσείο Τυπογραφείας

ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Αθήνα
Σε συντονισμένες κινήσεις προκειμένου να συγκεντρωθούν ως το τέλος του έτους 26,4 δισ. ευρώ προχωρά το επόμενο διάστημα το υπουργείο Οικονομικών, ώστε ο προϋπολογισμός να μείνει εντός των στόχων που έχουν τεθεί.
Στο πλαίσιο αυτό αναμένονται μπαράζ ελέγχων μέσω του ΣΔΟΕ, ειδικοί έλεγχοι από νέα ομάδα ράμπο σε έχοντες υψηλά εισοδήματα και μεγάλη ακίνητη περιουσία, κατασχέσεις ακινήτων και καταθέσεων όσων χρωστούν στο Δημόσιο και «ραβασάκια» της Εφορίας για την είσπραξη του ΕΤΑΚ 2009 και του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας 2010.
Σύμφωνα με τα Νέα, το υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε σχέδιο άμεσης ανάγκης τεσσάρων σημείων:
-Σαρωτικούς ελέγχους, μέσω του ΣΔΟΕ, σε ελεύθερους επαγγελματίες. Από τα πρόστιμα που θα επιβληθούν, η κυβέρνηση στοχεύει να έχει συγκεντρώσει ως το τέλος του έτους 5 δισ. ευρώ (2,4 δισ. στο εξάμηνο).
-«Ράμπο» για έχοντες και κατέχοντες. Το υπουργείο Οικονομικών επιφυλάσσει ειδική μεταχείριση σε ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής, πολυτελών αυτοκινήτων και επαγγελματίες που δηλώνουν προκλητικά χαμηλά εισοδήματα, ενώ διάγουν πολυτελή βίο. Νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που θα κατατεθεί τον Σεπτέμβριο προβλέπει τη συγκρότηση πέντε ειδικών ομάδων δράσης για την εφαρμογή του νέου φορολογικού νόμου, τη συλλογή ληξιπρόθεσμων οφειλών, την ενίσχυση των ελεγκτικών και εισπρακτικών μηχανισμών την εντατικοποίηση των ελέγχων σε έχοντες και κατέχοντες και τη σύσταση ειδικής ομάδας ράμπο για φορολογούμενους με μεγάλα εισοδήματα.
-Κατασχέσεις ακινήτων και καταθέσεων όσων χρωστούν στο Δημόσιο.
Η αρχή έγινε σε Μύκονο και Σαντορίνη, ενώ τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων έδειξε ότι 279 φορολογούμενοι επιμένουν να μην πληρώνουν ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 2,68 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, θα γίνεται διασταύρωση στοιχείων για τις καταθέσεις στο εξωτερικό, για το ύψος των δηλωθέντων εισοδημάτων σε συνάρτηση με την ακίνητη περιουσία, ενώ θα εφαρμοστούν τεκμήρια διαβίωσης και πόθεν έσχες, που έχουν προγραμματιστεί να αποδώσουν έξτρα έσοδα 400 εκατ. ευρώ το επόμενο έτος.
-Ραβασάκια της Εφορίας. Εκτός από τον φόρο εισοδήματος, η Εφορεία ετοιμάζεται να ζητήσει την καταβολή του ΕΤΑΚ 2009, ενώ θα αποσταλούν και σημειώματα για την είσπραξη του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας 2010. Επιπλέον, όσοι δήλωσαν εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ θα πληρώσουν έκτακτη εισφορά 1% επί του καθαρού ατομικού εισοδήματος.
Κατάρτιση
προϋπολογισμού
Τα παραπάνω μέτρα λαμβάνονται τη στιγμή που ξεκινά η κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2011, προκειμένου να κατατεθεί στη Βουλή στις 4 Οκτωβρίου. Ο νέος προϋπολογισμός θα προβλέπει αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, τη μεταφορά στο συντελεστή ΦΠΑ 23% προϊόντων και υπηρεσιών που τώρα φορολογούνται με 11%, καθιέρωση «πράσινων τελών» και φορολόγηση των αυθαιρέτων.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.