Μουσείο Τυπογραφείας

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΣΣΕ

Αθήνα
«Η φορολογική ακρίβεια ακυρώνει τις προσπάθειες του ελληνικού εμπορίου για μείωση των τιμών σε βασικά καταναλωτικά αγαθά», δηλώνει ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Β. Κορκίδης, σχολιάζοντας την ανοδική πορεία του πληθωρισμού.
Όπως επισημαίνει ο κ. Κορκίδης, η επιβολή υπερβολικών αυξήσεων στους έμμεσους φόρους εκτίναξε τον πληθωρισμό τον Ιούλιο στο 5,5% και μας γύρισε πίσω 13 χρόνια στα αντίστοιχα επίπεδα του Αυγούστου του 1997.
«Τόσο οι “φορολογικές αυξήσεις” που πέρασαν στην αγορά, όσο και αυτές που πρόκειται να επιβαρύνουν τον καταναλωτή μέχρι το τέλος του έτους, ακυρώνουν δυστυχώς την κοινωνική υπεύθυνη και ειλικρινή προσπάθεια όλων των εμπόρων να μειώσουν τις τιμές και επιπλέον διαμορφώνουν στην αγορά ένα καθεστώς “φορολογικής ακρίβειας”», σημειώνει.
«Η αύξηση του τιμαρίθμου, ειδικά σε μια περίοδο εκπτώσεων που χαρακτηρίστηκε από μεγάλα ποσοστά μείωσης τιμών, θα πρέπει να προβληματίσει το οικονομικό επιτελείο και κυρίως τους ειδικούς ελεγκτές της τρόικας, στο βαθμό που η αρχική εκτίμησή τους για 1,9% έχει ήδη τριπλασιαστεί», προσθέτει.
«Η απότομη αύξηση του πληθωρισμού», συνεχίζει, «ακυρώνει τη μείωση των τιμών βασικών αγαθών, παγώνει την αγορά και αυξάνει τα λουκέτα, επιδεινώνει την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών, στερεί πραγματικό εισόδημα από τον καταναλωτή και απορροφά την καχεκτική ρευστότητα των επιχειρήσεων».
Ο κ. Κορκίδης σημειώνει τα αρνητικά πρόσημα που παρατηρούνται στην ένδυση και υπόδηση, με μείωση των τιμών της τάξεως του 7,5%, στα διαρκή αγαθά και είδη νοικοκυριού (-2,3%), στα είδη διατροφής-λαχανικά και φρούτα (-2%), ενώ πολλά άλλα βασικά αγαθά έχουν σχεδόν μηδενική μεταβολή.
Όπως αναφέρει, «οι μεγάλες επιβαρύνσεις στον μέσο πληθωρισμό προέρχονται από τα καύσιμα (39%), από τα αλκοολούχα ποτά και τον καπνό (16%-19%), από τα τέλη κυκλοφορίας (29%), από τις μεταφορές (18%), από τα ασφάλιστρα (11%), από την κινητή τηλεφωνία (10%), από λογαριασμούς ΔΕΚΟ (7%), από περίθαλψη (7%), από εστίαση (3,5%), από δίδακτρα (3%) και από άλλα αγαθά και υπηρεσίες (4%)».
Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω ποσοστά, τουλάχιστον 4 από τις 5,5 μονάδες του τρέχοντος πληθωρισμού οφείλονται στην έμμεση φορολογία που έχει επιβληθεί μέχρι σήμερα, από το μνημόνιο και όπως διαφαίνεται θα υπάρξει και συνέχεια, εκτιμά ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.
Τέλος, ο κ. Κορκίδης κλείνει τη δήλωση του, αναφέροντας το αίτημα της της ΕΣΕΕ προς τα αρμόδια υπουργεία, να εξετάζουν πριν την εφαρμογή των μέτρων, την εφικτή προσαρμογή τους στις ιδιαιτερότητες της ασθενικής οικονομίας μας, αλλά κυρίως να τολμούν την έγκαιρη αναθεώρηση λανθασμένων στόχων, πριν είναι πολύ αργά για την ελληνική αγορά και τις εμπορικές επιχειρήσεις.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.