Μουσείο Τυπογραφείας

ΑΠΟ ΤΟ ΣΔΟΕ

Αθήνα
Στο στόχαστρο των ειδικών ελέγχων του ΣΔΟΕ μπαίνουν
οι έχοντες και κατέχοντες, οι οποίοι δηλώνουν πολύ χαμηλά εισοδήματα, καθώς θα συγκροτηθεί ειδική ομάδα με «ράμπο» του Σώματος, με στόχο να εισρεύσουν σημαντικά ποσά από πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις και να καλυφθεί η υστέρηση στα έσοδα έναντι του στόχου που καταγράφεται από την αρχή του χρόνου  και αγγίζει τα 2,6 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Το Βήμα, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου έδωσε εντολή στον ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ Γ. Καπελέρη να ολοκληρώσει μέσα στον Αύγουστο τη συγκρότηση ειδικών ομάδων.
Η νέα δομή του ΣΔΟΕ θα επικεντρωθεί στις ακόλουθες δράσεις:
Οffshore
Στη φοροδιαφυγή των επωνύμων που διαθέτουν offshore εταιρείες επικεντρώνεται η ειδική ομάδα του ΣΔΟΕ. Τα πρώτα στοιχεία των ελέγχων δείχνουν ότι 3.800 πολίτες διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία η οποία είναι καταχωρισμένη σε offshore εταιρείες, ενώ έχουν εντοπισθεί σκάφη μεγάλης αξίας σε περίπου 3.000 υπεράκτιες εταιρείες.
Διασταυρώσεις σε Μύκονο, Σαντορίνη και Κολωνάκι
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία για ιδιοκτήτες ακινήτων σε Μύκονο και Σαντορίνη. Σε εξέλιξη είναι ένα «νέο κύμα» για οφειλέτες με καταστήματα σε Κολωνάκι, Σύνταγμα και Μοναστηράκι. Απειλή πλειστηριασμού για όσους δεν ρυθμίσουν ή δεν εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους.
Ληξιπρόθεσμες οφειλές
«Αν εισπραχθεί έστω και το 25% από βεβαιωθέντα πρόστιμα σε ιδιώτες και επιχειρήσεις, τα έσοδα του προϋπολογισμού θα βρεθούν πολύ κοντά στον στόχο». Ιδρύονται επιχειρησιακά κέντρα ΣΔΟΕ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με αποκλειστική αρμοδιότητα την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών που ξεπερνούν τα 20 δισ. ευρώ.
«Ράμπο» για κατέχοντες που δηλώνουν… ψίχουλα
Άνδρες του ΣΔΟΕ θα χτυπούν από το τέλος Αυγούστου την πόρτα πολιτών που κατέχουν μεγάλη ακίνητη και ακίνητη περιουσία και δηλώνουν πολύ χαμηλά εισοδήματα. Στόχος η βεβαίωση παραβάσεων και η είσπραξη προστίμων «εδώ και τώρα».
Γενικευμένες κατασχέσεις
«Κάθε μέρα γίνονται κατασχέσεις» τονίζει μιλώντας στο «Βήμα» κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.
Το ΣΔΟΕ εισέρχεται και σε αυτό το μέτωπο προχωρώντας σε διασταυρώσεις με στοιχεία τραπεζών από Ελβετία, Βρετανία και Κύπρο. Δίνεται διορία σε όσους μετέφεραν κεφάλαια σε τράπεζες του εξωτερικού τους μήνες της κρίσης χρέους που έπληξε την ελληνική οικονομία να τα «επαναπατρίσουν» ως το τέλος Οκτωβρίου, πληρώνοντας εφάπαξ φόρο 5%.
Όσοι δεν το πράξουν, θα αντιμετωπίσουν έλεγχο «πόθεν έσχες» και «κοσκίνισμα» των φορολογικών τους δηλώσεων.
Σκάφη αναψυχής
με άδειες-«μαϊμούδες»
Τα 10 εκατ. ευρώ αγγίζουν τα έσοδα του Δημοσίου τις τελευταίες δύο εβδομάδες από εύπορους ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής, οι οποίοι είχαν «βαφτίσει» τα σκάφη τους επαγγελματικά ή αθλητικά για την αποφυγή της φορολογίας.
Προχωρούν τώρα σε δήλωση της πραγματικής τους χρήσης καταβάλλοντας τα αναλογούντα ποσά φόρου για να αποφύγουν υψηλά πρόστιμα και να νομιμοποιήσουν τη χρήση τους.
Στόχος η αύξηση κατά 13,7%
Ως το τέλος του έτους ζητούνται επειγόντως έσοδα 26,4 δισ. ευρώ ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του μνημονίου για αύξηση εσόδων κατά 13,7% το 2010 σε σύγκριση με το 2009. Είναι ωστόσο εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί καθώς βαθαίνει η ύφεση στην πραγματική οικονομία και τα λουκέτα στην αγορά πολλαπλασιάζονται.
Δήλωναν ?100.000 τον χρόνο, «έβγαζαν» 1 εκατ.
Στη δέσμευση καταθέσεων 15 γιατρών του ΕΣΥ που εμπλέκονται στην υπόθεση της εταιρείας ορθοπεδικού υλικού Depuy Ηellas προχώρησε η Δικαιοσύνη έπειτα από ελέγχους του ΣΔΟΕ και συγκεκριμένα της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης Ειδικών Υποθέσεων Αθηνών της οποίας προΐσταται ο Ε. Καραμάνος.
Για τους εν λόγω γιατρούς βρέθηκαν αποκλίσεις-σοκ ανάμεσα στα εισοδήματα που δήλωναν και στα κεφάλαια που αποκαλύφθηκε ότι διατηρούσαν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Σε ορισμένες περιπτώσεις η αναλογία φθάνει το 1 προς 10. Υπάρχουν δηλαδή γιατροί οι οποίοι δήλωσαν σε διάστημα 10 ετών συνολικά εισοδήματα 1 εκατ. ευρώ και βρέθηκαν να έχουν καταθέσεις 10 εκατ. ευρώ!
Αν υπάρξει καταδίκη των γιατρών που υφίστανται τους ελέγχους, τα κεφάλαια που βρέθηκαν στους λογαριασμούς θα κατασχεθούν και θα εισρεύσουν στα ταμεία του Δημοσίου, εφόσον σε αυτές τις περιπτώσεις δεν πρόκειται για «μαύρο χρήμα» αλλά για «βρώμικο χρήμα», δηλαδή προϊόν εγκλήματος.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.