Μουσείο Τυπογραφείας

ΣΤΟ 3,5 ΤΟΥ ΑΕΠ

Aθήνα
Αυξήθηκε στο δεύτερο τρίμηνο του 2010 ο ρυθμός συρρίκνωσης της ελληνικής οικονομίας, προσεγγίζοντας το 3,5% του ΑΕΠ, έναντι 2,5% το πρώτο τρίμηνο.
Σημειώνεται πως η επίδοση του α’ τριμήνου (-2,5%) ήταν μικρότερη του αναμενόμενου, ωστόσο η μεγάλη πτώση των δημοσίων επενδύσεων, η υποχώρηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, η αργή υλοποίηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και οι καθυστερημένες εισπράξεις από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ 2007-2013, επέδρασαν αρνητικά στην ανάπτυξη του δευτέρου τριμήνου.
Τα στοιχεία που θα ανακοινώσει την Πέμπτη η Ελληνική Στατιστική Αρχή για τους Τριμηνιαίους Εθνικούς Λογαριασμούς θα αποτυπώνουν για το διάστημα Απριλίου-Μαΐου 2010 πτώση των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου, πτώση των αποθεμάτων, υποχώρηση της συνολικής κατανάλωσης, μικρή πτώση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών και σημαντική πτώση των εισαγωγών.
Αναλυτές εκτιμούν για το σύνολο του έτους πως η πτώση του πραγματικού ΑΕΠ το 2010 αναμένεται 3%, με πτώση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1,9%, υποχώρηση της δημόσιας κατανάλωσης κατά 10,5%, με πτώση των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου κατά 7,5% και των αποθεμάτων κατά 42%.
Επίσης, αύξηση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών κατά 1,5% και πτώση των εισαγωγών αγαθών και υπηρεσιών κατά 6,5%.
Όσον αφορά στην αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ προβλέπεται ότι θα ανέλθει στο 0,8%, λόγω αύξησης του αποπληθωριστή του ΑΕΠ κατά 3,8%.
Στο Μνημόνιο προβλέπεται ότι το ΑΕΠ εφέτος θα υποχωρήσει κατά 4%. Πάντως, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών υπογραμμίζουν πως οι πρόδρομοι δείκτες δείχνουν πως η ύφεση εφέτος θα είναι χαμηλότερη από 4%.
Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν με νόημα πως όλες οι αναπτυξιακές δράσεις του προγράμματος οικονομικής πολιτικής θα αρχίσουν να αποφέρουν καρπούς μετά το φθινόπωρο και εκτιμούν πως με όπλα τον αναπτυξιακό νόμο και το σχέδιο ενισχύσεως της ρευστότητας των τραπεζών η κατάσταση θα βελτιωθεί.
Σε αγώνα δρόμου
η κυβέρνηση
Την ίδια ώρα, με βάση και τα παραπάνω, σε αγώνα δρόμου μπαίνει το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να ανατραπεί η κατάσταση στα δημόσια έσοδα, αφού με το “κλείσιμο” του επταμήνου διαπιστώνεται ότι η “τρύπα” αντί να περιορίζεται, εμφανίζει τάσεις διεύρυνσης.
Αν και το έλλειμμα εξακολουθεί να κινείται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από το αντίστοιχο περσινό διάστημα, το οικονομικό επιτελείο θα επιχειρήσει να διορθώσει τα κακώς κείμενα στους μήνες που απομένουν, προκειμένου να αποφύγει τυχόν δυσάρεστες εκπλήξεις από τους ελεγκτές της τρόικας, που ετοιμάζονται για την ανεπίσημη αξιολόγηση στα μέσα Σεπτεμβρίου.
 Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού στο επτάμηνο εμφανίζεται μειωμένο κατά 32,6%, έναντι 41,8% στο εξάμηνο.
Όσον αφορά, δε, στα έσοδα, έτρεξαν με ρυθμούς 4,14% στο επτάμηνο, έναντι 8,07% στο εξάμηνο, ενώ ειδικά τον Ιούλιο καταγράφηκε μείωση 6,9%, έναντι 2,8% τον Ιούνιο.
 Το οικονομικό επιτελείο πρέπει παράλληλα να κερδίσει και το στοίχημα της ενίσχυσης της πραγματικής οικονομίας, την ώρα που βασικοί δείκτες παραμένουν αρνητικοί κι ενώ η τρόικα και εγχώριοι οικονομικοί παράγοντες ζητούν άρση όλων γραφειοκρατικών εμποδίων για να βελτιωθεί τάχιστα το επενδυτικό περιβάλλον.
 Η παραγωγή στη μεταποίηση τον Ιούνιο ήταν μειωμένη κατά 3% σε σχέση με πέρσι, με τη δραστηριότητα στην ένδυση να υποχωρεί κατά 33,5%, στην υπόδηση 72,8%, στην κατασκευή μεταλλικών προϊόντων 13,7%. Συνολικά, δε, στο πρώτο εξάμηνο, η βιομηχανική παραγωγή ήταν μειωμένη κατά 4,7%.
 Έντονο προβληματισμό προκαλούν τα νεότερα στοιχεία από το μέτωπο των κατασκευών, αφού τον Μάιο ο όγκος των νέων οικοδομών ήταν μειωμένος κατά 19,9% σε σχέση με πέρσι και οι νέες άδειες 11,8% λιγότερες από πέρσι.
 Τα τελευταία στοιχεία ενισχύουν τις εκτιμήσεις ότι αργεί ακόμα η έξοδος από το τούνελ της ύφεσης, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό κυρίως για τους στόχους των φορολογικών εσόδων και τη ταχύτητα αποκλιμάκωσης του χρέους. Η τρόικα επιμένει στη πρόβλεψη για ύφεση 4% φέτος και 2,6% το 2011, προβλέποντας υπό προϋποθέσεις θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης 1,1% το 2012.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.