Μουσείο Τυπογραφείας

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ

Αθήνα
Ανησυχεί το οικονομικό επιτελείο για τη μαύρη τρύπα των εσόδων που παρουσιάστηκε τον Ιούλιο, σε μια περίοδο μάλιστα που αποδίδεται μεγάλη σημασία στην τήρηση των δεσμεύσεων του μνημονίου.
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος οι επιτελείς του υπουργείου κάνουν με προσοχή το σχεδιασμό τους με κεντρικό άξονα την είσπραξη των οφειλών, στην πάταξη της φοροδιαφυγής και την επέκταση της έκτακτης εισφοράς στα υψηλά εισοδήματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τα έσοδα σε επτάμηνη βάση δεν ξεπέρασαν το 4,1% έναντι 13,7 που ήταν ο ετήσιος στόχος.
Κατά 39,7% μειώθηκε το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Το έλλειμμα περιορίστηκε στα 12 δισ. ευρώ από περίπου 20 δισ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Τα στοιχεία, πάντως, και του Υπουργείου Οικονομικών όπως και της Τράπεζας της Ελλάδος επιβεβαιώνουν τη σημαντική κάμψη των εσόδων τον Ιούλιο.
Σε επίπεδο επταμήνου, τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού αυξήθηκαν 4,1% έναντι ετήσιου στόχου για αύξηση 13,7%. Οι δαπάνες μειώθηκαν κατά 10% έναντι στόχου για μείωση 5,5%. Πάντως η απόκλιση που υπάρχει στα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος και του Υπουργείου Οικονομικών στο ποσοστό μείωσης του ελλείμματος οφείλεται στον τρόπο καταγραφής των δαπανών μεταξύ των δύο φορέων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε ότι στο επτάμηνο το ταμειακό έλλειμμα μειώθηκε κατά 32,5%.
Αντιδράσεις
Έντονη κριτική για την πορεία των εσόδων άσκησαν στην κυβέρνηση τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Χρήστος Σταϊκούρας (αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας ΝΔ: «Έωλες και ψεύτικες οι κυβερνητικές θριαμβολογίες»
Σε ανακοίνωσή του το γραφείο τύπου του ΚΚΕ αναφέρει: «Η συνεχιζόμενη μείωση του ΑΕΠ, της βιομηχανικής παραγωγής και της οικονομικής δραστηριότητας και οι νέες βαριές θυσίες που επιβάλλει στο λαό η κυβέρνηση αναδεικνύουν πόσο κάλπικες και απατηλές ήταν οι κυβερνητικές διακηρύξεις για φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση».
Ο εκπρόσωπος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Κώστας Αιβαλιώτης δήλωσε: «Η οικονομία της αγοράς απάντησε αρνητικά στην πολιτική της κυβέρνησης του κ. Παπανδρέου. Επιβάλλεται επείγουσα αλλαγή προσώπων, νοοτροπίας, καθώς και μεθόδων αντιμετώπισης της κρίσης». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης αναφέρει: «Ζούμε την σκληρή, συνολική και παταγώδη αποτυχία του κατεδαφιστικού προγράμματος, που εφαρμόζουν κυβέρνηση-τρόικα στο “πειραματόζωο” που έχει καταντήσει η χώρα μας».

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.