Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΕΣ
«Καλλικράτης» και στα υπουργεία
Αθήνα
Ριζικές παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα της διοίκησης, κτήρια, οργάνωση, δομή, επιχειρησιακή κατάσταση, των υπουργείων προβλέπει το σχέδιο «Καλλικράτης στο κράτος» που έχει επεξεργαστεί και άρχισε να υλοποιεί η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με «Το Βήμα», το σχέδιο, που προβλέπεται να υλοποιηθεί ως το πέρας της τετραετίας, θα έχει αποτέλεσμα:
-τη μεταστέγαση όλων των υπουργείων σε έναν ενιαίο χώρο,
-τη μετακίνηση περίπου 400.000 υπαλλήλων που υπηρετούν σήμερα στην κεντρική διοίκηση,
-τη δημιουργία «συντονιστικού κέντρου» παρά τω πρωθυπουργώ που θα αναλάβει τον συντονισμό όλων των πολιτικών για το κράτος,
-την εκ βάθρων αναδιάρθρωση όλων ανεξαιρέτως των Υπηρεσιών με την κατάρτιση νέων οργανογραμμάτων,
-την κινητικότητα του προσωπικού, το οποίο ανάλογα με τις ανάγκες που θα διαμορφώνονται θα μετακινείται από τη μία υπηρεσία στην άλλη,
-την ηλεκτρονική διασύνδεση όλων των τομέων του Δημοσίου και
-την αποκλειστική εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρηματιών μέσω των ΚΕΠ, τα οποία θα μετατραπούν γι΄ αυτόν τον σκοπό σε ευρείες υπηρεσιακές μονάδες.
Ήδη ο υπουργός Εσωτερικών, Γ. Ραγκούσης έχει απευθύνει δημόσια πρόσκληση προς όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς για την αναδιάρθρωση του κράτους. Τα έργα τα οποία θα συμπεριλάβει θα χρηματοδοτηθούν σε πρώτη φάση με το ποσό των 30 εκατομμυρίων ευρώ από το επιχειρησιακό πρόγραμμα για τη Δημόσια Διοίκηση, χωρίς βεβαίως σ΄ αυτό το ποσό να συνυπολογίζεται το κόστος από τη μετεγκατάσταση των υπουργείων που θα έχει αποτέλεσμα να μπει λουκέτο σε περίπου 140 κτίρια στα οποία στεγάζονται σήμερα οι υπηρεσίες του κράτους.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ
Κανονικά τα δάνεια
και oι επιδοτήσεις του ΟΕΚ
Αθήνα
Δεν αναστέλλεται η καταβολή των δανείων και των επιδοτήσεων ενοικίου του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας που είχαν δρομολογηθεί πέρυσι, διαβεβαίωσε ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, προαναγγέλλοντας όμως «άλλους όρους και προϋποθέσεις» για τα νέα προγράμματα του ΟΕΚ.
Ενημερώνοντας την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για την αναδιάρθρωση του ΣΕΠΕ, ο υπουργός ανέφερε ότι ο ΟΕΚ έχει περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες έχει ο οργανισμός, λέγοντας πως τα αποθεματικά του για το 2010 έφταναν τα 250 εκατ. ευρώ ενώ οι οφειλές του σε τράπεζες και δικαιούχους ανέρχονται σε 650 εκατ. ευρώ.
Τόσο ο υπουργός Εργασίας όσο και η πρόεδρος του ΟΕΚ Γεωργία Κοτίδου επεσήμαναν ότι ο Οργανισμός θα ικανοποιήσει σταδιακά, όλες τις ανειλημμένες υποχρεώσεις του στους δικαιούχους για το 2009, αλλά σε κάθε περίπτωση τα νέα προγράμματα επιδότησης ενοικίου και στεγαστικών δανείων θα δίνονται «με άλλους όρους και προϋποθέσεις, που θα αποκλείουν πελατειακές αντιλήψεις».
Το τελευταίο διάστημα, όπως διευκρίνισε η Γ.Κοτίδου, ο ΟΕΚ έχει αναστείλει τα προγράμματα του και έχει σταματήσει να δέχεται νέες αιτήσεις. Η δραματική αύξηση των εξόδων, όπως ανέφερε, έχει ως αποτέλεσμα να σταματήσει και το κατασκευαστικό έργο που συνεχίζεται μόνο σε ποσοστό 4,9%.
Από την πλευρά του,ο Α. Λοβέρδος έδωσε έμφαση στις οφειλές που εκκρεμούν προς τον ΟΕΚ, τονίζοντας ότι μόνο το ΙΚΑ χρωστάει 1,6 δισ. ευρώ ενώ ξεπερνούν τα 180 εκατ. ευρώ οι οφειλές άλλων δικαιούχων. Μάλιστα, όπως είπε, πολλοί από αυτούς είναι «κατ’ επάγγελμα κακοπληρωτές με άποψη» και προειδοποίησε ότι για αυτούς «δεν θα υπάρξει άλλη ανοχή».

ΔΗΛΩΣΕΙΣ Γ.Γ. ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ
“Αιτία πολέμου” η πώληση
μονάδων της ΔΕΗ
Αθήνα
“Αιτία πολέμου» η πώληση μονάδων της ΔΕΗ ή αντίστοιχου ποσοστού ενέργειας σε ιδιώτες, δήλωσε ο γγ της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ Κώστας Κατσαρός με αφορμή δημοσιεύματα περί πώλησης μονάδων της Επιχείρησης. Σύμφωνα με τον κ. Κατσαρό, πληθώρα δημοσιευμάτων τις τελευταίες ημέρες ασχολείται με το θέμα της πώλησης του 40% των λιγνιτικών και του 40% των Υδροηλεκτρικών Μονάδων της ΔΕΗ σε ιδιώτες, γεγονός που έχει δημιουργήσει ιδιαίτερη αναστάτωση και ανησυχία στους εργαζόμενους της Επιχείρησης.
Το ζήτημα της απελευθέρωσης ενέργειας, σε επίπεδο Μονάδων Παραγωγής είναι ξεκάθαρο και συναρτάται με τη γενικότερη ωρίμανση της αγοράς και τη σοβαρότητα των επενδυτών όπως δήλωσε ο κ. Κατσαρός.
Σε καμιά περίπτωση η ΔΕΗ δεν εμπόδισε, αλλά αντίθετα επεδίωξε τον ανταγωνισμό με ίσους όρους. Οι ιδιώτες είναι αυτοί που δεν επένδυσαν σε ικανοποιητικό βαθμό.
Ωστόσο, ήδη με τις Θερμικές Μονάδες, που έχουν κατασκευαστεί από ιδιώτες, με τα Μικρά Υδροηλεκτρικά, τις ΑΠΕ κοντεύουμε στο 20% της Ενεργειακής πίτας και με τους υπάρχοντες ρυθμούς σύντομα θα φτάσουμε στο όριο της Απελευθέρωσης της Αγοράς Ενέργειας κατά την ΕΕ.
Ο ίδιος κάλεσε την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο.
«Οφείλει η κυβέρνηση να σταματήσει κάθε είδους διαρροές από κυβερνητικές πηγές και μη (όπως αναφέρεται σε όλο τον Τύπο) που εκμεταλλευόμενες την οικονομική κρίση αναμειγνύουν και εξομοιώνουν τα στελέχη της Επιτροπής με την τρόικα και θέτουν ζητήματα εκεί που δεν υπάρχουν με σκοπό την πώληση ενός ποσοστού της παραγόμενης φθηνής ενέργειας της ΔΕΗ, μέσω διεθνών διαγωνισμών, σε ιδιώτες.»


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα