Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Αθήνα
Στον πρόεδρο της Βουλής κατέθεσε το υπουργείο Εργασίας περίληψη νομοσχεδίου του για τις επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας, με στόχο την ψήφισή του μέσα στον Οκτώβριο. Βασική αρχή του νομοσχεδίου είναι ότι οι εταιρίες κοινωνικής οικονομίας δεν θα διανέμουν κέρδη αλλά μόνο οι εταίροι θα αμείβονται για την παρεχόμενη εργασία τους με ανώτερο όριο το τριπλάσιο του κατώτατου μισθού, ενώ τυχόν πλεόνασμα θα επανεπενδύεται υποχρεωτικά, όπως ανέφερε ο υπουργός Α. Λοβέρδος.
«Ο θεσμός της κοινωνικής οικονομίας είναι μία διαφορετική προσπάθεια προώθησης της απασχόλησης με την έμμεση δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, αντί της μέχρι τώρα υφιστάμενης πολιτικής της παροχής επιδομάτων ανεργίας», ανέφερε ο υπουργός.
Ζητήθηκε η κοινοβουλευτική διαβούλευση να γίνει στο τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, με στόχο να ψηφιστεί εντός του Οκτωβρίου.
Κρίσιμο ζήτημα, σύμφωνα με το υπουργείο, είναι ο τρόπος και ο βαθμός παρέμβασης της Πολιτείας στον τομέα προστασίας των εταιριών κοινωνικής οικονομίας και ιδιαίτερα στο ύψος τυχόν χρηματοδότησης έτσι ώστε αφενός με να μην στρεβλώνεται ο ανταγωνισμός, αφετέρου να μην μπορέσουν να εισχωρήσουν εκ του πλαγίου καθαρά επιχειρηματικά συμφέροντα.
Στο νομοσχέδιο προβλέπεται επίσης επιδότηση μέρους των ασφαλιστικών εισφορών των εταίρων για το χρονικό διάστημα των πρώτων δύο χρόνων λειτουργίας της εταιρίας.
Όσον αφορά για τους ιδρυτές και συμμετέχοντες στις εταιρίες κοινωνικής οικονομίας, στόχος είναι να δοθεί προτεραιότητα στις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες (άτομα με αναπηρίες, απεξαρτημένα από ουσίες, μετανάστες, άνεργοι κ.α.), και στα άτομα ηλικίας κάτω των 35 χρόνων.
Το όλο πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013» και συγκεκριμένα από τις δράσεις «Προώθηση κοινωνικής οικονομίας και διευκόλυνση της ίδρυσης και λειτουργίας κοινωνικών επιχειρήσεων» ενδεικτικού προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ, «Ενίσχυση κοινωνικής επιχειρηματικότητας των νέων» ενδεικτικού προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ και μέρος των χρηματοδοτήσεων από τα Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα για την απασχόληση, συνολικού προϋπολογισμού 130 εκατ. ευρώ.
Γενικόλογες , πρόχειρες και επικοινωνιακές, χαρακτηρίζει ο αρμόδιος τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας Ι. Βρούτσης τις εξαγγελίες του υπουργού Εργασίας για την κοινωνική οικονομία, λέγοντας πως η παρουσίαση των εξαγγελιών του Α. Λοβέρδου ήταν γενικόλογη και ασαφής, απόδειξη ότι δεν υπάρχει σχέδιο και συγκεκριμένη πρόταση από την κυβέρνηση.
«Ήταν άλλη μια επικοινωνιακή προσέγγιση,με χαρακτηριστικά της την προχειρότητα και τον ερασιτεχνισμό. Κινδυνεύει, όμως, έτσι ένας σημαντικός θεσμός να προχωρήσει με στρεβλώσεις και ελλείμματα» υποστήριξε ο Ι. Βρούτσης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα