Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΚΑΡΠΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΠΕΡΓΩΝ – ΤΣΙΟΚΑ

Αθήνα
Μετά την άκαρπη συνάντηση του γενικού γραμματέα Υποδομών με τους εκπροσώπους των ιδιοκτητών βυτιοφόρων, η κυβέρνηση προχώρησε χθες το απόγευμα στην πολιτική επιστράτευση των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων, επικαλούμενη «σοβαρή διαταραχή στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας».
Τα ατομικά δελτία θα αρχίσουν να επιδίδονται στους απεργούς άμεσα, ώστε από την Πέμπτη να υπάρξει σταδιακή ομαλοποίηση στην τροφοδοσία της αγοράς με καύσιμα.
Με την συγκεκριμένη απόφαση ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου εξουσιοδοτεί υπουργούς και νομάρχες να επιτάξουν τόσο τα οχήματα όσο και τους ιδιοκτήτες τους, αφού, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, η παρατεταμένη απεργία τους «ενέχει σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία από την έλλειψη επαρκούς εφοδιασμού των πολιτών σε καύσιμα, τρόφιμα και φάρμακα, απειλεί τη διακοπή της ομαλής λειτουργίας των μονάδων παροχής υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας και απειλεί επίσης κατ΄ επέκταση τη δημόσια τάξη».
Η κίνηση της κυβέρνησης ήρθε μετά και την απόφαση των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων Δημόσιας Χρήσης, να συνεχίσουν την απεργία τους, μετά το ναυάγιο και της τελευταίας συνάντησης στο υπουργείο Μεταφορών.
Οι απεργοί απέρριψαν τις προτάσεις που έκανε η κυβέρνηση, επέμειναν σε συνάντηση με τον ίδιο τον υπουργό Δημήτρη Ρέππα και όχι τον γενικό γραμματέα, ενώ άφησαν να εννοηθεί ότι ακόμη και στην περίπτωση της πολιτικής επιστράτευσης δεν πρόκειται να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.
«Ο Θεός να βάλει του χέρι του. Έτσι έλεγε η γιαγιά μου για τον πόλεμο» είπε στο κεντρικό δελτίο του Mega o Γιώργος Τσάμος, πρόεδρος Ομοσπονδίας ιδιοκτητών βυτιοφόρων Ελλάδος. «Πλέον η κατάσταση έχει ξεφύγει από τα χέρια μας και έχει πάει στον κόσμο (τους οδηγούς)» πρόσθεσε.
Το πρωί χθες ο κ. Δημήτρης Ρέππας είχε συνάντηση με την τρόικα και, σύμφωνα με πληροφορίες εξέτασε τα περιθώρια να υπάρξει παράταση της μεταβατικής περιόδου από τρία σε πέντε χρόνια. Εντούτοις, οι εκπρόσωποι της τρόικας απέρριψαν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Η κυβερνητική
ανακοίνωση
«Με απόφαση του πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου, μετά από σχετική εισήγηση του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Ρέππα, και αφού ελήφθη υπόψη η επιτακτική ανάγκη αποτροπής των δυσμενών συνεπειών της παρατεινόμενης απεργίας των ιδιοκτητών και οδηγών φορτηγών αυτοκινήτων Δημοσίας Χρήσης και βυτιοφόρων μεταφοράς υγρών καυσίμων, που έχει προκαλέσει σοβαρή διαταραχή στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας, ενέχει σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία από την έλλειψη επαρκούς εφοδιασμού των πολιτών σε καύσιμα, τρόφιμα και φάρμακα, απειλεί τη διακοπή της ομαλής λειτουργίας των μονάδων παροχής υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας και απειλεί επίσης κατ΄ επέκταση τη δημόσια τάξη, κηρύσσονται οι ανά τη χώρα ιδιοκτήτες και οδηγοί φορτηγών Δημοσίας Χρήσης και των βυτιοφόρων μεταφοράς υγρών καυσίμων σε κατάσταση πολιτικής κινητοποίησης.
Με την παραπάνω απόφαση εξουσιοδοτούνται οι υπουργοί Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Οικονομικών και, κατά το μέρος της αρμοδιότητάς τους, οι οικείοι νομάρχες να προβούν σε επίταξη των υπηρεσιών και επίταξη της χρήσης των φορτηγών Δημοσίας Χρήσης και των βυτιοφόρων μεταφοράς υγρών καυσίμων καθώς και να λάβουν κάθε άλλο αναγκαίο μέτρο για τη διασφάλιση των δημοσίων αγαθών που κινδυνεύουν από την κατά τα άνω διατάραξη της ομαλής λειτουργίας της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της χώρας».
Πολιτικές αντιδράσεις
Με τη φράση «η κυβέρνηση όπως έστρωσε θα κοιμηθεί» και αναφορά σε όσα θα έπρεπε κατά τη γνώμη της να κάνει τους προηγούμενους μήνες, υποδέχτηκε η Νέα Δημοκρατία την είδηση της πολιτικής επιστράτευσης των οδηγών φορτηγών και βυτιοφόρων.
“Δεν έκανε ειλικρινή διάλογο και άφησε τα πράγματα να φτάσουν στα άκρα. Με δυσμενέστατες συνέπειες για όλη τη χώρα. Και τώρα σπεύδει με ακραία μέσα να λύσει μια ακραία κατάσταση που η ίδια δημιούργησε”, σχολίασε ο τομεάρχης Μεταφορών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Σταύρος Καλαφάτης.
“Εδώ και τρεις μήνες η Νέα Δημοκρατία είχε επισημάνει ότι η μεταρρυθμιστική προσπάθεια που αφορά στην απελευθέρωση της αγοράς των οδικών μεταφορών θα έπρεπε να είναι το αποτέλεσμα σοβαρής μελέτης και επεξεργασίας και να έχει έντονα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά” ανέφερε, σημειωνοντας μεταξύ άλλων, ότι απαιτείται ουσιαστικός και ειλικρινής διάλογος με τους φορείς του κλάδου, καθώς και αποτελεσματική συνεννόηση με τις αρμόδιες Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Αρχές.
Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κώφευσε, αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων και επιχείρησε να ενεργοποιήσει τον κοινωνικό αυτοματισμό, δημιουργώντας μια κρίση “της οποίας τις δυσμενείς επιπτώσεις επωμίζεται ο Ελληνικός λαός.
Παράλληλα, άφησε αιχμές για τη συγκυρία που επελέγη για να ανοίξει το θέμα, λέγοντας ότι η κυβέρνηση “με το χρόνο και τον τρόπο που κινήθηκε όξυνε, αντί να επιλύσει τα προβλήματα”.
Το ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Η απόφαση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης να επιτάξουν τα φορτηγά Δ.Χ. και να επιστρατεύσουν τους οδηγούς τους, αποτελεί φυσιολογική κίνηση μιας αδίστακτης κυβέρνησης που έχει ως στόχο να τσακίσει κάθε απεργιακό δικαίωμα και να κάνει επίδειξη πυγμής απέναντι στα λαϊκά στρώματα.
Η κατάπτυστη απόφαση αποδείχνει ότι το μόνο που απομένει να κάνει η κυβέρνηση, είναι το άνοιγμα των τόπων εξορίας. Επιβεβαιώνεται ότι για να μη βρίσκεται διαρκώς στα δόκανα των αδιεξόδων και της συστηματικής προσπάθειας των κυβερνώντων να τον διαχωρίζουν με διάφορα διλήμματα και τεχνητές αντιπαραθέσεις, ο λαός δεν έχει άλλο δρόμο από αυτόν της ενωμένης πάλης για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής» καταλήγει το ΚΚΕ.
Η συνάντηση
Ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών κ. Τσιόκας, στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων δημοσίας χρήσεως, κάλεσε τον κλάδο να συνεχίσει το διάλογο «πιο ήρεμα και όχι υπό το κράτος της πίεσης στο κοινωνικό σύνολο» τόνισε ωστόσο ότι η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψει να παραλύσει η αγορά. Ο πρόεδρος του συνδικάτου Χερσαίων Μεταφορών Γιώργος Τζωρτζάτος, δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν ικανοποίησε το βασικό τους αίτημα, που έχει να κάνει με τις υπάρχουσες άδειες και ζήτησε να μην κατατεθεί άμεσα το νομοσχέδιο στη Βουλή, ώστε να συνεχιστεί ο διάλογος.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα