Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΜΠΟΡΟΥΣ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ

Ικανοποιημένοι δηλώνουν οι έμποροι των Χανίων από την κίνηση στην αγορά κατά την διάρκεια των θερινών εκπτώσεων, οι οποίες κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα, ξεπερνώντας σε πολλές περιπτώσεις και το 50% της αρχικής τιμής.
“Ανάσα” στην τοπική αγορά φαίνεται πώς έδωσαν, κυρίως, οι επισκέπτες από την υπόλοιπη Ελλάδα που παραθερίζουν αυτό το διάστημα στα Χανιά, κάνοντας ψώνια της τελευταίας στιγμής.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων κ. Γιάννη Μαργαρώνη, οι καταστηματάρχες εμφανίζονται αρκετά ικανοποιημένοι από την κίνηση στο α΄ 15ήμερο των εκπτώσεων, ωστόσο αναμένουν μέχρι τα τέλη του Αυγούστου ν? αυξηθεί ακόμη περισσότερο.
“Οι δύο πρώτες εβδομάδες του Ιουλίου κύλισαν πολύ καλά. Νομίζω ότι το πρόσημο είναι θετικό και προσεγγίζουμε τα περυσινά επίπεδα. Σε σύγκριση με τον Ιούνιο, που τα στοιχεία ήταν απογοητευτικά, σίγουρα η αγορά τον Ιούλιο πήρε τα πάνω της. Ωστόσο έχουμε ακόμα μπροστά μας τον Αύγουστο που θα είναι ο πιο καθοριστικός μήνας”, επεσήμανε ο κ. Μαργαρώνης
“Σίγουρα έχει βοηθήσει το γεγονός ότι είμαστε τουριστικός προορισμός και η τουριστική σεζόν έχει βοηθήσει πολύ. Ειδικά οι Ελληνες τουρίστες, που έχουν ταξιδέψει στα Χανιά, βοηθήσανε σημαντικά στην κατανάλωση” σημείωσε.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου επεσήμανε ότι: “τα ποσοστά των εκπτώσεων είναι γνήσια και ξεπερνούν το 50%. Ο κόσμος δείχνει ενδιαφέρον και στηρίζει τις τοπικές επιχειρήσεις, κάτι που είναι πολύ σημαντικό”.
Παράλληλα ο κ. Μαργαρώνης ανέφερε ότι: “οι συνάδελφοι καταστηματάρχες πρέπει να δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή στη σωστή εξυπηρέτηση των πελατών. Επίσης να κρατάνε χαμηλές τιμές για τη νέα σεζόν δηλαδή “μία τιμή, χαμηλή τιμή”, έτσι ώστε να μην έχουμε φαινόμενα προσφορών από Σεπτέμβριο”.
“Οι καταναλωτές όταν αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα με τις αγορές τους, πρέπει ενημερώνουν τον Εμπορικό Σύλλογο. Πάντως φέτος για πρώτη φορά είχαμε μόνο ένα κρούσμα με κατάστημα που δεν τηρούσε τους κανόνες, σε σχέση με προηγούμενες χρονιές”, σημείωσε.
Οσον αφορά στο παραεμπόριο ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου ανέφερε ότι υπάρχει συνεχής συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία για την πάταξη του φαινομένου”. Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε όλη αυτή την κατάσταση που την συγκεκριμένη περίοδο επικρατεί κυρίως στις παραλίες. Μέσα στην πόλη τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα, με τη συνεργασία της Δημοτικής και της Ελληνικής Αστυνομίας”, κατέληξε.
Οι εκπτώσεις στα εμπορικά καταστήματα ολοκληρώνονται στο τέλος Αυγούστου.

Η ΕΣΕΕ
Η “φορολογική ακρίβεια” ακυρώνει τις προσπάθειες του Ελληνικού Εμπορίου για μείωση των τιμών σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, επισημαίνει σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης, για τη νέα αύξηση του πληθωρισμού τον Ιούλιο. Σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη “η επιβολή υπερβολικών αυξήσεων στους έμμεσους φόρους εκτίναξε τον πληθωρισμό τον Ιούλιο στο 5,5% και μας γύρισε πίσω 13 χρόνια, στα αντίστοιχα επίπεδα του Αυγούστου του 1997. Τόσο οι “φορολογικές αυξήσεις” που πέρασαν στην αγορά, όσο και αυτές που πρόκειται να επιβαρύνουν τον καταναλωτή μέχρι τέλος του έτους, ακυρώνουν, δυστυχώς, την κοινωνική υπεύθυνη και ειλικρινή προσπάθεια όλων των εμπόρων να μειώσουν τις τιμές και επιπλέον διαμορφώνουν στην αγορά ένα καθεστώς “φορολογικής ακρίβειας”. Η αύξηση του τιμαρίθμου, ειδικά σε μια περίοδο εκπτώσεων που χαρακτηρίστηκε από μεγάλα ποσοστά μείωσης τιμών, θα πρέπει να προβληματίσει το οικονομικό επιτελείο και κυρίως τους ειδικούς ελεγκτές της Τρόικας, στο βαθμό που η αρχική εκτίμησή τους για 1,9% έχει ήδη τριπλασιαστεί”. Οπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, η μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή από 0,6% πέρυσι τον Ιούλιο και 2,4% φέτος τον Ιανουάριο, ανήλθε τον Ιούλιο στο 5,5% δημιουργώντας πολλαπλά προβλήματα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Η απότομη αύξηση του πληθωρισμού προκαλεί τις παρακάτω παρενέργειες:
Ακυρώνει τη μείωση των τιμών βασικών αγαθών
Παγώνει την αγορά και αυξάνει τα λουκέτα
Επιδεινώνει την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών
Στερεί πραγματικό εισόδημα από τον καταναλωτή
Απορροφά την καχεκτική ρευστότητα των επιχειρήσεων


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα