Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΚΑΥΣΩΝΑΣ

Λευκωσία
Αντιμέτωποι με μια πρωτόγνωρη κατάσταση βρίσκονται οι Κύπριοι λόγω του πρωτοφανούς καύσωνα των τελευταίων ημερών, με τη θερμοκρασία να ξεπερνά κάθε προηγούμενο και να εκτοξεύεται ακόμη και στους 46 βαθμούς Κελσίου και την υγρασία να ταλαιπωρεί για μέρες.
Οι ειδικοί προειδοποιούν και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι πλέον πρέπει να αρχίσουν οι Κύπριοι να συνηθίζουν στην ιδέα να ζουν σε μακρά και “καυτά” καλοκαιρία?
Ο Κύπριος Επίτροπος Περιβάλλοντος Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, μιλώντας στην εφημερίδα “Φιλελεύθερος”, ανέφερε ότι οι περιοχές της Ευρώπης έχουν θερμανθεί περισσότερο (1,2°C) από το παγκόσμιο μέσο όρο (1°C) και ότι 8 από τα 12 χρόνια μεταξύ 1996 και 2007 ήταν μεταξύ των 12 πιο ζεστών χρόνων από το 1850. Τα στοιχεία αυτά, παρουσιάζονται σε πρόσφατη έρευνα Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος για το κλίμα στην Ευρώπη.
Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, ο κ. Θεοπέμπτου, αναφέρθηκε στα στοιχεία της έρευνας του Διευθυντή του Εnergy, Εnvironmentand Water Research Center (ΕΕWRC) του Ινστιτούτου Κύπρου,Καθηγητή Μanfred Α. Lange, που παρουσιάστηκαν πριν από ενάμιση χρόνο.
ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ?
Σύμφωνα με έρευνες, μεταξύ των ετών 2021-2050 σε σύγκριση με τα έτη 1961-2000 στην Κύπρο, οι θερμοκρασίες θα είναι κατά 2 βαθμούς Κελσίου υψηλότερες ενώ κατά τα έτη 2071-2100 θα είναι κατά 5 βαθμούς Κελσίου ακόμη υψηλότερες.
Στην περίοδο 2021-2050, θα έχουμε 25 περισσότερες ημέρες ζέστης απ’ ό,τι συνήθως, που θα κυμαίνονται πέραν των 35 βαθμών Κελσίου και στην περίοδο 2071-2100, 60 περισσότερες ημέρες.
Κατά την περίοδο 2021-2050 θα έχουμε 45 περισσότερες ημέρες με θερμοκρασίες υψηλότερες των 20 βαθμών Κελσίου ενώ την περίοδο 2071-2100, 90 περισσότερες ημέρες.
Η βροχόπτωση στην Κύπρο κατά την περίοδο 2021-2050 θα μειωθεί κατά 25% σε σύγκριση με τα έτη 1961-2000, ενώ την περίοδο 2071-2100 κατά 40%.
Σύμφωνα μάλιστα με στατιστικά στοιχεία, η αύξηση της θερμοκρασίας έχει ήδη αρχίσει να παρατηρείται στην Κύπρο κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα, όπως και η μείωση της μέσης βροχόπτωσης. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η μέση παγκόσμια θερμοκρασία σημείωσε αύξηση 0,8 βαθμούς Κελσίου κατά τη διάρκεια των ετών από το 1860-2000, ενώ η μέση θερμοκρασία στην Κύπρο σημείωσε αύξηση 1,6 βαθμούς Κελσίου κατά τη διάρκεια των ετών 1901-1991.
Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος αναφέρθηκε χαρακτηριστικά και στα στοιχεία που αναφέρονται σε απάντηση του Υπουργού Γεωργίας Δημήτρη Ηλιάδη στη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις συνέπειες των κλιματικών αλλαγών στη Γεωργία.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην απάντησή του ο Υπουργός, “στην Κύπρο, οι προβλεπόμενες κλιματικές μεταβολές θα έχουν επιπτώσεις στη γεωργία, όσον αφορά τις αποδόσεις, τη διαχείριση του ζωικού κεφαλαίου και τον γεωγραφικό προσανατολισμό της παραγωγής. Οι αυξανόμενες πιθανότητες εκδήλωσης ακραίων φυσικών φαινομένων θα αυξήσουν τον κίνδυνο ζημιών στην παραγωγή. Οι μεταβαλλόμενες κλιματικές συνθήκες θα έχουν επίσης σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου και στην υγεία των ζώων και των φυτών. Με την αύξηση της συχνότητας των ακραίων φαινομένων, ενδέχεται να αυξηθούν και τα σχετιζόμενα με το κλίμα κρούσματα ασθενειών. Η αλλαγή του κλίματος μπορεί επίσης να επηρεάσει την εξάπλωση σοβαρών λοιμωδών νόσων που μεταδίδονται μέσω φορέων, συμπεριλαμβανομένων των ζωονόσων. Επίσης, θα απειλήσει τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων και μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία των φυτών, ευνοώντας την εξάπλωση νέων ή μεταναστευτικών επιβλαβών οργανισμών”.
Τέλος, τονίζει ότι “η αλλαγή του κλίματος δυνατό να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην ποιότητα και διαθεσιμότητα των υδάτινων πόρων, επηρεάζοντας πολλούς τομείς, όπως την παραγωγή τροφίμων, όπου το νερό διαδραματίζει καίριο ρόλο”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα