Μουσείο Τυπογραφείας

ΚΑΤΑ 32,6%

Αθήνα
Μείωση 32,6% στα 14,474 δισ. ευρώ σημείωσε το ταμειακό έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης, στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου, σε ετήσια βάση,
με αποτέλεσμα την υποχώρηση των δανειακών αναγκών, σύμφωνα
με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζας της Ελλάδος χθες Δευτέρα.
Τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν από 26.779 εκατ. ευρώ πέρυσι, σε 27.890 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, μειώθηκαν σε 37.891 εκατ. ευρώ από 42.714 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα τον Ιούλιο όμως, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού υποχώρησαν 7%, σε ετήσια βάση, στα 4,69 δις ευρώ με τις δαπάνες να σημειώνουν αύξηση κατά 8,5% στα 7,74 δις ευρώ. Η υστέρηση των εσόδων τον Ιούλιο οδήγησε σε  επιβράδυνση του ρυθμού μείωσης του ταμειακού ελλείμματος της κεντρικής κυβέρνησης στο πρώτο επτάμηνο του έτους (το πρώτο εξάμηνο η μείωση ήταν στο 41,%).
Η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο τη μείωση κατά 40% του δημοσιονομικού ελλείμματος φέτος στο 8,1% του ΑΕΠ από 13,6% του ΑΕΠ το 2009. Συνολικά τους πρώτους επτά μήνες του έτους, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν από 26.779 εκατ. ευρώ πέρυσι, σε 27.890 εκατ. ευρώ.
Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού μειώθηκαν το πρώτο εξάμηνο σε 37.891 εκατ. ευρώ από 42.714 εκατ. ευρώ πέρυσι, ενώ το πρωτογενές έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού (χωρίς το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους) διαμορφώθηκε στα 5,23 δισ. ευρώ από 12,34 δισ. ευρώ το πρώτο επτάμηνο του 2009.
Σχολιάζοντας τα στοιχεία, ο Π. Παναγιωτόπουλος από τη Νέα Δημοκρατία δήλωσε: «Λίγα εικοσιτετράωρα μετά την αναχώρηση από την Αθήνα της Τρόικας, τα καινούρια στοιχεία της Τραπέζης Ελλάδος δείχνουν βουτιά στα έσοδα και κατεδαφίζουν έτσι, τους εύκολους πανηγυρισμούς του ΠΑΣΟΚ».
«Όλοι βλέπουν, πλέον, εκτός από την κυβέρνηση, ότι η οικονομία έχει στεγνώσει και δεν μπορεί να προσφέρει άλλους πόρους για την εξυπηρέτηση του ελλείμματος, αν δεν ληφθούν, αμέσως, σοβαρά μέτρα για την ανάπτυξη» κατέληξε ο βουλευτής.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.