Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

ΓΙΑ ΤΗ ΛΗΨΗ Η ΜΗ ΝΕΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

Aθήνα
Η πορεία των δημοσίων εσόδων τον Αύγουστο θα κρίνει το εάν θα ληφθούν πρόσθετα εισπρακτικά μέτρα από τον Σεπτέμβριο.
Το υπουργείο Οικονομικών πρέπει μέχρι τα τέλη του έτους να εισπράττει σε μηναία βάση 5,3 δισ. ευρώ, προκειμένου να καλύψει τον στόχο των εσόδων του Μνημονίου. Ωστόσο, αυτό θεωρείται πολύ δύσκολο καθώς μέχρι και τον Ιούλιο οι εισπράξεις σε μηνιαία βάση δεν ξεπερνούσαν τα 4,1 δισ. ευρώ. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών παρουσιάζονται καθησυχαστικοί και σημειώνουν πως τα έσοδα θα αυξηθούν μέσα από τα εξής μέτρα:
-Την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που ήδη έχει καθυστερήσει.
-Την είσπραξη του ΕΤΑΚ του 2009 και εδώ παρατηρείται καθυστέρηση.
-Τις διαδικασίες για είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών.
-Τα πρόστιμα που έχει επιβάλλει το ΣΔΟΕ.
-Την αύξηση του ΦΠΑ από το 21% στο 23% που θα αρχίσει να φαίνεται στα έσοδα Αυγούστου.
Σε κάθε περίπτωση το υπουργείο έχει και μέτρα σε «εφεδρεία». Το σημαντικότερο από αυτά η μεταφορά ενός μεγάλου αριθμού προϊόντων και υπηρεσιών από τον μεσαίο συντελεστή ΦΠΑ (11%) στον υψηλό (23%).
Ενδεικτικώς αυτό θα συνεπάγετο μεγάλες αυξήσεις στα κρέατα, τα ψάρια, τα δημητριακά, τα λαχανικά, τα ζυμαρικά, τα όσπρια, το ψωμί, τα μη αλκοολούχα ποτά, τα έλαια, τα φάρμακα, αλλά και τα εισιτήρια μαζικής μεταφοράς.
Στο ίδιο πλαίσιο, θα υπάρξει αύξηση και στα τέλη κυκλοφορίας για το 2011, η οποία θα γίνει αισθητή στα οχήματα με άδεια κυκλοφορίας έως τις 31/12/2010.
Ως βάση υπολογισμού θα ληφθούν τα τέλη του 2009 τα οποία κυμαίνονταν από 18 έως και 580 ευρώ και αναμένεται να είναι αυξημένα κατά 15% και θα διαμορφωθούν από 21 έως και 667 ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Οικονομικών επισήμως δεν επιβεβαιώνουν πως υπάρχει θέμα λήψης νέων μέτρων και τονίζουν πως θα δώσουν μάχη για την αύξηση των εσόδων τους επόμενους μήνες.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα