Μουσείο Τυπογραφείας

ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΟ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ

Επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι των αρχών στη Μακεδονία, καθώς συνολικά 16 περιστατικά εγκεφαλίτιδας στην περιοχή οφείλονται πράγματι στον ιό του Δυτικού Νείλου, σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες στο “in.gr” η υπεύθυνη του αρμόδιου εργαστηρίου.
Ο ιός ανιχνεύθηκε μεταξύ άλλων σε δείγματα δύο εκ των τριών ηλικιωμένων ασθενών (μιας γυναίκας και ενός άνδρα) που απεβίωσαν τις τελευταίες ημέρες στη Θεσσαλονίκη. Για την τρίτη ασθενή δεν υπήρχε διαθέσιμο αποθηκευμένο δείγμα, ανέφερε η Άννα Παππά αναπληρώτρια καθηγήτρια Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ και υπεύθυνη του Εργαστηρίου Αναφοράς Aρμποϊών.
Το εργαστήριο της Δρ. Παππά είναι το μόνο στην Ελλάδα στο οποίο μπορεί να γίνει διάγνωση του ιού. “H ανίχνευση γίνεται με ορολογικές εξετάσεις […] Τα περιστατικά όντως πληρούν τα εργαστηριακά και κλινικά κριτήρια για τη νόσο” είπε στο in.gr.
Αρνητικό στον ιό βρέθηκε μόνο ένα από τα 17 δείγματα που απεστάλησαν στο εργαστήριο την περασμένη Πέμπτη, πρόσθεσε η ίδια. Σχεδόν όλα προέρχονταν από ηλικιωμένους ασθενείς.
Στο Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων της Θεσσαλονίκης νοσηλεύονταν χθες 12 άτομα με συμπτώματα εγκεφαλίτιδας, από τα οποία το ένα σε σοβαρή κατάσταση.
Και οι τρεις ασθενείς που απεβίωσαν τις τελευταίες ημέρες ήταν ηλικιωμένοι και τουλάχιστον ο ένας από αυτούς (ο 79χρονος που υπέκυψε την Κυριακή) είχε βεβαρυμένο ιατρικό ιστορικό.
Οι εργαστηριακές έρευνες για την ταυτοποίηση του ιού άρχισαν όταν διαπιστώθηκε αύξηση των περιστατικών εγκεφαλίτιδας και ιογενούς μηνιγγίτιδας στην κεντρική Μακεδονία τις τελευταίες 40 ημέρες, σε σχέση με την περυσινή χρονιά.
Ο ιός του Δυτικού Νείλου (WNV) μεταδίδεται από το τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού και συνήθως προκαλεί ήπια ή καθόλου συμπτώματα. Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, λιγότερο από το 1% των ασθενών εμφανίζει σοβαρή κλινική νόσο.
Ο ιός αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1937 στην επαρχία του Δυτικού Νείλου στην Ουγκάντα. Κρούσματα και επιδημίες λοίμωξης σε ανθρώπους και ζώα έχουν εκδηλωθεί στην Αφρική, την Ασία, τη Μ. Ανατολή, την Ευρώπη (συμπεριλαμβανομενης της Μεσογείου) και την Αυστραλία. Το 1999 αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ, όπου σήμερα καταγράφεται μεγάλος αριθμός κρουσμάτων και η νόσος πλέον ενδημεί.

Οι ενέργειες της Περιφέρειας

Σε ανακοίνωσή της, που εκδόθηκε με αφορμή τα κρούσματα εγκεφαλίτιδας, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ενημερώνει για τις ενέργειες που προέβη στο πλαίσιο του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών. Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, το κόστος του φετινού προγράμματος ανήλθε σε 4,2 εκατομμύρια ευρώ τα οποία κατανεμήθηκαν στους νομούς Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Κιλκίς, Χαλκιδικής και Σερρών.
Οι ψεκασμοί ξεκίνησαν στις αρχές Ιουνίου. Παράλληλα η Περιφέρεια είχε συνεργασία με τους νομάρχες Σερρών, Πέλλας και Ημαθίας αλλά και επιστημονικούς φορείς αμέσως μετά την εκδήλωση των κρουσμάτων εγκεφαλίτιδας.
Oι υπηρεσίες της Περιφέρειας βρίσκονται σε επικοινωνία με τους νομάρχες και τους συναρμόδιους φορείς ώστε να γίνονται όλες οι απαιτούμενες ενέργειες αντιμετώπισης του προβλήματος. Επίσης εξασφαλίστηκαν τα κονδύλια που θα απαιτηθούν για τυχόν νέους ψεκασμούς.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.