Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ

Αθήνα
Στο συμπέρασμα ότι το πρόγραμμα της δημοσιονομικής εξυγίανσης εκτελείται όπως προβλέπεται στο μνημόνιο καταλήγει, σύμφωνα με πληροφορίες, το κλιμάκιο της τρόικας μετά τη συνάντησή του και με τον Υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
Γκρίζες ζώνες εξακολουθούν να αποτελούν ο υψηλός πληθωρισμός και οι αυξημένες δαπάνες νοσοκομείων και ΔΕΚΟ. Πιο αναλυτικά:
Ικανοποίηση αλλά και προβληματισμός
Ολοκληρώθηκε χθες (Παρασκευή) το απόγευμα, με τη νέα συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου με το κλιμάκιο της τρόικας, ο κύκλος ελέγχου της ελληνικής οικονομίας, στο πλαίσιο της υλοποίησης του μνημονίου και της εκταμίευσης της δεύτερης δόσης του δανείου. Η τρόικα θα επιδώσει την προσεχή Δευτέρα ένα πρώτο απολογιστικό κείμενο στον κ. Παπακωνσταντίνου, ενώ στα μέσα της επόμενης εβδομάδας θα συντάξουν μια έκθεση προόδου, την οποία θα αποστείλουν στις Βρυξέλλες (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), στη Φρανκφούρτη (ΕΚΤ) και στην Ουάσινγκτον (ΔΝΤ). Με βάση τη συγκεκριμένη έκθεση και τα πορίσματα που θα ακολουθήσουν από το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναμένεται να δοθεί στις 13 Σεπτεμβρίου η δεύτερη δόση, ύψους 9 δισ. ευρώ.
Οπως δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντηση ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η τρόικα ενημερώθηκε ότι ο προϋπολογισμός υλοποιείται κανονικά και οι κίνδυνοι που υπάρχουν έχουν αναγνωριστεί. Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, τα επόμενα βήματα θα αφορούν στον “Καλλικράτη”, στην εξυγίανση του ΟΣΕ και στο άνοιγμα των “κλειστών επαγγελμάτων”. Ειδικά για τα “κλειστά επαγγέλματα”, αναμένεται να υπάρξει έως το τέλος του έτους ένα νομοσχέδιο-σκούπα για την πλήρη απελευθέρωσή τους συνολικά. Οσον αφορά στην υλοποίηση του μνημονίου, το στέλεχος του υπουργείου ανέφερε ότι θα υπάρξει εξειδίκευση και επικαιροποίηση των δεσμεύσεων έναντι της τρόικας και όχι άνοιγμα νέων θεμάτων.
Στη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας, οι ελεγκτές της τρόικας είχαν πλειάδα συναντήσεων με κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης, την Τράπεζα της Ελλάδος και φορείς, και συνέλεξαν στοιχεία για το κατά πόσον υλοποιούνται οι μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν τον περασμένο Μάιο. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν ότι το περιεχόμενο της αναφοράς της τρόικας θα είναι θετικό, καθώς όλες οι δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η Ελλάδα για το πρώτο εξάμηνο του 2010 έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο στάδιο υλοποίησης.
Πάντως, στο κείμενο αναμένεται να επισημαίνεται ότι παραμένουν δημοσιονομικοί κίνδυνοι και κυρίως στο σκέλος των εσόδων, τα οποία υστερούν σημαντικά έναντι του ετήσιου στόχου, ενώ θα ζητείται η επιτάχυνση ορισμένων κινήσεων, όπως είναι η αντιμετώπιση του πληθωρισμού, η τοποθέτηση ορκωτών ελεγκτών στις ΔΕΚΟ και τα νοσοκομεία, ο περιορισμός της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής και η ενίσχυση της διαφάνειας στις προμήθειες του δημοσίου.
Ο επόμενος έλεγχος από το κλιμάκιο των ελεγκτών της τρόικας προσδιορίζεται χρονικά για τα τέλη Οκτωβρίου. Στη νέα επίσκεψή τους, θα έχουν στη διάθεσή τους και το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2011, στο οποίο θα περιγράφονται αναλυτικά οι δεσμεύσεις για το επόμενο έτος και τα αποτελέσματα που θα έχει η υλοποίησή τους ως προς τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. 
Συνάντηση τρόικας
με ΛΑΟΣ
Συνάντηση μιας ώρας με τους εκπροσώπους της τρόικας είχε χθες ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Γεωργίου. Οι εκπρόσωποι του Δ.Ν.Τ. και της Ε.Ε. ενημέρωσαν τους εκπροσώπους του ΛΑ.Ο.Σ. για την πορεία εφαρμογής του Μνημονίου από την Ελληνική Κυβέρνηση.
«Η κυβέρνηση πρέπει να κυβερνά η ίδια και όχι διά του Δ.Ν.Τ», τόνισε ο κ. Γεωργίου μετά τη συνάντηση και τόνισε: «Αυτές οι συναντήσεις είναι χρήσιμες, όχι απαραιτήτως ευχάριστες, αλλά μας δόθηκε η ευκαιρία να ειδοποιήσουμε τους ανθρώπους αυτούς ότι ο Ελληνικός λαός εξακολουθεί να έχει την ευαισθησία να κυβερνάται από τους ανθρώπους που εψήφισαν την Κυβέρνηση. Διότι φαίνεται ότι γίνεται μία χρήση «αλά σάκος του μποξ» και οτιδήποτε κοστίζει πολιτικά το περνούν στους ώμους αυτής την αντιπροσωπείας. Τους ειδοποιήσαμε λοιπόν να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί και βεβαίως αυτό είναι και ένα μήνυμα ότι πράγματι η Κυβέρνηση πρέπει να κυβερνά η ιδία και όχι δια του Δ.Ν.Τ.».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα