Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

ΣΤΟ 12%

Αθήνα
Στο 12% εκτοξεύθηκε τον Μάιο το ποσοστό ανεργίας, έναντι 8,5% τον αντίστοιχο μήνα του 2009, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση που έχει καταγραφεί.
Τον περασμένο Απρίλιο, το ποσοστό ανεργίας ήταν 11,9%. Σημειώνεται ότι τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την Πέμπτη η Ελληνική Στατιστική Αρχή δεν είναι εποχικώς προσαρμοσμένα, ώστε να συμπεριλάβουν την ενδεχόμενη πρόσκαιρη αύξηση της απασχόλησης λόγω του τουρισμού.
Σε σύγκριση με τον Μάιο του 2009, οι άνεργοι αυξήθηκαν (+43,2%) κατά 181.784 άτομα, σε 602.185. Το συγκεκριμένο νούμερο είναι το υψηλότερο που έχει ανακοινωθεί από τότε που άρχισαν να ανακοινώνονται στοιχεία σε μηνιαία βάση, το 2004.
Έναντι του Απριλίου, αυξήθηκαν κατά 5.206 άτομα (+0,9%).
Τα υψηλότερα ποσοστά ανά περιφέρεια έχουν η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη (15,9%), η Δυτική Μακεδονία (13,3%), η Κεντρική Μακεδονία (13,1%) και η Στερεά Ελλάδα (13%). Στην Αττική, ήταν 11,9%.
Τα χαμηλότερα ήταν σε Νότιο Αιγαίο (8,1%) και Ιόνια Νησιά (8,6%).
Κατά φύλο, η ανεργία διαμορφώθηκε σε 9,9% για τους άνδρες (από 6,3% τον Μάιο του 2009) και 14,8% για τις γυναίκες (από 11,5%).
Τέλος, στις ηλικίες 15-24 και 25-34 η ανεργία «θερίζει», καθώς τα αντίστοιχα ποσοστά διαμορφώθηκαν σε 32,5% και 15,8% αντίστοιχα.
Πολιτικές αντιδράσεις
«Η αύξηση της ανεργίας κατά 42,3% μέσα σε ένα χρόνο σε συνδυασμό με την απουσία πολιτικής για την απασχόληση και την ανάπτυξη προμηνύει τη γιγάντωση του «κοινωνικού καύσωνα» τους επόμενους μήνες», σχολίασε ο υπεύθυνος του Τομέα Εργασίας της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης.
«Η κυβέρνηση, παρά τις πομπώδεις εξαγγελίες της, είναι αδύναμη και ανήμπορη να αναχαιτίσει τη δυσμενή αυτή εξέλιξη και επιβεβαιώνει την ανάγκη επείγουσας υιοθέτησης των προτάσεων της ΝΔ για ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής, που απαντά στην απουσία μέτρων για την ανάπτυξη και την τόνωση της απασχόλησης», προσέθεσε.
Το ΠΑΜΕ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: «Η αύξηση της ανεργίας στο 12% το Μάιο του 2010 που προκύπτει από τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας σε σχέση με το Μάιο του 2009 (8.5%), αλλά και τα πρόσφατα, καταδείχνουν τη βαρβαρότητα της καπιταλιστικής ανάπτυξης.
Όσα μέτρα και αν πάρουν για να φτιασιδώσουν το αποκρουστικό πρόσωπο του καπιταλισμού, αυτό δεν εξανθρωπίζεται. Καμιά αυταπάτη. Οργάνωση του αγώνα για μέτρα προστασίας των ανέργων, συσπείρωση και πάλη για την ανατροπή του».
Το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ και της επιτροπής εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης έκανε την εξής δήλωση:
«Η νέα αύξηση της ανεργίας που ανακοινώθηκε σήμερα οφείλεται κατά κύριο λόγο στο μνημόνιο κυβέρνησης – ΔΝΤ – ΕΕ και στα αντικοινωνικά μέτρα που πάρθηκαν σε εφαρμογή του. Η μείωση των μισθών και των συντάξεων, η συρρίκνωση του προγράμματος των δημοσίων επενδύσεων και οι νέοι φόροι, κυρίως η αύξηση του ΦΠΑ, οδηγούν σε μείωση της ζήτησης, σε ύφεση, σε κατάρρευση της πραγματικής οικονομίας, σε κλείσιμο πολλών μικρών επιχειρήσεων και σε δραματική αύξηση της ανεργίας.
Η εξαγγελία του υπουργού Εργασίας για χρηματοδότηση ανέργων για να δημιουργήσουν κοινωνικές εταιρείες είναι μία καθαρή επικοινωνιακή φούσκα. Δεν αντιμετωπίζει την ανεργία, αλλά αντίθετα επιδιώκει να την αποκρύβει για όσο διάστημα διαρκέσει η επιδότηση αυτού του προγράμματος. Θα έχει επίσης ως αποτέλεσμα την εκχώρηση και ιδιωτικοποίηση στοιχειωδών υποχρεώσεων του δημοσίου και της τοπικής αυτοδιοίκησης για άσκηση κοινωνικών πολιτικών. Ταυτόχρονα θα δημιουργήσει μία νέα γενιά ψευδοεργαζόμενων ορισμένου χρόνου, που θα στερούνται βασικών εργατικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Η κυβέρνηση δεν δικαιούται να ομιλεί για ‘κοινωνική οικονομία’, όταν με τις πολιτικές της έχει οδηγήσει την πραγματική οικονομία σε καθίζηση, την παραγωγική υποδομή της χώρας σε διάλυση και την κοινωνία στην ανεργία, τη φτώχεια και την απελπισία».
Η ανεργία δημιουργεί
μια “χαμένη γενεά”
Μία «χαμένη γενεά» κινδυνεύει να δημιουργήσει η ανεργία στους νέους, που την περασμένη χρονιά είχε φθάσει σε ιστορικά επίπεδα, με 81 εκατ. νέους ηλικίας 15 έως 24 ετών να στερούνται απασχόλησης, ανακοίνωσε εξάλλου χθες το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ΒΙΤ).
«Ο δείκτης ανεργίας των νέων σε όλον τον κόσμο έχει φθάσει στο υψηλότερο σημείο που έχει καταγραφεί ποτέ και μέλλει να ανέβει ακόμη περισσότερο μέσα στο 2010», τονίζει το ΒΙΤ στην έκθεσή του για την ανεργία των νέων.
Ο δείκτης έχει ξεπεράσει το 11,9% το 2007 και το 13% τον περασμένο χρόνο. Για το 2010 προβλέπεται να αυξηθεί ελαφρώς στο 13,1% και να ξαναπέσει στο 12,7% το ερχόμενο έτος, σύμφωνα με τις προβλέψεις του οργανισμού.
«Οι νέοι αποτελούν τον κινητήριο μοχλό της οικονομικής ανάπτυξης», τονίζει ο γενικός διοικητής του ΒΙΤ Χουάν Σομάβια, προσθέτοντας πως «αποποιούμενοι αυτό το δυναμικό συνιστά μία οικονομική σπατάλη που μπορεί να υπονομεύσει την σταθερότητα της ίδιας της κοινωνίας».
Η ανεργία των νέων, που έχει αυξηθεί κατά 7,8 εκατ. άτομα από το 2007, ενέχει τον κίνδυνο να δημιουργήσει μία “χαμένη γενεά” νέων που έχουν βγει στην αγορά εργασίας και έχασαν κάθε ελπίδα να βρουν μία εργασία που θα τους εξασφαλίζει τα προς το ζην», προβλέπει το ΒΙΤ.
Οι νέοι «κάνουν κάθε δυνατή ενέργεια, όμως οι πόρτες παραμένουν κλειστές για εκείνους», προσθέτει η Σάρα Έλντερ, συνυπογράφουσα στην έρευνα του Γραφείου.
Στις αναδυόμενες χώρες, που συνολικά διαθέτουν το 90% του νεανικού πληθυσμού στον κόσμο, οι νέοι πλήττονται ιδιαίτερα από την κατάσταση τούτη, η οποία συχνά μεταφράζεται σε μείωση των ωραρίων απασχόλησης και του μισθού για όσους έχουν ακόμη εργασία.
Το 2008, περίπου 152 εκατ. νέοι, ή το 28% του ενεργού πληθυσμού στην ηλικιακή αυτή κατηγορία, δεν έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν τα όρια της φτώχειας παρά το γεγονός ότι εργάζονται και κερδίζουν λιγότερα από 1,25 δολάρια την ημέρα, υπογραμμίζει η οργάνωση.
Περί το 45% αυτής της αύξησης της ανεργίας πλήττει τον πληθυσμό των βιομηχανικών χωρών, ιδιαίτερα στην Κεντρική, την Ανατολική και Νότια Ευρώπη (Εσθονία, Λεττονία, Λιθουανία, Ισπανία).
Στις ΗΠΑ, η ανεργία των νέων αυξήθηκε κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες το 18%.
Για να καταπολεμηθεί αυτή η κατάσταση, το ΒΙΤ καλεί τις κυβερνήσεις να διατηρήσουν τα προγράμματα στήριξης της εργασίας των νέων, παρά τις περικοπές που ανακοινώθηκαν τους τελευταίους μήνες στους προϋπολογισμούς τους.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα