Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΤΟ ΣτΕ
Νέα προσφυγή κατά του Μνημονίου
Βόλος
Μετά τον Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας, τον χορό των προσφυγών κατά του Μνημονίου που υπέγραψε η χώρα με την τρόικα ακολουθούν και οι δικηγόροι του Βόλου και της Καλαμάτας. Με τις αιτήσεις ακύρωσης που κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσβάλλονται δύο αποφάσεις του υφυπουργού Οικονομικών Φ. Σαχινίδη και η κοινή υπουργική απόφαση των υφυπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων με την οποία κόπηκαν επιδόματα αδείας και τα δώρα των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων κατ’ εφαρμογή του Μνημονίου.
Σύμφωνα με την προσφυγή, οι περικοπές μισθών καταργούν ρυθμίσεις συλλογικών συμβάσεων εργασίας και συμφωνιών που έχουν καταρτιστεί με το Δημόσιο και έρχονται σε αντίθεση με το άρθρο 22 παρ. 2 του Συντάγματος, το οποίο αναγνωρίζει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις ως κύριο ρυθμιστικό παράγοντα των εργασιακών σχέσεων. Τη στιγμή που με τη νέα συνθήκη της Λισαβόνας ενισχύεται πανευρωπαϊκά η συλλογική δράση στα εργασιακά.
Οι δικηγόροι υποστηρίζουν ότι πρέπει να ακυρωθούν οι συμφωνίες και για τον πρόσθετο λόγο ότι ο νόμος 3845/2010 δεν ψηφίστηκε από τα 3/5 του συνολικού αριθμού των βουλευτών, όπως επιβάλλει το άρθρο 28 παρ. 2 του Συντάγματος για τις διεθνείς συνθήκες.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝ
Βολές για τις αποφάσεις στο θέμα της Παιδείας
Αθήνα
Η κυβέρνηση έχει μετατρέψει την εκπαίδευση σε «πίθο των Δαναΐδων», υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του ο Συνασπισμός, σχολιάζοντας τις εξελίξεις μετα τις μαζικές αποχωρήσεις εκπαιδευτικών και το μειωμένο ποσοστό διορισμών, που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας. Σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΝ επισημαίνει ότι η κυβέρνηση δείχνει πλήρη αδυναμία να αντιμετωπίσει έγκαιρα και αποτελεσματικά το ζήτημα της επάρκειας του διδακτικού προσωπικού των σχολείων εν όψει της έναρξης του σχολικού έτους.
«Ένα μήνα μόλις πριν την επίσημη έναρξη των μαθημάτων ξεκινά μια αβέβαιη ως προς την έκβασή της επιχείρηση να καλύψει τα μεγάλα κενά σε διδακτικό προσωπικό με ανεπαρκείς διορισμούς» τονίζει ο ΣΥΝ, υπογραμμίζοντας ότι «την ίδια στιγμή, από τον τρύπιο πυθμένα του πιθαριού διαρρέουν σχεδόν τριπλάσιοι εκπαιδευτικοί σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, αγανακτισμένοι από την αντεργατική πολιτική που απεργάζονται η κυβέρνηση με την ΕΕ και το ΔΝΤ». «Είναι σαφές» συνεχίζει η ανακοίνωση, «ότι η κυβέρνηση, ενώ υπόσχεται ότι ‘η καινούρια σχολική χρονιά θα ξεκινήσει ομαλά’, δεν διαθέτει ένα επεξεργασμένο σχέδιο για να επιτύχει αυτό το στόχο. Πολύ περισσότερο δεν διαθέτει μια τεκμηριωμένη μελέτη για την παρούσα κατάσταση και τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προοπτικές του εκπαιδευτικού δυναμικού». Ο Συνασπισμός κατηγορεί την κυβέρνηση για λήψη «σπασμωδικών μέτρων» και παρεμβάσεις «της τελευταίας στιγμής», που λειτουργούν «σε βάρος της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης, ενώ ταυτόχρονα συνεπάγονται σοβαρή επιδείνωση των συνθηκών εργασίας των εκπαιδευτικών».

ΚΑΤΑΛΟΓΙΖΕΙ Η Ν.Δ.
Αδράνεια της κυβέρνησης
στο θέμα του τουρισμού
Αθήνα
Για πρωτοφανή απραξία και αδράνεια στο θέμα του τουρισμού κατηγορεί την κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία. Σε ανακοίνωσή της, η υπεύθυνη του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Τουριστικής Ανάπτυξης της ΝΔ Όλγα Κεφαλογιάννη σημειώνει ότι προκαλούν προβληματισμό τα στοιχεία για τα έσοδα αλλά και η ανεργία σε τουριστικές περιοχές. «Παρά το δυσμενές κλίμα, η κυβέρνηση συνεχίζει να παραμένει ολοκληρωτικά απούσα. Τόσο στη χάραξη μακροχρόνιας τουριστικής στρατηγικής, όσο και στην αντιμετώπιση των χρόνιων, διογκούμενων εν μέσω κρίσης, διαρθρωτικών προβλημάτων. Αυτό το καλοκαίρι κάποιοι, αντί να εργάζονται, αναλώνονται σε δηλώσεις και διαπιστώσεις, που όχι μόνο δεν βοηθούν, αλλά κορυφώνουν τη σύγχιση και δημιουργούν νέα προβλήματα για τον ελληνικό τουρισμό» υπογραμμίζει, επισημαίνοντας: «Δυστυχώς, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και το αρμόδιο για τον τουρισμό υπουργείο, αποφάσισαν να καταργήσουν κάθε έννοια πολιτικής υπευθυνότητας απέναντι στον ελληνικό τουρισμό. Οι εκπρόσωποι και οι εργαζόμενοι του τουρισμού θα θυμούνται για καιρό αυτό το καλοκαίρι της πρωτοφανούς απραξίας και αδράνειας απέναντι στα τόσο κρίσιμα ζητήματά τους».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα