Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Γράφει ο:
ΒΑΓΓΕΛΗΣ Θ. ΚΑΚΑΤΣΑΚΗΣ
e-mail: Kakatsakis@sch.gr

Φίλες και φίλοι, Καλημέρα!
ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ξέρει και δεν ξέρει πως δεν ξέρει είναι τρελός, απόφυγέ τον. Οποιος δεν ξέρει και ξέρει πως δεν ξέρει είναι παιδί, μόρφωσέ το. Οποιος ξέρει και δεν ξέρει πως ξέρει, κοιμάται, ξύπνησέ τον. Οποιος ξέρει και ξέρει πως ξέρει, είναι σοφός, ακολούθησέ τον! Από το λιβανέζο ποιητή Καχίλ Τζιμπράν οι οδηγίες. Σαν αρχή για σήμερα…
ΤΟ ΝΕΡΟ νεράκι. Σε μια πρώτη φάση. Το νεράκι νερουλάκι. Σε μια δεύτερη φάση. Μετά; Μετά μαζευόμαστε όλοι στην Αγορά κι αρχίζουμε το τραγούδι χορεύοντας. Ενα νερό κυρά Βαγγελιώ,/ ένα νερό κρύο νερό…
Ε ΟΧΙ και παράπονα για τις τσιμπημένες τιμές της βενζίνας, ε, όχι και παράπονα! Ντροπής πράγματα. Δηλαδή αν δεν τσιμπούσαν τώρα το κατιτί τους, τώρα την τουριστική περίοδο, πότε θα το τσιμπούσαν;
ΤΖ(Σ)ΙΜΠΙ τραγανό… Να μια φράση που θέλει ψάξιμο απ? τον ειδικό, για τέτοια ψαξίματα, συγγραφέα του μοναδικού Λεξικού του Δυτικοκρητικού γλωσσικού ιδιώματος Αντώνη Ξανθινάκη. Με αφορμή το τζίμπημα στην… τραγανή πραγματικότητα των καυσίμων.
ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ή αναδόμηση; Σιγά που θα κολλήσουμε στις λέξεις. Απλώς κάποιοι υπουργοί πρέπει να τα μαζώνουν και να φεύγουν γιατί δεν τα καταφέρνουν και κάποιοι υφυπουργοί πρέπει να πάνε να φράξουν… αυτοδιοικητικές τρύπες.
ΑΠΟ ΚΑΤΩ απ? το πλακάκι/ κάθεται το Νικολάκι/ και βαστά το χάσι χάσι/ Παναγία μου να χάσει! Κάποιοι μου φαίνεται ότι κάνουν μαγικά για να χάσει το … Νικολάκι, που δεν είναι απαραίτητο να το λένε “Νικολάκι”.
ΠΟΔΙΑ ΜΑΣ, βοηθάτε μας! Απού φύγει – φύγει όσοι εκπαιδευτικοί έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης. Δει δη διορισμών… Χωρίς δασκάλους μάθημα δεν γίνεται.
ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ Ελληνικά θα διδάσκονται από Σεπτέμβρη στα Δημοτικά Σχολεία. Αλήθεια είναι! Μόνο που δε θα διδάσκονται στην Ελλάδα μα στη Μεγάλη Βρετανία. Σε δεκατρία σχολεία της περιοχής Όξφορντσιρ σε πρώτη φάση…
ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ μόνο τα Αγγλικά θα διδάσκονται σε λίγο. Το σχόλιο του “Βοριά” στη στήλη του οποίου “9 μποφόρ” (έφι “Χριστιανική”, 5 Αυγ. 2010) αλίευσα τη σχετική είδηση.
ΟΠΟΙΟΣ γνωρίσει τα Χανιά μες στην καρδιά τα βάνει/ κι αιτία είναι Αγορά, Φάρος και Σαντριβάνι. Πάνω απ? όλα φ(θ)ανατικός Χανιώτης ο μαντιναδολόγος μας ο Ηλίας ο Σταματάκης.
ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ το αφιέρωμα στον κρητικό γαστρονομικό πολιτισμό που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας 9 Αυγούστου στο “Μανουάλι” του Μιχάλη Μινουδάκη. Μια ολοκληρωμένη, άλλη, πρόταση για την κρητική διατροφή. Πάνω απ? όλα, ωστόσο, μια σπονδή στο κοινωνείν…
ΚΑΠΟΤΕ οι εχθροί του Επαμεινώνδα κατόρθωσαν να τον εκλέξουν τηλέαρχο, δηλαδή επιστάτη στους δημόσιους δρόμους, για να τον ταπεινώσουν. Ο Επαμεινώνδας δέχτηκε πρόθυμα τη θέση λέγοντας στους φίλους του: “Οπως η μεγάλη θέση δεν τιμά αυτόν που την έχει χωρίς να το αξίζει, έτσι και η μικρή δεν είναι καθόλου προσβλητική γι? αυτόν που του δίνεται, γιατί θα την αναδείξει.”
“Τζίτζικα Ευτυχισμένε!/ Να ?χαμε την ευλογία σου!/ Οταν στων δέντρων τα κλαδιά/ Εχοντας πιε λίγη δροσιά/ Σα βασιλιάς τραγουδάς!/ Δικά σου βρε είν? όλα/ Οσα βλέπεις στους αγρούς/ Οσα τρέφουν τα δάση/ Σ? αγαπούν οι αγρότες/ Κανέναν δεν βλάπτεις/ Σε τιμούν οι θνητοί/ Του καλοκαιριού, γλυκέ προφήτη…”
Μετάφταση: Εργοτελίνα. “Ενα από τα 58 Ανακρόντεια λυρικά τραγούδια που γράφτηκαν ή αποδίδονται στον Ανακρέοντα.
(http://doncatblogspot.com/2006/08/blogpost)
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http//:petaxta.blogspot.com)


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα