Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΚΙΝΑ – ΙΡΑΝ

Η διεύρυνση του πεδίου της διμερούς συνεργασίας ανάμεσα σε Πεκίνο και Τεχεράνη, βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης του Ιρανού υπουργού Πετρελαίου Μασούντ Μιρ Καζεμί, με τον αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης Λι Κεγκιάνγκ, κατά τη χθεσινή τους συνάντηση.
Το Ιράν “είναι σοβαρός ενεργειακός προμηθευτής από τους βασικούς εμπορικούς εταίρους της Κίνας”, μετέδωσε σχετικώς η δημόσια κινεζική τηλεόραση.
“Κατά τα τελευταία έτη”, πρόσθεσε, “η διμερής εμπορική συνεργασία είναι πολύ εποικοδομητική”.
Η Κίνα θα επιδιώξει “η συνεργασία (με το Ιράν) να διευρυνθεί, να διατηρηθούν οι διαβουλεύσεις κι η πολιτική εμπιστοσύνη με την Τεχεράνη και να συνάπτονται συμβόλαια” προς αμοιβαίο όφελος, δήλωσε μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος Λι.
Στο μεταξύ, δημοσιογραφικές πληροφορίες ανέφεραν ότι “εκδηλώνεται κινεζικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στα ιρανικά διυλιστήρια πετρελαίου”, κάτι που σύμφωνα με δήλωση του Ιρανού πρεσβευτή στο Πεκίνο, Μεχντί Σαφαρί, “συναντά την έγκριση του Ιράν”.
Η Κίνα, μόνιμο μέλος στο Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ, με δικαίωμα “βέτο”, αρνείται τη νέα σειρά εμπορικών κυρώσεων κατά του Ιράν, που προωθούν από κοινού ΗΠΑ και ΕΕ.
“Το εμπόριο της Κίνας με το Ιράν είναι συνήθης συναλλαγή, που όμως δεν θα ζημιώσει τα συμφέροντα τρίτων κρατών, ή τη διεθνή κοινότητα”, σχολίασε με νόημα ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, κ. Τζιάνγκ Γιού. Στέλεχος του “Ινστιτούτου για τις σχέσεις με τη Μέση Ανατολή”, ανώνυμα, δήλωσε ότι “δε νοείται να επιβάλλεται και στην Κίνα, ένα μόνιμο μέλος του Σ. Ασφάλειας, να συμμετέχει σε κυρώσεις κατά του Ιράν”.
Οι εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου προς την Κίνα από έτος σε έτος μειώθηκαν φέτος σε ποσοστό 30%. Καλά πληροφορημένες πηγές σχολίασαν ότι “τούτο είναι, απλά, το αποτέλεσμα της μείωσης των εξαγωγών ιρανικού “μαύρου χρυσού” και τίποτε άλλο”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα