Μουσείο Τυπογραφείας

ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Αθήνα
Σε διάψευση των δημοσιευμάτων ότι εξαιτίας της υστέρησης εσόδων αναμένεται να ληφθούν πρόσθετα μέτρα και πως κατ’ απαίτηση της τρόικας προωθείται η περικοπή μισθών στον ιδιωτικό τομέα, προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών.
Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο υπογραμμίζει ότι ο προϋπολογισμός κινείται εντός των στόχων, σε «απόσταση ασφαλείας» 1 δισ. ευρώ πιο κάτω από τις προβλέψεις. Το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού περιορίστηκε κατά 39,7%, έναντι ετήσιου στόχου μείωσης 39,5%, που είχε καθοριστεί στο Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής.
Παράλληλα, η υστέρηση των εσόδων ανέρχεται σε 770 εκατ. ευρώ σε σχέση με τους στόχους, σύμφωνα με το υπουργείο που διαψεύδει δημοσιεύματα περί «τρύπας» 1,3 δισ. ευρώ.
Την υστέρηση αυτή το υπουργείο αποδίδει «μεταξύ άλλων στο γεγονός ότι τον Ιούνιο του 2010 εκκαθαρίστηκαν 700.000 λιγότερες δηλώσεις φόρου εισοδήματος σε σχέση με τον Ιούνιο του 2009».
Επιπλέον, η ανακοίνωση επαναλαμβάνει ότι η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ για τον Ιούλιο δεν έχει ακόμα αποτυπωθεί στην πορεία των εσόδων ενώ επίκειται και η είσπραξη του ΕΤΑΚ για το έτος 2009. Ταυτόχρονα, σε εξέλιξη βρίσκονται πρωτοβουλίες και μέτρα αναφορικά με την ενίσχυση των εσόδων, όπως το σχέδιο δράσης για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, που έχει αρχίσει να αποδίδει, και τα 2,5 δισ. ευρώ από πρόστιμα που επέβαλε το ΣΔΟΕ.
Στο σκέλος των δαπανών, οι πρωτογενείς δαπάνες μειώθηκαν κατά 12,6% έναντι ετήσιου στόχου μείωσης 5,8%, ενώ οι καταβολές τόκων για τον Ιούλιο εμφανίζονται μεν αυξημένες, αλλά αφορούν περίπου το 25% των τόκων του έτους. Τον Ιούλιο έχει επιταχυνθεί και η απορρόφηση εσόδων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, η οποία σε μεγάλο βαθμό αναπλήρωσε την υστέρηση των εσόδων του τακτικού Προϋπολογισμού.
«Οι ενδείξεις από το μέτωπο εκτέλεσης του Προϋπολογισμού είναι σε κάθε περίπτωση θετικές, ωστόσο, όμως, αυτό δεν αποτελεί αιτία εφησυχασμού» αναφέρει η ανακοίνωση, συμπληρώνοντας πως «η πιστή εκτέλεση του οικονομικού προγράμματος και ταυτόχρονα η ολοκλήρωση των απαραίτητων διαρθρωτικών παρεμβάσεων και πολιτικών θα θέσουν τα απαραίτητα εχέγγυα για την έξοδο της χώρας από την κρίση». Το υπουργείο διαψεύδει επίσης δημοσίευμα περί απαίτησης της τρόικας για κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.