Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΜΑΙΝΕΤΑΙ Ο ΠΥΡΙΝΟΣ ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ
Τους 52 έφτασαν οι νεκροί

Μόσχα
Εκκληση για εθελοντές απήυθυνε χθες το ρωσικό υπουργείο αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, καθώς μαίνονται οι μεγάλες πυρκαγιές στη χώρα, από τις οποίες έχουν χάσει τη ζωή τους 52 άνθρωποι.
“Ολοι όσοι επιθυμούν να προσφέρουν βοήθεια μπορούν να τηλεφωνήσουν στο περιφερειακό γραφείο του υπουργείου αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου.
Τρεις τηλεφωνικές γραμμές έχουν δημιουργηθεί για να λαμβάνουν αιτήσεις εθελοντών.
Εξάλλου η ατμόσφαιρα στη Μόσχα παραμένει αποπνικτική από τους καπνούς των πυρκαγιών που μαίνονται στην περιοχή. Το αεροδρόμιο της πόλης δεν επέτρεπε σήμερα στα αεροπλάνα να προσγειώνονται, καθώς πυκνός καπνός καλύπτει τη ρωσική πρωτεύουσα, ενώ πολλές επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να κλείσουν και οι υπάλληλοι στα γραφεία εργάζονται φορώντας χειρουργικές μάσκες.
Η μόλυνση στην πόλη είναι πέντε φορές πάνω από τα κανονικά επίπεδα και γι’ αυτό οι αρχές αποτρέπουν τους Μοσχοβίτες από το να βγαίνουν από τα σπίτια τους.
Η έκταση των πυρκαγιών που καίνε στην περιοχή της Μόσχας σχεδόν διπλασιάστηκε και από τα 375 στρέμματα που ήταν, έφτασε χθες τα 657 στρέμματα, σύμφωνα με τον ιστότοπο του υπουργείου.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΚΤΡΟΧΙΑΣΜΟ ΤΡΕΝΟΥ
Ενας νεκρός και 30 τραυματίες στη Νάπολη της Ιταλίας

Νάπολη
Ενας άνθρωπος έχασε χθες τη ζωή του και περίπου 30 τραυματίστηκαν, ο ένας εκ των οποίων σοβαρά, από τον εκτροχιασμό ενός τρένου στο ανατολικό τμήμα της Νάπολης στη νότια Ιταλία, δήλωσε εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας.
Ωστόσο, σύμφωνα με μέλος σωστικού συνεργείου του Ερυθρού Σταυρού, δύο τραυματίες είναι “πολύ σοβαρά” και ο ένας από αυτούς “βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση”. Η αμαξοστοιχία αυτή, η οποία κατευθυνόταν προς τον κεντρικό σταθμό της Νάπολης, προερχόταν από το τουριστικό Σορέντο.
Μέχρι χθες βράδυ, δεν είχαν γίνει γνωστά τα αίτια του δυστυχήματος, ωστόσο το μέλος του Ερυθρού Σταυρού και ένας από τους επιβάτες δήλωσαν ότι το τρένο είχε “εξαιρετικά υψηλή ταχύτητα”.

ΣΤΗΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Ανέλαβε ο νέος πρόεδρος

Βουδαπέστη
Ο νέος συντηρητικός πρόεδρος της Ουγγαρίας Παλ Σμιτ ανέλαβε χθες τα καθήκοντά του με μία τελετή που έγινε στο προεδρικό μέγαρο στη Βουδαπέστη, στην οποία παρέστησαν 300 προσκεκλημένοι και η οποία μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση.
“Οσο θα είμαι πρόεδρος, θα εργάζομαι ώστε η χώρα να υιοθετεί νόμους που υπηρετούν το λαό”, δήλωσε κατά τη διάρκεια της τελετής ο Σμιτ.
Το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας εξέλεξε τον Σμιτ, 68 ετών, πρόεδρο στις 29 Ιουνίου. Την υποψηφιότητά του υποστήριζε το συντηρητικό κόμμα Fidesz του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, που κατέχει τα δύο τρίτα των εδρών της βουλής.
Η σοσιαλιστική αντιπολίτευση και ο απερχόμενος πρόεδρος Λάζλο Σόλιομ δεν παρέστησαν στη χθεσινή τελετή.

ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ
Εκδηλώσεις μνήμης
για τη Χιροσίμα

Η καμπάνα της ειρήνης κτύπησε στις 8:15 χθες το πρωί, την ώρα που το βομβαρδιστικό Β-29 Enola Gay έριξε τη βόμβα στις 6 Αυγούστου 1945, και δεκάδες χιλιάδες επιζώντες, παιδιά και αξιωματούχοι τήρησαν ενός λεπτού σιγή κάτω από τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο.
“Αυτό που διαπερνά τη συνείδηση της παγκόσμιας γνώμης είναι η επείγουσα ανάγκη να καταργηθούν τα πυρηνικά όπλα”, δήλωσε ο δήμαρχος της Χιροσίμα Ταντατόσι Ακίμπα. Ο απολογισμός εκείνης της βόμβας ήταν στα τέλη του 1945 140.000 νεκροί, έναντι συνολικού πληθυσμού 350.000 κατοίκων της πόλης. Αρκετές χιλιάδες πέθαναν αργότερα από διάφορες αρρώστιες και τραύματα. Σήμερα, ο επίσημος απολογισμός έχει φτάσει τους 269.446 νεκρούς. Τρεις ημέρες μετά την επίθεση στη Χιροσίμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έριξαν και δεύτερη ατομική βόμβα στο Ναγκασάκι. Εξι ημέρες αργότερα, η Ιαπωνία παραδόθηκε. Στην τελετή παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, ο πρώτος ΓΓ που λαμβάνει μέρος, και ο αμερικανός πρεσβευτής στην Ιαπωνία Τζον Ρους, επίσης ο πρώτος αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών που λαμβάνει μέρος σε μια τέτοια τελετή.

ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΣΑΡΚΟΖΙ
Διαλύθηκε καταυλισμός Ρομά στο Σεντ-Ετιέν

Παρίσι
Την εφαρμογή της “δέσμευσης” του Γάλλου προέδρου για διάλυση 300 παράνομων καταυλισμών Ρομά στη χώρα ξεκίνησε η αστυνομία, διαλύοντας χθες το πρωί καταυλισμό με περίπου 100 Ρομά στο Σεντ-Ετιέν στην κεντρική Γαλλία.
Η επιχείρηση της γαλλικής αστυνομίας ξεκίνησε νωρίς το πρωί της Παρασκευής και μέχρι το απόγευμα ο χώρος είχε εκκενωθεί και αποκλειστεί. Οι Ρομά του καταυλισμού είχαν στήσει πρόχειρες σκηνές στο σημείο από το Μάιο, ενώ ο δήμος είχε εγκαταστήσει δύο σημεία παροχής νερού και μία χημική τουαλέτα.
Μετά τη διάλυση του καταυλισμού, οι εκδιωχθέντες συγκεντρώθηκαν μπροστά από την πλατεία του δημαρχείου της γαλλική πόλης ζητώντας, όπως αναφέρει η Monde, να τους δοθεί προσωρινά άδεια να μείνουν σε κάποιο σχολικό κτήριο της περιοχής (τα οποία είναι κλειστά λόγω των διακοπών).
Η αντιπολίτευση αντέδρασε έντονα, λέγοντας πως ο Γάλλος πρόεδρος φλερτάρει με ακροδεξιούς ψηφοφόρους, στοχοποιώντας μία ολόκληρη εθνοτική ομάδα. Τα άλλα κόμματα χαρακτηρίζουν, επίσης, προσπάθεια αντιπερισπασμού της κοινής γνώμης με λαϊκισμό τα αυστηρότερα μέτρα που προανήγγειλε ο Ν.Σαρκοζί για τη γενικότερη αντιμετώπιση της “νεανικής παραβατικότητας” που προανήγγειλε.
Αφορμή για την “εκστρατεία πυγμής” εναντίον των Ρομά ρουμανικής και βουλγαρικής καταγωγής, στάθηκαν τα επεισόδια που είχαν σημειωθεί μεταξύ μελών της κοινότητας και της Αστυνομίας στο Σεντ Ενιάν μετά το θάνατο νεαρού Ρομά κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα