Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΩΝ Ο ΟΡΙΣΜΟΣ

Αθήνα
Θέμα ημερών είναι ο διορισμός των συμβούλων που θα αναλάβουν να αποτιμήσουν τις συμμετοχές του Δημοσίου στις τράπεζες και να αξιολογήσουν την προσφορά της Τράπεζας Πειραιώς για την απόκτηση του ελέγχου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Αγροτικής Τράπεζας.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα Το Βήμα, το υπουργείο Οικονομικών θα προσλάβει για τη συγκεκριμένη διαδικασία τις Deutsche Βank, Credit Suisse και Μorgan Stanley, οι οποίες θα κληθούν μέσα στον Αύγουστο να συντάξουν την έκθεσή τους, από την οποία θα εξαρτηθούν σε πολύ μεγάλο βαθμό οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για τις αποκρατικοποιήσεις στον τραπεζικό κλάδο.
Το υπουργείο Οικονομικών δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε το δημοσίευμα αναφορικά με τα ονόματα των συμβούλων και είπε ότι η διαδικασία επιλογής δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.
«H διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και η απόφαση για τους συμβούλους θα οριστικοποιηθεί από την Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων όταν ολοκληρωθεί», είπε στο Reuters στέλεχος του υπουργείου που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Οι προθέσεις του οικονομικού της επιτελείου εκτιμάται ότι θα έχουν γνωστοποιηθεί ως και τα εγκαίνια της ΔΕΘ. Οι εναλλακτικές επιλογές είναι συγκεκριμένες με δεδομένο τον στόχο που έχει τεθεί για ισχυροποίηση του εγχώριου συστήματος μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων.
Από τη μία πλευρά, ο κ. Παπακωνσταντίνου δέχεται τις εισηγήσεις του διοικητή της ΑΤΕ Βank, Θ.Πανταλάκη, για τη δημιουργία ενός ισχυρού δημόσιου πόλου με την τετραπλή συγχώνευση ΤΤ, Αγροτικής, Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και Τράπεζας Αττικής. Σύμφωνα με την πρόταση αυτή, η κυβέρνηση θα αποκτήσει ένα «εργαλείο» που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση της οικονομίας και τη γρηγορότερη επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Από την άλλη, έχει την ευχέρεια ανοίγματος του «παιχνιδιού» στον κλάδο μέσω της διάθεσης του συνόλου ή μέρους των μετοχών του Δημοσίου, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο τα ταμεία του κράτους και απαλλάσσοντάς το από το κόστος κεφαλαιακής ενίσχυσης της Αγροτικής.
Στην τελευταία περίπτωση, θα διενεργηθεί διεθνής διαγωνισμός είτε για την πώληση και των δύο τραπεζών υπό τη μορφή πακέτου ή με την ξεχωριστή προσφορά των μετοχών τους.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα