Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

Των: Ελένη Φουντουλάκη & Γιάννη Κάκανου

Περισσότεροι από πενήντα χιλιάδες επισκέπτες του Νομού είχαν και φέτος την ευκαιρία να γνωρίσουν τα προϊόντα που παράγει η Κρητική γη, μέσα από τη 12η έκθεση “Αγροτικός Αύγουστος 2010”, που ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ στο παλιό λιμάνι των Χανίων.
Η έκθεση που είχε ως επίκεντρο τα δημητριακά, τη βάση της πυραμίδας της Κρητικής διατροφής, πραγματοποιήθηκε φέτος σε περιορισμένη έκταση και με πολύ μικρότερο αριθμό περιπτέρων, μετά το γνωστό πρόβλημα που υπήρξε με την αρχικά αρνητική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και στη συνέχεια με την έγκριση της υπό όρους διεξαγωγής των εκδηλώσεων.
Ωστόσο, αυτό δεν εμπόδισε όσους βρίσκονταν στο νομό Χανίων αυτό το διάστημα να περάσουν από τις εγκαταστάσεις της έκθεσης στον χώρο του παλιού Τελωνείου, να γευτούν τα παραδοσιακά προϊόντα των Χανίων και να γνωρίσουν καλύτερα την Κρητική παράδοση μέσα από πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων.
Το βράδυ του Σαββάτου, ο νομάρχης Χανίων Γρηγόρης Αρχοντάκης απένειμε πενήντα διπλώματα συμμετοχής στους εκθέτες της Έκθεσης.
Σε δηλώσεις του ο κ. Αρχοντάκης επεσήμανε: “Η έκθεση “Αγροτικός Αύγουστος 2010″ ολοκληρώνεται με επιτυχία. Μετά από αρκετά προβλήματα καταφέραμε να πραγματοποιηθεί και φέτος η καθιερωμένη έκθεση αγροτικών προϊόντων στο ενετικό λιμάνι των Χανίων, με πλήθος παράλληλων πολιτιστικών εκδηλώσεων, αλλά και με την ενδιαφέρουσα ημερίδα για τα δημητριακά και το Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας. Ελπίζουμε, ότι όλες αυτές οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο παλιό λιμάνι, όχι μόνο συμβάλλουν στην τόνωση της κίνησης στην πόλη και δίνουν ένα διαφορετικό χρώμα στα Χανιά, αλλά στηρίζουν έμμεσα ή άμεσα την τοπική οικονομία και τα τοπικά προϊόντα”.
“Θέλω να πιστεύω ότι η διάδοχος κατάσταση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, δηλαδή η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, όχι μόνο θα συνεχίσει να πραγματοποιεί αυτόν το θεσμό αλλά θα τον βελτιώσει για το καλό, πάντα, της τοπικής μας οικονομίας. Αυτή θα είναι και η πρότασή μας στη διάδοχο κατάσταση που θα προκύψει από τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου”, τόνισε ο κ. Αρχονάκης.
Και πρόσθεσε: “Αυτές τις ημέρες πλήθος κόσμου πέρασε, επισκέφθηκε, γνώρισε τα τοπικά μας προϊόντα. Υπολογίζουμε ότι περίπου 40.000 επισκέπτες κατέβηκαν στο παλιό λιμάνι των Χανίων, πήγαν στα περίπτερα που συμμετείχαν στην Έκθεση και είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα προϊόντα της Κρητικής γης αλλά και να έρθουν σε επαφή με τον Κρητικό πολιτισμό. Ο “Αγροτικός Αύγουστος” είναι ένας θεσμός που δεν πρέπει να χαθεί, αλλά να ενισχυθεί”.
Ο ίδιος ανέφερε ότι φέτος στην Έκθεση “Αγροτικός Αύγουστος” συμμετείχαν περίπου πενήντα περίπτερα και στους συμμετέχοντες απονεμήθηκαν ισάριθμα διπλώματα.
“”Τα διπλώματα που δόθηκαν φέτος ήταν σαφώς μειωμένα με πέρυσι. Η μείωση αυτή σχετίζεται όχι με το μειωμένο ενδιαφέρον από την πλευρά επιχειρήσεων και εκθετών αλλά με το πρόβλημα και την άρνηση που είχαμε από την Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων”, σημείωσε ο κ. Αρχοντάκης.
Μετά την απονομή ακολούθησε πολιτιστική βραδιά με τους παραδοσιακούς Συλλόγους “Κρητικές Μαδάρες” και “Παγκρήτιος Όμιλος Βρακοφόρων”.
Ο “Αγροτικός Αύγουστος 2010” ολοκληρώθηκε χθες στις εννέα το βράδυ με συναυλία από το λαϊκό συγκρότημα των: Γιάννη Μελαμπιανάκη, Δήμητρας Λιγοψυχάκη, Βασίλη Ψυλλάκη, Ευριπίδη Σταματίου και το Λεωνίδα Μαριδάκη με τους “The Circus Band”.
Την ερχόμενη Παρασκευή 13 Αυγούστου η έκθεση θα ταξιδέψει στην Κίσαμο, όπου θα πραγματοποιηθεί ο “Κισαμίτικος Αύγουστος 2010”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Στην φετινή έκθεσή υπήρχε ένα περίπτερο με χειροποίητα κοσμήματα.
    Θα ήθελα να βρώ τη συγκεκριμένη επιχείρηση.
    Δεν έχω συγκρατήσει το όνομα , πάντως έμοιαζε με … Μανωλέλη, Μανωλακάκη, κάπως έτσι.

    Γνωρίζεται κάποιος τους συμμετέχοντες να με βοηθήσει ???
    Εχω ψαξει στι internet αλλα δεν το έχω βρει. Ισως επειδή δεν θυμάμαι σωστα το ονομα……………

    Thanks !

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα