Μουσείο Τυπογραφείας

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Βολές κατά της Kυβέρνησης για τον προϋπολογισμό
Αθήνα

Για έωλη και βραχύβια θριαμβολογία σχετικά με την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού κατηγορεί την κυβέρνηση ο αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας.
«Για άλλη μια φορά, οι θριαμβολογίες της κυβέρνησης αποδείχθηκαν ψεύτικες, έωλες και βραχύβιες. Η δήθεν λογιστική υπέρβαση των στόχων, πολύ γρήγορα, έγινε υστέρηση» ανέφερε.
«Και όλα αυτά, λίγες ημέρες μετά την αναχώρηση της Τρόικας από τη χώρα μας. Τυχαίο; Δεν νομίζω» κατέληξε ο κ. Σταϊκούρας.
Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης σημείωσε: «Ζούμε την πλήρη, συνολική και παταγώδη αποτυχία του κατεδαφιστικού προγράμματος, που εφαρμόζουν κυβέρνηση-τρόϊκα στο πειραματόζωο που έχει καταντήσει η χώρα μας.»
Ο ίδιος ζήτησε, μεταξύ άλλων, την απεμπλοκή από το μηχανισμό ΕΕ-ΔΝΤ, τη ριζική επαναδιαπραγμάτευση του δημοσίου χρέους, τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους με χαρακτηριστικά ανάλογα με εκείνα του δημοσίου.

ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Αύξηση 6,2% στις τιμές εισαγωγών τον Ιούνιο

Αθήνα
Αύξηση 6,2% σημείωσαν οι τιμές εισαγωγών στη βιομηχανία τον Ιούνιο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες Τρίτη η Ελληνική Στατιστική Αρχή.
Κατά την ίδια σύγκριση του 2009 προς το 2008, είχε σημειωθεί πτώση 4,8%.
Έναντι του Μαΐου, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 0,6%.
Σε μέσα επίπεδα, στο δωδεκάμηνο Ιούνιος 2009 – Ιούνιος 2010 οι τιμές εισαγωγών παρουσίασαν αύξηση 3,9%.

ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Στο στόχαστρο
οι καταθέσεις εξωτερικού
Αθήνα
Στο στόχαστρο των φοροελεγκτών βρίσκονται Έλληνες φορολογούμενοι που έχουν κινητά περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό και δεν δηλώνουν στην Εφορία τους τόκους ή τις υπεραξίες που εισπράττουν.
Η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) υπό τον συντονισμό του γ.γ. Διομήδη Σπινέλλη προχωρεί σε διασταυρώσεις δηλώσεων φορολογουμένων με κινητά περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό, προκειμένου να διαπιστώσει εάν δηλώθηκαν στην Ελλάδα οι τόκοι ή οι υπεραξίες που έχουν εισπράξει.
Η ΓΓΠΣ αξιοποιώντας την Κοινοτική Οδηγία 2003/48/ΕΚ, αλλά και διακρατικές φορολογικές συμφωνίες που έχει συνομολογήσει η Ελλάδα, συγκέντρωσε σε συνεργασία με ξένες φορολογικές αρχές, αλλά και τη συνδρομή τραπεζών, στοιχεία Ελλήνων φορολογουμένων που διατηρούν καταθέσεις, μετοχές, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων και ομολογίες στο εξωτερικό.
Στην παρούσα φάση η Γενική Γραμματεία επεξεργάζεται στοιχεία που της απέστειλαν στα τέλη Ιουνίου φορολογικές υπηρεσίες και τράπεζες του εξωτερικού.
Μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας θα προχωρήσει σε ηλεκτρονικές διασταυρώσεις, ώστε να εντοπίσει τους φορολογουμένους που απέκρυψαν αυτά τα εισοδήματα. Ο έλεγχος θα γίνεται με την εφαρμογή κριτηρίων επικινδυνότητας, το δε μέγεθος των δειγμάτων θα είναι τέτοιο ώστε να μπορεί να ελεγχθεί αποτελεσματικά από ελεγκτές και επιθεωρητές.
Η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων αξιοποιώντας τα φορολογικά δεδομένα προχωρεί σε δύο διαφορετικές διασταυρώσεις :
-Πρώτα εντοπίζει τους φορολογουμένους με καταθέσεις στο εξωτερικό και αντιπαραβάλει τα στοιχεία τους με τις φορολογικές δηλώσεις που κάνουν στην Ελλάδα, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν δήλωσαν τους τόκους, όπως έχουν υποχρέωση.
-Εν συνεχεία με τις πληροφορίες από τις φορολογικές αρχές τρίτων κρατών δημιουργεί ηλεκτρονική τράπεζα πληροφοριών με στοιχεία Ελλήνων φορολογουμένων που αποκτούν εισοδήματα στο εξωτερικό από καταθέσεις, μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία, κ.α.
Τα ευρήματα των ελέγχων θα αποσταλούν στις ΔΟΥ, ώστε οι εφοριακοί να ερευνήσουν περαιτέρω τις υποθέσεις και όπου αποδειχθεί φοροαποφυγή να βεβαιώσουν τις παραβάσεις και να επιβάλουν τα καθοριζόμενα από τον νόμο πρόστιμα. Ήδη από τον προηγούμενο Φεβρουάριο έχουν ελεγχθεί περισσότερες από 500 περιπτώσεις Ελλήνων επενδυτών του εξωτερικού που, ενώ είχαν την υποχρέωση να δηλώνουν τους τόκους και τα μερίσματα από τις καταθέσεις και τοποθετήσεις τους στο εξωτερικό, δεν το έπρατταν.

ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΟΙ ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ
Πρακτικές είσπραξης
τραπεζικών χρεών
Αθήνα
Κανόνες στις τράπεζες για τις πρακτικές που πρέπει να ακολουθούν προκειμένου να εισπράξουν οφειλές βάζει με νομοσχέδιο το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας
Το νομοσχέδιο, που αναμένεται να κατατεθεί εντός του φθινοπώρου, επεκτείνει στις τράπεζες αλλά και σε άλλους δανειστές (αλυσίδες και πολυκαταστήματα, εταιρείες κινητής τηλεφωνίας κ.ά.) τις απαγορεύσεις που ισχύουν για τις εισπρακτικές εταιρείες.
Με τις νέες ρυθμίσεις θα δίνονται παράλληλα σημαντικές αρμοδιότητες στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή να ασκεί ελέγχους για παραβίαση των κανόνων.
Το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο που αφορά τις εισπρακτικές εταιρείες και ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση το 2009, έθεσε περιορισμούς μόνο στις πρακτικές των εισπρακτικών εταιρειών για τη λειτουργία τους και τον τρόπο ενημέρωσης των οφειλετών για τα χρέη τους.
Έτσι, δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του νόμου τράπεζες και άλλοι δανειστές όπως για παράδειγμα αλυσίδες και πολυκαταστήματα που πωλούν με δόσεις, εταιρείες σταθερής, κινητής τηλεφωνίας και Ίντερνετ.
Επιπλέον η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας διαπίστωσε ότι στον ισχύοντα νόμο οι περιορισμοί που τίθενται για τη συχνότητα των τηλεφωνικών επικοινωνιών δεν είναι ικανοποιητικοί, ενώ οι λοιπές διατάξεις που απαγορεύουν διάφορες πρακτικές ως αθέμιτες ή παραπλανητικές είναι ανεπαρκείς. «Δεν διασφαλίζουν την προστασία της ιδιωτικής ζωής του δανειολήπτη στον μέγιστο βαθμό» λένε χαρακτηριστικά παράγοντες του υπουργείου.
Σύμφωνα με Τα Νέα της Τρίτης, η ηγεσία του υπουργείου έχει ήδη επεξεργαστεί τις αλλαγές και εντός του φθινοπώρου αναμένεται να κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή, αφού προηγηθεί η παρουσίασή του στο Υπουργικό Συμβούλιο και τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

ΓΙΑ ΑΚΑΛΥΠΤΕΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ
Νόμιμη η κοινοποίηση
προσωπικών δεδομένων
Αθήνα
Οι τράπεζες μπορούν να γνωστοποιούν προσωπικά στοιχεία πελατών τους σε νομικά ή φυσικά πρόσωπα, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν στα δικαστήρια σε περιπτώσεις ακάλυπτων ή κλεμμένων επιταγών.
Σύμφωνα με απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (54/2010), η χορήγηση της διεύθυνσης κατοικίας, του αριθμού δελτίου ταυτότητας και του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου, στο μέτρο που είναι απαραίτητα για την ταυτοποίηση του προσώπου που εξέδωσε την ακάλυπτη επιταγή και κατά συνέπεια για τη δικαστική επιδίωξη της απαίτησης, που συμπεριλαμβάνει και την αναγκαστική εκτέλεση, συνάδει με το νόμο 2742/1997 για την προστασία του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.
Η ίδια απόφαση επιτρέπει στις τράπεζες να διαβιβάζουν στον εκδότη της επιταγής, τα προσωπικά στοιχεία του ενεχυριαστή της, υπό την προϋπόθεση ότι προηγουμένως έχει δηλώσει σε δημόσια αρχή την κλοπή της επιταγής.

ΜΕ ΝΕΑ ΔΙΑΤΑΞΗ
Μείωση λιανικών
τιμών φαρμάκων
Αθήνα
Κατά 10,41% μειώνει τις λιανικές τιμές των φαρμάκων του Ν3816/2010 αγορανομική διάταξη που εκδόθηκε χθες Τρίτη. Ο νόμος αφορά φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα για θεραπεία σοβαρών ασθενειών, που έχουν άδεια μόνο για νοσοκομειακή χρήση ή άδεια για έναρξη χορήγησης στο νοσοκομείο και παρακολούθηση από ειδικό ιατρό.
Με τη νέα Αγορανομική Διάταξη καθορίζονται ποσοστά κέρδους 2,5% για τις φαρμακαποθήκες (επί της νοσοκομειακής τιμής) και 18% για τα φαρμακεία (επί του συνόλου νοσοκομειακής τιμής και κέρδους φαρμακαποθήκης).
Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, που θα εκδοθεί και θα ισχύσει ταυτόχρονα με το σχετικό Δελτίο Τιμών, οι ασθενείς θα έχουν τη δυνατότητα να προμηθεύονται τα εν λόγω φαρμακευτικά προϊόντα και από τα φαρμακεία και να μην απευθύνονται αποκλειστικά στα νοσοκομεία.

ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ
Επαναπρόσληψη
50.000 ανέργων
Την επαναπρόσληψη 50.000 ανέργων σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, δρομολογεί η εφαρμογή του “Προγράμματος για την διεύρυνση της τουριστικής περιόδου το μήνα Σεπτέμβριο, με την πλήρη επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών”.
Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του ΟΑΕΔ, στόχος του προγράμματος είναι η απασχόληση 50.000 ξενοδοχοϋπαλλήλων σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις εποχικής ή συνεχούς λειτουργίας για ένα επιπλέον μήνα, με κίνητρο την επιχορήγηση του συνόλου των εργοδοτικών ασφαλιστικών.
Το ποσό της επιχορήγησης θα καλύπτει το 100% των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών και εργαζομένων) για το μήνα Σεπτέμβριο του 2010 για κύρια και επικουρική ασφάλιση, καθώς και στις ασφαλιστικές εισφορές εκείνων που το ΙΚΑ εισπράττει ή συνεισπράττει υπέρ Φορέων και Κλάδων Κοινωνικής Ασφάλισης καθώς και του ειδικού λογαριασμού ξενοδοχοϋπαλλήλων. Το συνολικό κόστος του προγράμματος θα ανέλθει στο ποσό των 25.000.000 ευρώ.
Ωφελούμενοι του προγράμματος θα είναι οι εποχιακά άνεργοι οι οποίοι επαναπροσλαμβάνονται από τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις καθώς και οι άνεργοι που προσλαμβάνονται για να καλύψουν, ενδεχομένως κενές-λόγω της μη ύπαρξης εποχικών ανέργων- ή επιπλέον εποχικές θέσεις.

Η κρίση ενισχύει την
στρατιωτική συνεργασία

Η Κοινή Ευρωπαϊκή Αμυνα είδε πολιτικά το φως το 1998, όταν ο Τόνι Μπλερ ήρε το παραδοσιακό βρετανικό βέτο σε μια συνάντηση που είχε με τον Ζακ Σιράκ. Παρά ταύτα, ύστερα από 12 χρόνια η ευρωπαϊκή στρατιωτική συνεργασία βρίσκεται ακόμη σε εμβρυακό επίπεδο, θύμα πολιτικών και εθνικών συμφερόντων. Παραδόξως, η οικονομική κρίση μοιάζει τώρα ικανή να δώσει στη συνεργασία αυτή την ώθηση που η πολιτική δεν κατάφερε να δώσει. Οι περικοπές που γίνονται την περίοδο των ισχνών αγελάδων δημιουργούν την ανάγκη να συγχωνευτούν πόροι και υποδομές.
    Το κύμα λιτότητας στην Ευρώπη θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην άμυνα. Η Γερμανία αποφάσισε να μειώσει τον αμυντικό της προϋπολογισμό κατά 10 δισεκατομμύρια ευρώ την επόμενη τετραετία, ενώ θα καταργήσει και την υποχρεωτική θητεία. Η Γαλλία θέλει να εξοικονομήσει 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2013. Η Βρετανία θέλει να προχωρήσει σε μια μείωση του προϋπολογισμού της τάξης του 10%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Ανάλογες περικοπές θα γίνουν και στην υπόλοιπη Ευρώπη: η άμυνα είναι ένας τομέας λιγότερο εκρηκτικός από άλλους.

Θέσπιση κανόνων
βιολογικής γεωργίας

Πλαίσιο Κανόνων υιοθετεί πλέον το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την άσκηση της βιολογικής υδατοκαλλιέργειας (ψαριών, οστράκων και φυκιών). Με απόφαση της υπουργού Κατερίνας Μπατζελή καθορίζονται οι κανόνες για τις θέσεις εγκατάστασης των μονάδων, την προέλευση βιολογικών ζώων υδατοκαλλιέργειας (γεννήτορες και ιχθυδίων), το διαχωρισμό βιολογικών και μη μονάδων, το περιβάλλον εκτροφής, την προέλευση και σύσταση των τροφών, την πρόληψη και θεραπεία ασθενειών, καθώς και τις διαδικασίες μετατροπής συμβατικών μονάδων υδατοκαλλιέργειας σε βιολογικές.
Αύξηση βιομηχανικής
παραγωγής στη Σλοβενία

Αύξηση 5% κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή στη Σλοβενία, το α? εξάμηνο του 2010, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, που ανακοινώθηκαν από την εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας.
Τον Ιούνιο του 2010, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,5% έναντι του Μαΐου και κατά 10,4% σε ετήσια βάση (Ιούνιος 2009- Ιούνιος 2010).
Κινητήριος δύναμη για τη θετική εξέλιξη που καταγράφηκε τον Ιούνιο ήταν η μεταποιητική βιομηχανία, η οποία σημείωσε αύξηση 1,2%, σε σχέση με τον Μάιο.
Το α? εξάμηνο του 2010, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε κατά 1,9%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2009, ενώ ο τομέας της μεταποίησης σημείωσε αύξηση 5,8%, σε σύγκριση με το α? εξάμηνο του προηγούμενου έτους.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΣΕ
Διακυμάνσεις για
τις ελληνικές εξαγωγές

Eντονες είναι οι διακυμάνσεις στην πορεία των ελληνικών εξαγωγών, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2010. Με βάση τα στοιχεία του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ) την υποχώρηση κατά 5,8% του περασμένου Μαΐου διαδέχθηκε ισχυρή άνοδος κατά 10,6%, τον Ιούνιο. Το αποτέλεσμα ήταν, σε επίπεδο πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτος, να προκύπτει άνοδος κατά 2,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Όπως δήλωσε η πρόεδρος του ΠΣΕ, κ. Χριστίνα Σακελλαρίδη “τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι οι εξαγωγές δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται συγκυριακά, αλλά να αποτελούν μόνιμο στόχο μίας επιθετικής εθνικής στρατηγικής εξωστρέφειας. Προς την κατεύθυνση αυτή, χαιρετίζουμε την υιοθέτηση από την πλευρά της υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Λούκας Κατσέλη, των προτάσεων του ΠΣΕ για πριμοδότηση της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας και της δικτύωσης των εξωστρεφών επιχειρήσεων μέσα από το νέο αναπτυξιακό νόμο”.
Η ίδια συμπλήρωσε ότι “η ενσωμάτωση των προτάσεων αυτών στο κείμενο της διαβούλευσης για τον αναπτυξιακό, που βρίσκεται σε εξέλιξη, με τη συμμετοχή του ΠΣΕ, μας προσθέτει αισιοδοξία, καθώς αποτελεί ένα βήμα για την ανάδειξη της εξωστρέφειας ως βασικού πυλώνα ανάκαμψης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας”.
Υπενθυμίζεται ότι, κατά τον Ιούνιο του 2010, η αξία των εξαγωγών διαμορφώθηκε στα 7.323 εκατ. ευρώ από 7.167 εκατ. ευρώ, τον ίδιο μήνα του 2009, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 10,6%. Οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά -25% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2009, καθώς η αξία τους υποχώρησε στα 20.131 εκατ. ευρώ από 24.638 εκατ. ευρώ.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Ισχυρές πιέσεις

Κάτω από τα επίπεδα των 1.700 μονάδων υποχώρησε η χρηματιστηριακή αγορά στη χθεσινή συνεδρίαση, καθώς οι τιμές των μετοχών δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις, κινούμενη σε πτωτική τροχιά για τέταρτη συνεχή συνεδρίαση. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.666,01 μονάδες σημειώνοντας πτώση 39,22 μονάδων, ή σε ποσοστό 2,30 %. Ο δείκτης FTSE/ASE 20 έκλεισε στις 810,35 μονάδες, με πτώση σε ποσοστό 2,76%, ενώ ο δείκτης FTSE/ASE 40 έκλεισε στις 1.944,53 μονάδες με πτώση σε ποσοστό 2,20%.
Ο δείκτης FTSE/ASE SMALLCAP 80 έκλεισε στις 326,51 μονάδες, με πτώση σε ποσοστό2,62 %, ενώ ο δείκτης FTSE 140 έκλεισε στις 1.843,83 μονάδες, με πτώση σε ποσοστό 2,69%. Ο δείκτης Ftse/Athex International έκλεισε στις 2.156,36 μονάδες, με απώλειες 2,69%.
Ολες οι μετοχές του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισαν πτώση και τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι μετοχές της ATEbank(-5,13%), της Alpha Bank(-4,96%), του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου(-4,61%), της Βιοχάλκο (-4,23%), της Εθνικής (-3,59%) και της Eurobank (-3,55%).Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές:Elbisco +16,67%, Kλωνατέξ(πο) +10,00%, Fintexport +8,57% και Ντρουκφάρμπεν +8,51%.
Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Εδραση -16,67%, Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες -15,38%, ΝΕΛ -14,29% και Κλουκίνας-Λάππας -12,50%.
Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 84,497 εκατ. ευρώ.
Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν οι μετοχές των εταιρειών:MIG με 2.411.057 τεμάχια, Εθνική με 2.359.609, Alpha Bank με 1.897.472 και Marfin Popular Bank με 1.754.900 τεμάχια.
Την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν οι μετοχές των εταιρειών: Εθνική με 25,644 εκατ. ευρώ, Alpha Bank με 10,699, Eurobank με 4,932 και ΟΠΑΠ με 3,897 εκατ. ευρώ. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώθηκε στα 65,320 δισ. ευρώ.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΓΕΤ
Χρηματοδότηση
ερευνητικών έργων
Αθήνα
Η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) του Υπουργείου Παιδείας δημοσίευσε τον οδηγό εφαρμογής της Πράξης εθνικής εμβέλειας “Αριστεία σε Ερευνητικά Κέντρα/Ινστιτούτα εποπτευόμενα από τη ΓΓΕΤ”.
Στόχος της Δράσης είναι η υποστήριξη – μέσω χρηματοδότησης- στοχευμένων ερευνητικών έργων, που θα οδηγήσουν στη διασφάλιση της αριστείας ενός Ερευνητικού Κέντρου/Ινστιτούτου στο πεδίο της ερευνητικής του δραστηριότητας. Η αριστεία θεωρείται βασικό πλεονέκτημα τόσο για την υποστήριξη του εγχώριου ερευνητικού και παραγωγικού ιστού, όσο και για την αυξημένη παρουσία του στα διεθνή ερευνητικά και τεχνολογικά προγράμματα.
Με την ανάπτυξη συνθηκών αριστείας στα ελληνικά Ερευνητικά Κέντρα/Ινστιτούτα επιδιώκεται η δημιουργία υψηλής στάθμης επιστημονικού δυναμικού, καθώς και υποδομών ικανών να υποστηρίξουν αφενός τις ελληνικές δημόσιες υπηρεσίες στην παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών προς τους πολίτες και αφετέρου τις εγχώριες επιχειρήσεις στους τομείς της παραγωγής προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών.
Επιλέξιμοι φορείς για συμμετοχή στην υλοποίηση προτάσεων είναι όλα τα Ερευνητικά Κέντρα και Ινστιτούτα που εποπτεύονται από την ΓΓΕΤ. Κάθε Ινστιτούτο έχει δικαίωμα συμμετοχής με μία μόνο πρόταση, είτε μόνο του είτε σε σύμπραξη με άλλα Ινστιτούτα του ίδιου Κέντρου. Η συνολική δημόσια δαπάνη της Πράξης για την περίοδο 2007-2013 εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 20 εκατ. ευρώ.
Ως ελάχιστος προϋπολογισμός ανά έργο ορίζεται το ποσό των 300.000 ευρώ. Ως μέγιστος προϋπολογισμός ανά έργο ορίζεται το ποσό των 700.000 ευρώ, πλην συμπράξεων δύο ή περισσοτέρων Ινστιτούτων του ιδίου Κέντρου, στις οποίες θα μπορούσε να ανέλθει μέχρι του ποσού των 1 εκατ. ευρώ.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.