Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Βελιγράδι
Η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική ολόκληρης της περιοχής των δυτικών Βαλκανίων, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, κατά τις συναντήσεις που είχε στην Πρίστινα με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι και τον πρόεδρο Φατμίρ Σεϊντίου.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο ζήτημα του Κοσόβου και μετέφερε την επικρατούσα άποψη στην Ευρωπαϊκή Ενωση ότι η περιοχή έχει ευρωπαϊκό μέλλον.
Σύμφωνα με το Δημ. Δρούτσα, η Ελλάδα με την Πρωτοβουλία της Θεσσαλονίκης το 2003, αλλά και την “Ατζέντα 2014” έδωσε νέο δυναμισμό στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης των δυτικών Βαλκανίων.
Για το θέμα της ονομασίας με την ΠΓΔΜ, ο Δημ. Δρούτσας ανέφερε: “Η θέση μας είναι ξεκάθαρη, θέλουμε να δούμε λύση. Κάναμε βήματα και ανταποκριθήκαμε στις απευθείας επαφές των δύο πρωθυπουργών, του κ. Παπανδρέου και του κ. Γκρουέφσκι. Προσκαλούμε τα Σκόπια να επιδείξουν το ίδιο ανοιχτό πνεύμα, να δεχθούν να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του ΟΗΕ, ώστε να δούμε πολύ σύντομα ολόκληρη την περιοχή να εντάσσεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση”.
Εξήρε το έργο
της ελληνικής
Δύναμης Κοσόβου
Το έργο που επιτελεί η ελληνική στρατιωτική δύναμη στο Κόσοβο (ΕΛ.ΔΥ.ΚΟ) ξεπερνά κατά πολύ τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή τους στη διεθνή στρατιωτική αποστολή. Στο στρατόπεδο ΄΄Ρήγας Φεραίος΄΄ στο Ουρόσεβατς, όπου εδρεύει ένα τάγμα του ελληνικού στρατού, τα στελέχη και οι οπλίτες πέρα από τη διαφύλαξη της ειρήνης και της σταθερότητας, που είναι βασική αποστολή τους, επιδεικνύουν και έντονο ανθρωπιστικό έργο. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας που επισκέφθηκε τους Έλληνες στρατιώτες διαπίστωσε, συζητώντας με αξιωματικούς και οπλίτες, ότι πέρα από τον επαγγελματισμό τους στο στρατιωτικό επίπεδο αναδεικνύουν και το ανθρώπινο πρόσωπο των ενόπλων δυνάμεων της Ελλάδας, παρέχοντας στον τοπικό πληθυσμό σημαντική βοήθεια είτε σε τρόφιμα, είτε σε ρουχισμό, είτε, προσφέροντας υγειονομική περίθαλψη. Ο κ. Δρούτσας, μιλώντας στους έλληνες στρατιώτες κατά την τελετή υποδοχής, τούς ευχαρίστησε για το έργο τους τονίζοντας ότι “με τον επαγγελματισμό που επιδεικνύουν στην εκτέλεση του καθήκοντός τους στο πλαίσιο της KFOR και στην αφοσίωση τους στα ανθρωπιστικά ιδεώδη, κάνουν όλους τους Έλληνες υπερήφανους”.
Ο διοικητής του στρατοπέδου ΄΄Ρήγας Φεραίος΄΄ συνταγματάρχης Γιώργος Χατζηθεοφάνους, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφερε: “οι Έλληνες στρατιώτες πέρα από την αποστολή τους στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, έχουν βοηθήσει και βοηθάνε όλους ανεξαρτήτως τους κατοίκους, χωρίς καμία διάκριση, να επουλώσουν τις πληγές του πολέμου και να βιώσουν ένα καλύτερο αύριο. Συμβάλλουμε με βοήθεια σε τρόφιμα, σε ρουχισμό σε φαρμακευτική και ιατρική περίθαλψη, στο βαθμό που μπορούμε. Οποιος ζητά τη βοήθειά μας, τού την προσφέρουμε”. Η μεγάλη ανεργία που υπάρχει αυξάνει τα φαινόμενα υποσιτισμού κατοίκων της περιοχής, αναφέρει ο συνταγματάρχης Χατζηθεοφάνους και συμπληρώνει: “υπάρχει ένα κοριτσάκι που πάσχει από καρκίνο και το παρακολουθούμε ιατρικά. Οταν ήρθε εδώ το ρωτήσαμε τι τρώνε στο σπίτι και μας είπε ότι στο τραπέζι έχουν μόνο ψωμί! Σε τέτοιους ανθρώπους, εμείς, σε συνεργασία με το δήμο, κάθε μέρα προσφέρουμε φαγητό”. Η διοίκηση της ΕΛΔΥΚΟ προσπαθεί να δημιουργήσει σχέσεις φιλίας και εμπιστοσύνης με τον τοπικό πληθυσμό, αναφέρει ο συνταγματάρχης Χατζηθεοφάνους, συμπληρώνοντας: “στους κατοίκους της περιοχής έχουμε πει κατ’ επανάληψη να μη μας αντιμετωπίζουν σα δυνάμεις της KFOR, εμείς είμαστε γείτονες! Όλοι οι άλλοι λαοί κάποτε θα φύγουν, εμείς θα είμαστε εδώ και θα πρέπει να ζήσουμε ειρηνικά! Φτάνουν πια οι πόλεμοι στα Βαλκάνια!”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα