Μουσείο Τυπογραφείας

ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Παρεμβάσεις για την αναδιοργάνωση των κοινωνικών υπηρεσιών και των υποστηρικτικών δομών θα περιλαμβάνει το κοινωνικό πακέτο της κυβέρνησης, το οποίο ανέλαβαν να διαμορφώσουν οι αρμόδιοι υπουργοί με εντολή του Γ. Παπανδρέου.
Οι κοινωνικές παρεμβάσεις θα ανακοινωθούν σε τρεις δόσεις. Την 3η Σεπτεμβρίου, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, αλλά και κατά τη κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2011. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι τα μέτρα να εξισορροπήσουν το δεύτερο κύμα δημοσιονομικών παρεμβάσεων που αναμένεται στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Προσπάθειες καταβάλλονται προς την κατεύθυνση λήψης μέτρων για την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων, ώστε να μην αυξηθεί δραματικά το ποσοστό του πληθυσμού που βρίσκεται στα όρια της φτώχειας. Σημειώνεται πως σήμερα η Ελλάδα εντάσσεται στην ομάδα των χωρών-μελών της ΕΕ με τα υψηλότερα ποσοστά φτώχειας, καθώς το 20% του πληθυσμού της διαμένει σε νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα χαμηλότερο από το όριο φτώχειας.
Στη χώρα μας η μείωση του κινδύνου φτώχειας προέρχεται κυρίως από την επίδραση των συντάξεων ενώ η επίδραση των κοινωνικών επιδομάτων είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Το σύνολο των κοινωνικών μεταβιβάσεων (συντάξεων και επιδομάτων) μειώνει το επίπεδο φτώχειας κατά 22 μονάδες (από 42% σε 20%), ενώ η επίδραση μόνον των συντάξεων ανέρχεται σε 18 μονάδες (μείωση από 42% σε 24%).
Η επίδραση όμως των κοινωνικών μεταβιβάσεων (εκτός συντάξεων) μειώνει στην Ελλάδα το ποσοστό φτώχειας μόλις κατά 4% (24% πριν από τις κοινωνικές μεταβιβάσεις έναντι 20% μετά από αυτές). Η μείωση αυτή είναι πολύ χαμηλότερη από την αντίστοιχη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου το ποσοστό φτώχειας ανέρχεται σε 26% προ και σε 16% μετά τις μεταβιβάσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη αρχίσει να συγκεντρώνει τις προτάσεις των άλλων υπουργείων, τις οποίες θα κοστολογήσει ως προς τη δημοσιονομική τους επίπτωση. Πάντως, ήδη ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου έχει προϊδεάσει πως το κοινωνικό πακέτο δεν πρόκειται να έχει μεγάλο δημοσιονομικό κόστος, καθώς το ζητούμενο είναι η αναδιοργάνωση των κοινωνικών υπηρεσιών και των υποστηρικτικών δομών.
Οι προτάσεις που επεξεργάζεται η κυβέρνηση αφορούν στα εξής:
-Διπλασιασμό τον αριθμό των θέσεων στους παιδικούς σταθμούς για τα παιδιά μέχρι 4 ετών μέχρι το τέλος της πρώτης τετραετίας και επιμήκυνση του ωραρίου λειτουργίας τους.
-Οι μονογονεϊκές οικογένειες και κυρίως τα παιδιά άνεργων ανασφάλιστων ή μόνων μητέρων θα έχουν προτεραιότητα στους παιδικούς σταθμούς.
-Τη συμμετοχή παιδιών με αναπηρία στην προσχολική φύλαξη.
-Αλλαγές στο σύστημα των γονικών αδειών με στόχο την ουσιαστική διευκόλυνση των γονέων.
-Αναπροσαρμογή του επιδόματος απροστάτευτου παιδιού για την εξασφάλιση ενός ελάχιστα εγγυημένου επιπέδου διαβίωσης του παιδιού.
-Δημιουργία δικτύου κοινωνικής προστασίας σε δημοτικό επίπεδο.
-Επέκταση της υπηρεσίας «Βοήθεια στο Σπίτι» και ενίσχυση των υπηρεσιών της με επιπλέον ειδικότητες επαγγελματιών.
-Αύξηση των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων.
-Άμεση βελτίωση της ποιότητας της ιδρυματικής φροντίδας για τους ανήμπορους ηλικιωμένους.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.