Μουσείο Τυπογραφείας

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΕ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΕΣ ΔΟΣΕΙΣ
Ρύθμιση για οφειλόμενες εισφορές στον ΟΓΑ
Αθήνα
Νέα ρύθμιση, στα πλαίσια του ενιαίου συστήματος εξόφλησης ασφαλιστικών εισφορών, τίθεται σε ισχύ για οφειλόμενες εισφορές στο ΟΓΑ αυτοτελώς απασχολούμενων ασφαλισμένων του και εργοδοτών, με τις διατάξεις των άρθρων 53 έως και 62 του νέου νόμου 3863/2010 (ΦΕΚ 115/Α/15-7-2010).
Οι δόσεις είναι εξαμηνιαίες, καθορίζονται στις έξι (6) το ανώτερο, και το ποσό της εξαμηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 600 ευρώ.
Όπως αναφέρεται στη σχετική εγκύκλιο, η αίτηση για ρύθμιση οφειλής εξετάζεται από το αρμόδιο όργανο, εφόσον έχει καταβληθεί παράβολο υπέρ του Ασφαλιστικού Φορέα και έχει επισυναφθεί το σχετικό γραμμάτιο είσπραξης.
Για τους αυτοτελώς απασχολούμενους ασφαλισμένους του ΟΓΑ, το ποσό του παραβόλου ανέρχεται στα 20 Ευρώ. Για τους εργοδότες- επιχειρήσεις, το ποσό του παραβόλου κυμαίνεται, ανάλογα με το ύψος της οφειλής, από 50 μέχρι 400 Ευρώ.
Η καταβολή του παραβόλου για ρύθμιση οφειλόμενων εισφορών ΟΓΑ πραγματοποιείται στα Υποκαταστήματα της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος.

?

ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Οριακή κάμψη 0,1% στη βιομηχανική παραγωγή
Βρυξέλλες
Κατά 0,1% υποχώρησε τον Ιούνιο σε σύγκριση με το Μάιο η βιομηχανική παραγωγή στις 16 χώρες της ευρωζώνης, ωστόσο σε σύγκριση με τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού του 2009 καταγράφεται αύξηση 8,2%, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της Ε.Ε. Με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα και σε επίπεδο Ε.Ε. η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε αύξηση σε 11 χώρες, υποχώρησε σε οκτώ και παρέμεινε σταθερή μόνο σε μία χώρα – τη Σλοβακία. Σε ετήσια βάση, δηλαδή συγκρίνοντας τα δεδομένα του Ιουνίου του 2010 με εκείνα του αντίστοιχου μήνα του 2009, η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε μόνο στην Ελλάδα, όπου συρρικνώθηκε κατά 5,5%. Στον αντίποδα, τα μεγαλύτερα ποσοστά αύξησης εμφανίζουν η Σλοβακία (24%), η Εσθονία (21%), η Φινλανδία (14%) και η Λετονία (13%). Τη μικρότερη αύξηση, στα επίπεδα του 3%, εμφάνισαν η Βρετανία και η Ισπανία.

ΒΑΘΑΙΝΕΙ Η ΥΦΕΣΗ
Συρρίκνωση 3,5%
για την ελληνική οικονομία
Αθήνα
Επιταχύνθηκε η συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας στο δεύτερο τρίμηνο του 2010, καθώς, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε χθες Πέμπτη η Ελληνική Στατιστική Αρχή, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 3,5% σε ετήσια βάση.
Στο πρώτο φετινό τρίμηνο, το ΑΕΠ είχε υποχωρήσει κατά 2,3%, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Στο τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο του 2010 η οικονομία παρουσίασε πτώση 2,5% και 2,6% αντίστοιχα, σε ετήσια βάση.
Έναντι του πρώτου φετινού τριμήνου, η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 1,5% Στα τρία προηγούμενα τρίμηνα, η πτώση ήταν 0,8%, 0,8% και 0,5% αντίστοιχα.
Πολιτικές αντιδράσεις
Αλλαγή πορείας ζητεί η ΝΔ, καθώς, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του αρμόδιου τομεάρχη του κόμματος, επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις για μεγαλύτερη ύφεση λόγω των μέτρων του Μνημονίου.
Ο αναπληρωτής Υπεύθυνος Οικονομίας της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας, ανέφερε πως «τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις μας. Τα λουκέτα πολλαπλασιάζονται, η κατανάλωση μειώνεται, η βιομηχανική παραγωγή συρρικνώνεται, η οικοδομική δραστηριότητα ελαχιστοποιείται, η ανεργία διογκώνεται, τα δημόσια έσοδα καταρρέουν, οι δημόσιες επενδύσεις εκμηδενίζονται, ο πληθωρισμός εκτινάσσεται στα ύψη, η ύφεση βαθαίνει».
Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, «είναι σαφές ότι απαιτείται αλλαγή πορείας. Ότι χρειάζεται άλλος, εναλλακτικός, δρόμος. Ο δρόμος της ΝΔ για την έξοδο της χώρας από την κρίση, και όχι ο μονόδρομος του Μνημονίου ή ο “τέταρτος δρόμος” του πρωθυπουργού του Μνημονίου».

ΕΛΑΦΡΑ ΑΥΞΗΜΕΝΟΣ
Βαθμός συγκέντρωσης τραπεζικού συστήματος

Αθήνα
Ελαφρά αύξηση παρουσιάζει σε σχέση με το 2007 ο βαθμός συγκέντρωσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, είτε βάσει του μεριδίου αγοράς των πέντε μεγαλύτερων τραπεζών σε όρους ενεργητικού είτε με βάση το δείκτη «Herfindahl-Hirschmann».
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε πρόσφατη μελέτη της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) ,στην Ελλάδα το μερίδιο αγοράς των πέντε μεγαλύτερων τραπεζών σε όρους ενεργητικού διαμορφώθηκε στα τέλη του 2008 σε 69,5% (2007: 67,7%) εμφανίζοντας, μεταξύ 2003 και 2008, ελαφρά αύξηση του βαθμού συγκέντρωσης (2003: 66,9%) .
Αντίστοιχη τάση αύξησης του βαθμού συγκέντρωσης των πέντε μεγαλυτέρων τραπεζών παρουσιάζεται και στο σύνολο των τραπεζικών συστημάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27 κρατών μελών κατά την εξαετία 2003 – 2008 (2008: 59,6%, 2003: 58,8%).
Η εν λόγω τάση συγκέντρωσης αποτυπώνει, αφενός τις συγχωνεύσεις που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ μικρού και μεσαίου μεγέθους (πριν τις συγχωνεύσεις) τραπεζών και αφετέρου τη δυναμική ανάπτυξη συγκεκριμένων τραπεζικών ομίλων, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας συγχωνεύσεων και εξαγορών.
Αξιοσημείωτο είναι πάντως, όπως επισημαίνεται στην μελέτη της ΕΕΤ για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ότι ο βαθμός συγκέντρωσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, μολονότι εμφανίζεται υψηλότερος από το γενικό μέσο όρο του συνόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παραμένει αισθητά χαμηλότερος από τον αντίστοιχο βαθμό συγκέντρωσης των τραπεζικών συστημάτων κρατών μελών της ευρωζώνης με πληθυσμό αντίστοιχο της Ελλάδας, όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Φινλανδία, και η Δανία.
Αντίθετα, πολύ χαμηλότερος είναι ο βαθμός συγκέντρωσης μόνο σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία είτε λειτουργούν ως διεθνή χρηματοπιστωτικά κέντρα (όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και το Λουξεμβούργο) είτε διαθέτουν, για ιστορικούς λόγους, ένα πολύ μεγάλο δίκτυο συνεταιριστικών και αποταμιευτικών τραπεζών (όπως η Γερμανία, η Αυστρία, η Ισπανία και η Ιταλία), συνθήκες που δεν συντρέχουν για τη χώρα μας.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΑΛΕΥΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ
«Επιβεβλημένη» αύξηση
στην τιμή των αλεύρων
Αθήνα
Επιβεβλημένες και δεδομένες θεωρούν οι αλευροβιομήχανοι τις αυξήσεις στις τιμές των αλεύρων, λόγω του ακριβότερου σιταριού και τη ρωσική απαγόρευση εξαγωγών.
Σε ανακοίνωσή του, ο Σύνδεσμος Ελλήνων Αλευροβιομηχάνων (ΣΕΑ) σημειώνει ότι μεγάλο μέρος της εγχώριας κατανάλωσης καλύπτεται από τις εισαγωγές. Η τιμή του σίτου έχει αυξηθεί διεθνώς μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Ρωσία, οι οποίες κατέστρεψαν το 25% της παραγωγής σιτηρών της χώρας.
Η Μόσχα αποφάσισε να απαγορεύσει τις εξαγωγές σίτου μέχρι το τέλος του χρόνου. Την Πέμπτη, η τιμή του σιτάλευρου ενισχύθηκε κατά περίπου 0,5%, ενώ σε σύγκριση με τις αρχές του Ιουνίου η ενίσχυση φτάνει το 50%.
Στην ελληνική αγορά, υποστηρίζει η ανακοίνωση του ΣΕΑ, «οι τιμές που εισέπραττε και εισπράττει ο Έλληνας παραγωγός είναι μεγαλύτερες (για το όμοιο ποιοτικά σιτάρι) από αυτές που εισπράττει ο Ευρωπαίος, γεγονός που καθιστά αδύνατες τις εξαγωγές του ελληνικού μαλακού σίτου».
Τα κυριότερα παραγωγικά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία από τη συγκομιδή της φετινής σοδειάς, κάνουν λόγο για μείωση της παραγωγής τους. Η Γαλλία προβλέπει μείωση κατά -2,8%, η Γερμανία πάνω από -10%. Μειωμένες εκτιμήσεις παραγωγής υπάρχουν για τη Βουλγαρία και την Ουγγαρία, υποστηρίζει ο ΣΕΑ.

ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Μικρότερη η επιβατική
κίνηση από Πειραιά

Πειραιάς
Πτώση σημείωσε η επιβατική κίνηση από το λιμάνι του Πειραιά προς τα νησιά του Αιγαίου το φετινό Ιούλιο σε σχέση με πέρυσι.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με το λιμενικό σώμα καταγράφεται πτώση 6,5% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2009 με τους επιβάτες που ταξίδεψαν από το λιμάνι του Πειραιά να ανέρχονται σε 674.126 έναντι 721.000 πέρυσι.
Τα φετινά δρομολόγια είναι μάλιστα κατά 33 λιγότερα σε σχέση με τον Ιούλιο του 2009 να φτάνουν τα 837 πέρυσι, έναντι 804 που ήταν φέτος.
Μειωμένη ήταν και η επιβατική κίνηση στον Αργοσαρωνικό και στο λιμάνι της Ραφήνας.
Τον Ιούλιο του 2010, για τον Αργοσαρωνικό ταξίδεψαν 206.104 επιβάτες έναντι 212.048 πέρυσι και στη Ραφήνα ο αριθμός των επιβατών που ταξίδεψε ανήλθε στους 176.911, ενώ τον περυσινό Ιούλιο ήταν 198.864.

Αύξηση της ανεργίας
στην Αυστραλία
Η ανεργία στην Αυστραλία σημείωσε μικρή, αλλά απροσδόκητη, αύξηση στο 5,3% τον Ιούλιο, κατά επίσημα στοιχεία τα οποία δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, 12/08, πλήττοντας την εικόνα της κυβέρνησης στο πεδίο της οικονομικής πολιτικής, μόλις εννέα ημέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές.
Η Αυστραλιανή Στατιστική Υπηρεσία ανέφερε ότι 24.600 περισσότεροι άνθρωποι έμειναν άνεργοι τον Ιούλιο, στοιχείο που μεταφράζεται σε αύξηση του συνολικού ποσοστού κατά 0,2%. Οι αναλυτές δεν τα ποσοστά του Ιουνίου να μεταβληθούν.
Η κυβέρνηση των Εργατικών έχει βασίσει την προεκλογική της εκστρατεία εν όψει των βουλευτικών εκλογών της 21ης Αυγούστου στην οικονομική της πολιτική–η χώρα δεν αντιμετώπισε ύφεση την περίοδο της παγκόσμιας κρίσης.
H Barclays Capital θα
απολύσει 400 εργαζομένους
Ο τομέας επενδύσεων της τράπεζας Barclays εξετάζει σχέδια να απολύσει 400 εργαζομένους σε αυτόν διεθνώς, δήλωσε πηγή προσκείμενη στην τράπεζα.
Η Barclays Capital έχει αρχίσει μια διαδικασία επανεξέτασης των διαδικασιών της, η οποία “θα έχει αποτέλεσμα την απώλεια ορισμένων θέσεων εργασίας”, σε τομείς όπως η πληροφορική, επιβεβαίωσε στέλεχος της Βρετανικής τράπεζας χθες Τετάρτη.
“Συνεχίζουμε να κάνουμε επιλεκτικές προσλήψεις στους τομείς εκείνους που σημειώνουν αύξηση εσόδων”, πρόσθεσε.
Την περασμένη εβδομάδα η Μπάρκλεϊς ανακοίνωσε ότι τα κέρδη της το πρώτο εξάμηνο του 2010 αυξήθηκαν κατά σχεδόν εν τρίτο χάρη στην σημαντική μείωση των “τοξικών” χρεών, εν μέσω ενός κλίματος “ελπίδας” για ανάκαμψη του τραπεζικού τομέα, ο οποίος υπέστη πλήγματα στην διάρκεια της οικονομικής κρίσης.
Δημόσια προσφορά
από την General Motors
Σε δημόσια προσφορά μετοχών, με στόχο την άντληση κεφαλαίων ύψους 12-16 δισ. δολαρίων, θα προχωρήσει η General Motors τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με όσα διαρρέουν από την αυτοκινητοβιομηχανία που ελέγχει κατά 61% το αμερικανικό δημόσιο.
Σύμφωνα με την πηγή που επικαλείται το Bloomberg, η GM θα καταθέσει σχετική έκθεση το αργότερο μέχρι την Δευτέρα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ.
Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη προσφορά στις ΗΠΑ. Η πρώτη είναι αυτή που πραγματοποίησε η Visa το Μάρτιο του 2008, ύψους 19,7 δισ. δολαρίων.
Το μεγαλύτερο τμήμα των μετοχών που θα πωληθεί ανήκει στο αμερικανικό δημόσιο (υπουργείο Οικονομικών) και ενδεχομένως το κρατικό ποσοστό να υποχωρήσει κάτω από το 50%.
Ραγδαία πτώση για το ευρώ
Τις υψηλότερες απώλειες των 19 τελευταίων μηνών, σημείωσε προχθές το ευρώ έναντι του αμερικανικού νομίσματος, υποχωρώντας κάτω από τα 1,29 δολάρια, μετά τις επισημάνσεις της Fed για την επιβράδυνση της ανάπτυξης στις ΗΠΑ που αναζωπύρωσε τις ανησυχίες για «εκτροχιασμό» της παγκόσμιας ανάκαμψη.
Το πράσινο νόμισμα ενισχύεται, καθώς οι επενδυτές τοποθετούνται στα βραχυπρόθεσμα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, που θεωρούνται το ασφαλέστερο επενδυτικό καταφύγιο σε περιόδους κρίσης.
Την Τετάρτη, το ευρώ υποχώρησε έως 2,4% στα 1,2861 δολάρια, για να «κλείσει» στη Νέα Υόρκη στα 1,2882. Σήμερα, Πέμπτη, υποχώρησε μέχρι τα 1,2832 δολάρια, για να ανακάμψει αργότερα στα 1,2858.. Το δολάριο έχει σημειώσει σημαντικές απώλειες έναντι του ιαπωνικού νομίσματος, καθώς έχει υποχωρήσει κοντά σε χαμηλό 15ετίας. Χθες Πέμπτη, ενισχύθηκε οριακά στα 85,28 γεν, από 85,24 την Τετάρτη, λόγω της φημολογίας για πιθανή παρέμβαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας. Προχθές, κατρακύλησε μέχρι τα 84,73 γεν, χαμηλότερο επίπεδο από τις 5 Ιουλίου 1995.

ΠΡΙΝ ΥΙΟΘΕΤΗΣΕΙ ΤΟ ΕΥΡΩ
Η Λετονία πρέπει να
ξεπεράσει πολλά εμπόδια

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) εκτίμησε, χθες, ότι η Λετονία θα πρέπει να ξεπεράσει πολλά εμπόδια πριν καταφέρει να αποκτήσει τη δύναμη να υιοθετήσει το ευρώ, ενώ θα πρέπει να ανακάμψει και μετά την εξαιρετικά μεγάλη ύφεση, που πέρασε το 2009.
“Η Λετονία έχει να αντιπαραταχθεί με ένα μεγάλο αριθμό προκλήσεων για να καταφέρει μια κάποια σταθερότητα, να επιτύχει ανάπτυξη και να εκπληρώσει τα κριτήρια του Μάαστριχ με στόχο της την υιοθέτηση του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, όσο πιο σύντομα μπορεί, και αυτός θα πρέπει να είναι ένας από τους βασικότερους στόχους της κυβέρνησής της”, αναφέρεται στην ετήσια έκθεση του ΔΝΤ για την λετονική οικονομία.
Η βαλτική αυτή χώρα σημείωσε ένα αρνητικό ρεκόρ μείωσης του ΑΕΠ κατά -18% το 2009, “το μεγαλύτερο στον κόσμο” σύμφωνα με το ΔΝΤ, ενώ η ανάπτυξή της είχε μια ελάχιστη άνοδο της τάξης του 0,3% το πρώτο τρίμηνο και του 0,1% το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
Μεταξύ των προβλημάτων που θα πρέπει να επιλύσει, σύμφωνα πάντα με το ΔΝΤ, είναι το δημόσιο χρέος, η ανεργία, η ανταγωνιστικότητα και “μια μεγάλη αύξηση των καταχρήσεων στον ιδιωτικό τομέα, που κινδυνεύουν να φρενάρουν την ανάπτυξη”.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός της χώρας, Βάντις Νοτμπρόβσις έχει καθορίσει ως στόχο υιοθέτησης του ευρώ από τη Λετονία το έτος 2.014.

Πτωτική συνεδρίαση
Εξι πτωτικές συνεδριάσεις, στη διάρκεια των οποίων έχουν καταγραφεί απώλειες 8,40%, έχει παρουσιάσει η χρηματιστηριακή αγορά. Η ανακοίνωση των στοιχείων για την ανάπτυξη και την ανεργία, σε συνδυασμό με τις νέες ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας επιδείνωσαν χθες το κλίμα και οδήγησαν την αγορά σε νέα πτώση.
O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.628,28 μονάδες σημειώνοντας πτώση 21,59 μονάδων, ή σε ποσοστό 1,31%.
Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε ανώτερη τιμής τις 1.668,98 μονάδες, όταν κατέγραφε κέρδη έως και 1,16%, τα οποία εξανεμίσθηκαν και η αγορά έκλεισε με σημαντικές απώλειες.
Ο δείκτης FTSE/ASE 20 έκλεισε στις 790,87 μονάδες, με πτώση σε ποσοστό 1,29%, ενώ ο δείκτης FTSE/ASE 40 έκλεισε στις 1.921,86 μονάδες με πτώση σε ποσοστό 0,61%.
Ο δείκτης FTSE/ASE SMALLCAP 80 έκλεισε στις 326,67 μονάδες, με άνοδο σε ποσοστό 0,10%, ενώ ο δείκτης FTSE 140 έκλεισε στις 1.803,03 μονάδες, με πτώση σε ποσοστό 1,19%.
Ο δείκτης Ftse/Athex International έκλεισε στις 2.107,63 μονάδες, με πτώση 1,21%.
Από τις μετοχές του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης με σημαντικά κέρδη 4,67% και 4,23% αντιστοίχως έκλεισαν οι μετοχές της MIG και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ενώ άνοδο κατέγραψαν επίσης οι μετοχές της ΔΕΗ(+1,30%) και της Βιοχάλκο(+0,25%)
Αντιθέτως τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι μετοχές του ΟΤΕ(-2,96%), της Coca Cola(-2,96%), της Motor Oil(-2,23%) , της Eurobank(-2,15%), ενώ η Εθνική υποχώρησε σε ποσοστό 1,52%.Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές:Elbisco Συμμετοχών +15,87%, Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες+10,00%, CPI+9,76% και ΕΛΓΕΚΑ +9,64%.
Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Κλωνατέξ(κο) -12,50%, Πετρόπουλος -9,79%, ΕΛΒΕ Ενδυμάτων -9,18% και Τεξαπρέτ -7,69%.
Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 83,458 εκατ. ευρώ.
Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν οι μετοχές των εταιρειών: Εθνική με 2.055.369 τεμάχια, Alpha Bank με 1.820.875, MIG με 1.770.619 και ταχυδρομικό Ταμιευτήριο με 1.317.534 τεμάχια.
Την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν οι μετοχές των εταιρειών: Εθνική με 21,700 εκατ. ευρώ , Alpha Bank με 10,238 , Eurobank με 7,085 και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο με 5,824 εκατ. ευρώ. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώθηκε στα 63,108 δισ. ευρώ.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.