Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΤΟΝ Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Εντολή για διαχειριστικό έλεγχο

Αθήνα
Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου διέταξε, χθες Δευτέρα, τη διένεργεια 10 διαχειριστικών ελέγχων σε ΤΕΙ, νοσοκομεία, δημοτικές και άλλες επιχειρήσεις, μεταξύ αυτών και του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Οι έλεγχοι γίνονται κατόπιν σχετικών καταγγελιών πολιτών ή σε συνεργασία με αρμόδια όργανα, όπως ο Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης.
Επίσης, διατάχθηκαν 25 έρευνες – ΕΔΕ κατά υπαλλήλων οικονομικών υπηρεσιών, τόσο της κεντρικής υπηρεσίας του Υπουργείου όσο και περιφερειακών υπηρεσιών, όπως ΔΟΥ, τελωνειακές και κτηματικές υπηρεσίες.
Πρόκειται για διερεύνηση καταγγελιών που αφορούν σε χρηματισμό και παράνομο πλουτισμό, παράτυπους ελέγχους επιχειρήσεων, μη υποβολή εκθέσεων ελέγχου, παραλείψεις σε διαχειριστικούς ελέγχους, παράλειψη άσκησης καθηκόντων και συγκεκριμένα μέτρων προστασίας του αιγιαλού και διεύρυνση ερευνωμένων προσώπων για κύκλωμα παράνομης επιστροφής ΦΠΑ στη Βόρειο Ελλάδα.
Ακόμα αφορούν στη μη είσπραξη δασμών και λαθρεμπορία κλωστοϋφαντουργικών ειδών από την Κίνα, σε παράτυπη παράδοση αφορολόγητων καυσίμων, παράνομη απουσία μετακινηθέντος υπαλλήλου, διαρροή προσωπικών δεδομένων, έκδοση πλαστών ΑΦΕ και συνέργεια σε έκδοση πλαστών δηλώσεων ΦΠΑ κ.λπ.
Παράλληλα, διατάχθηκαν έλεγχοι περιουσιακής κατάστασης στις περιπτώσεις που συνέτρεχε το στοιχείο του αθέμιτου πλουτισμού.
Σημειώνεται, επίσης, η εντολή ελέγχου περιουσιακής κατάστασης και υπαλλήλων που φέρονται στην έρευνα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής ως εμπλεκόμενοι στην υπόθεση Siemens.
Το υπουργείο Οικονομικών δηλώνει αποφασισμένο να μην αφήσει στεγανά σημεία από τον έλεγχο διαφάνειας και νομιμότητας ούτε στο εσωτερικό των δικών του υπηρεσιών και συνεχίζει σταθερά τη διερεύνηση επώνυμων και ανώνυμων καταγγελιών (τηλεφωνικό κέντρο 1517) προς αποκατάσταση και της αξιοπιστίας των ίδιων των υπηρεσιών του, στο πλαίσιο της νομιμότητας και της ίσης μεταχείρισης των πολιτών.

ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΣΙΟΚΑ
Αλλαγές στις αστικές
συγκοινωνίες
Αθήνα
Τη διαβεβαίωσή του ότι τα «κλειστά» επαγγέλματα θα ανοίξουν εξέφρασε χθες μιλώντας στο Mega ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Χ. Τσιόκας προαναγγέλλοντας παράλληλα αλλαγές στις αστικές συγκοινωνίες.
Αναφερόμενος στην αναστολή της απεργίας των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων δημόσιας χρήσης, είπε ότι το ζήτημα της επίταξης είναι αλληλένδετο με τη τροφοδοσία της αγοράς και πως από τη στιγμή που η αγορά τροφοδοτείται κανονικά δεν τίθεται ζήτημα. Διευκρίνισε ωστόσο ότι η κοινωνία δεν μπορεί να είναι όμηρος κανενός ιδίως αυτή την εποχή.
“Πρόκειται για μια μεταβατική περίοδο” είπε ο γενικός γραμματέας και πρόσθεσε ότι είναι ανάγκη η μετάβαση στη νέα εποχή να γίνει με όση μεγαλύτερη αλληλεγγύη.
Διευκρίνισε ότι η μετάβαση θα γίνει με ασφάλεια και επανέλαβε ότι στόχος της κυβέρνησης ήταν η μεταβατική περίοδος να γίνει σε πέντε χρόνια ωστόσο η τρόικα επέβαλε το όριο της τριετίας.
Προανήγγειλε ότι οι παλιοί οδηγοί θα έχουν φορολογικές ελαφρύνσεις και η απόσβεση των περιουσιακών τους στοιχείων (των φορτηγών τους) θα γίνει ομαλά.
Ακόμη ο κ.Τσιόκας είπε ότι στο προσεχές διάστημα θα ανοίξει ο διάλογος για την απελευθέρωση των συνεργείων για την παροχή φυσικού αερίου αλλά και της μετατροπής των οχημάτων για να υποστηρίζουν αυτό το σύστημα.
“Μέχρι σήμερα ήταν απαγορευτικό για έναν ιδιώτη να μπορέσει να κάνει μετατροπή στο όχημά του και να μπορεί να το εφοδιάσει με γκάζι”.
Επίσης τόνισε ότι σε λίγες ημέρες θα ανοίξει και ο διάλογος για τον ΟΣΕ και τις αστικές συγκοινωνίες.
“Είναι κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση η διασφάλιση των θέσεων εργασίας” είπε και υπογράμμισε ότι δεν τίθεται θέμα κλεισίματος του ΟΣΕ. Ωστόσο είπε ότι θα τεθεί ζήτημα μετατάξεων και δευτερευουσών απολαβών.
“Ο ΟΑΣΑ χρειάζεται μετεξέλιξη” είπε ο κ. Τσιόκας και προανήγγειλε την ίδρυση ενός φορέα που θα συντονίζει το σύνολο του συγκοινωνιακού έργου και των αστικών συγκοινωνιών. Επιπλέον έθεσε το ζήτημα των “τσαμπατζήδων”, το ποσοστό των οποίων φτάνει στο 25% και άφησε να εννοηθεί ότι την έκδοση εισιτηρίων, τον έλεγχο και το συντονισμό θα αναλάβει ιδιωτικός φορέας. “Είμαστε έτοιμοι να νοικοκυρέψουμε τα μεγέθη μέχρι το τέλος του 2010” τόνισε ο κ.Τσιόκας.
Η “ΤΡΕΝΟΣΕ” θα υπάρχει επεσήμανε χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο στρατηγικής συνεργασίας με φορείς από το εξωτερικό.

ΖΗΤΑ ΤΟ ΥΠΕΚΑ
Συμμόρφωση στη νομοθεσία για τα ιατρικά απόβλητα

Αθήνα
Έγγραφο, με το οποίο ζητά τη συμμόρφωση στην περιβαλλοντική νομοθεσία και τη διασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, διαβίβασε η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής σε όλες τις διευθύνσεις Υγείας και Πρόνοιας των Περιφερειών της χώρας. Η ενέργεια αυτή έρχεται έπειτα από σειρά περιβαλλοντικών επιθεωρήσεων και ελέγχων, που πραγματοποίησαν οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος, σε υγειονομικές μονάδες της χώρας και τη διαπίστωση πλημμελούς τήρησης, καθώς και την παράβαση βασικών διατάξεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, με αποτέλεσμα τη μη ασφαλή περιβαλλοντικά και υγειονομικά διαχείριση των Επικίνδυνων Ιατρικών Αποβλήτων (ΕΙΑ).
 Ειδικότερα, από τις διευθύνσεις Υγείας και Πρόνοιας των Περιφερειών ζητήθηκε να ενημερώσουν άμεσα τις υγειονομικές μονάδες της αρμοδιότητάς τους σχετικά με τις απαιτήσεις της κείμενης νομοθεσίας, αλλά και να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για τη συμμόρφωσή τους σε αυτές.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, τους διαβιβάστηκε ερωτηματολόγιο, το οποίο με τη συμπλήρωσή του θα καταδείξει αν πληρούνται οι ελάχιστες περιβαλλοντικές και υγειονομικές απαιτήσεις για τη λειτουργία των νοσοκομειακών μονάδων και τη διαχείριση των ΕΙΑ. Παράλληλα, θα αποτελέσει και μια καταγραφή των υγειονομικών μονάδων, που υπάγονται σε κάθε Περιφέρεια. Το ερωτηματολόγιο πρέπει να συμπληρώσουν οι παραπάνω διευθύνσεις των Περιφερειών και να το αποστείλουν στην Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος έως τις 31 Αυγούστου.
Η συμπλήρωσή του θα καταδείξει τις ελλείψεις και τις παρεκκλίσεις από τη νόμιμη περιβαλλοντική και υγειονομική διαχείριση και θα συμβάλει στην ενημέρωση και τη συμμόρφωση σε αυτήν. Τα στοιχεία αυτά θα επεξεργαστεί η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ, προκειμένου να αποτυπωθεί με ασφάλεια η πραγματική περιβαλλοντική, υγειονομική διαχείριση στις υγειονομικές μονάδες όλης της χώρας.

ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών

Αθήνα
Εντός των επόμενων ημερών ανακοινώνεται από το υπουργείο Παιδείας η εγκύκλιος με την οποία καλούνται γα μόνιμο διορισμό οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Φέτος αναμένεται να διοριστούν μόνιμα περίπου 2.800 εκπαιδευτικοί. Παράλληλα, έχει ξεκινήσει η επεξεργασία για την κατάρτιση των οριστικών πινάκων αναπληρωτών
Σύμφωνα με «Τα Νέα», οι προσλήψεις της πρώτης φουρνιάς αναπληρωτών θα γίνουν το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου και εντός του πρώτου δεκαημέρου του Σεπτεμβρίου θα γίνουν οι προσλήψεις της δεύτερης φουρνιάς.
Ο αριθμός αλλά και οι ειδικότητες που θα προσληφθούν στην πρώτη φουρνιά δεν έχουν οριστικοποιηθεί, καθώς αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις αποχωρήσεις εκπαιδευτικών λόγω συνταξιοδότησης.
‘Ήδη το υπουργείο Παιδείας ενημερώνεται ηλεκτρονικά σε καθημερινή βάση για τις παραιτήσεις εκπαιδευτικών και θεωρεί ότι το διάστημα 10-20 Αυγούστου θα έχει πλήρη εικόνα, τόσο για τον αριθμό αναπληρωτών που θα προσλάβει σε πρώτη φάση όσο βεβαίως και για τις περιοχές και τις ειδικότητες. Έχουν εξασφαλιστεί πιστώσεις για 11.000 αναπληρωτές από το υπουργείο Οικονομικών.
Οι διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση θα γίνουν φέτος (και τη σχολική χρονιά 2011-12) κατά 60% από τους ισχύοντες πίνακες διοριστέων εκπαιδευτικών του ΑΣΕΠ και κατά 40% από τους ενιαίους πίνακες προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών με πραγματική προϋπηρεσία.
Σύμφωνα με τους προγραμματισμούς του υπουργείου Παιδείας, αναμένεται με αυτό τον τρόπο να διοριστούν μόνιμα τη νέα σχολική χρονιά περίπου 2.800 εκπαιδευτικοί διαφόρων ειδικοτήτων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΣτΕ
Πρώτη προσφυγή κατά του «Καλλικράτη»

Αθήνα
Αντισυνταγματικό ζητούν από το Συμβούλιο της Επικρατείας να κρίνει τον «Καλλικράτη» ο Δήμος Σόχου Θεσσαλονίκης και 18 κάτοικοί του, υποστηρίζοντας πως οι καταργήσεις και συγχωνεύσεις έγιναν με τρόπο που αντίκειται σε τρία άρθρα του Συντάγματος αλλά και στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και τις ευρωπαϊκές συνθήκες.
Με το νέο αυτοδιοικητικό χάρτη ο δήμος Σόχου καταργείται και ενσωματώνεται στον Δήμο Λαγκαδά, μαζί με τους Δήμους Λαχανά, Ασσήρου, Καλλινδοίων, Κορώνειας και Βερτίσκου.
Στην προσφυγή του, ο δήμος υποστηρίζει ότι ο «Καλλικράτης» είναι αντίθετος στα άρθρα 26, 95 και 102 του Συντάγματος, καθώς οι καταργήσεις και ενσωματώσεις των Δήμων ανά την Ελλάδα έγιναν με τον ίδιο το νόμο, χωρίς να προβλέπεται η έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων, υπουργικών αποφάσεων ή άλλων αποφάσεων διοικητικών οργάνων. Με τον τρόπο αυτό όμως, σύμφωνα με την προσφυγή, δεν έχουν την δυνατότητα οι θιγόμενοι Δήμοι να προσφύγουν στην Δικαιοσύνη και να ζητήσουν δικαστική προστασία και έλεγχο της νομιμότητας των συνενώσεων, καθώς ευθέως ο νόμος δεν μπορεί να προσβληθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας, παρά μόνο αποφάσεις (υπουργικές, νομαρχιακές, κ.λ.π.) που εκδόθηκαν σε εκτέλεση του εν λόγω νόμου.
Παράλληλα, ο «Καλλικράτης» σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Δήμου Σοχού, είναι αντίθετος και στο άρθρο 102 του Συντάγματος που προστατεύει και καθορίζει την διαχείριση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα