Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ

Αθήνα
Με σειρά συσκέψεων το οικονομικό επιτελείο μπήκε στους ρυθμούς της νέας αξιολόγησης που θα γίνει από την τρόικα, μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου.
 Προτεραιότητες αποτελούν, το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση των εισπρακτικών μηχανισμών, που θεωρείται κρίσιμο για να καλυφθούν οι απώλειες στα έσοδα, το θέμα των ΔΕΚΟ, οι επενδύσεις και η απελευθέρωση αγορών και επαγγελμάτων.
 Οι υπηρεσίες του υπουργείου ξεκινούν, παράλληλα, την επεξεργασία των δεδομένων του προϋπολογισμού του 2011, ο οποίος χαρακτηρίζεται από το βαρύ φορολογικό πακέτο ύψους 6,6 δισ ευρώ, με πρόσθετους φόρους από τον ΦΠΑ, την ακίνητη περιουσία, τα εισοδήματα ελευθέρων επαγγελματιών.
 Κοινή είναι, πάντως, η διαπίστωση στο οικονομικό επιτελείο, ότι μόνο εάν “τρέξουν” οι διαρθρωτικές αλλαγές μπορεί να ενισχυθεί η δυναμική της ανάκαμψης και να αντιμετωπιστούν ριζικά οι δημοσιονομικές ανισορροπίες.
 Στο επόμενο δίμηνο, θα πρέπει να έχει “τρέξει”:
-το φορολογικό πολυνομοσχέδιο με έμφαση στην αναδιάρθρωση των φοροελεγκτικών υπηρεσιών,
-το νομοσχέδιο για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης επιχειρήσεων, η πρόσληψη τεχνικών συμβούλων για τις αποκρατικοποιήσεις τραπεζών και επιχειρήσεων,
-η απελευθέρωση των αγορών με έμφαση στα “κλειστά” επαγγέλματα και την ενέργεια, η ολοκλήρωση των σχεδίων
-η ψήφιση του νέου Επενδυτικού Νόμου, η αντιμετώπιση των στρεβλώσεων στις αγορές προϊόντων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι πληθωριστικές πιέσεις.
 Επιτάχυνση των διαρθρωτικών παρεμβάσεων που εκκρεμούν αλλά και αποτελεσματική εφαρμογή των μέτρων που έχουν ήδη θεσμοθετηθεί, ζητούν οι αγορές, χαρακτηρίζοντας το Δημόσιο Χρέος ως την υπ’ αριθμόν ένα “απειλή” αποσταθεροποίησης στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, που δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες έως τις αρχές του 2012.
 Το βασικό σενάριο για τις προοπτικές ανάκαμψης που έχει επεξεργαστεί η τρόικα σε συνεργασία με την ελληνική Κυβέρνηση, προβλέπει ότι το Χρέος θα διαμορφωθεί στο 145% του ΑΕΠ την επόμενη χρονιά και στο 149% το 2012 και το 2013. Ωστόσο, στη περίπτωση που η ελληνική οικονομία βυθιστεί σε μεγαλύτερη ύφεση χάνοντας μια μονάδα περαιτέρω ετησίως, το Χρέος θα εκτιναχθεί στο 150% του ΑΕΠ το 2011, στο 156% το 2012 και στο 160% το 2013.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα