Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ

Μία ακόμα πρωτοβουλία η οποία καταρρίπτει στερεότυπα και αναδεικνύει μια νέα ψυχιατρική κουλτούρα αποτελεί το πλυντήριο αυτοκινήτων του Κοινωνικού Συνεταιρισμού Περιορισμένης Ευθύνης (Κοι.Σ.Π.Ε.) του Τομέα Ψυχικής Υγείας Νομού Χανίων, που εγκαινιάστηκε χθες στον χώρο του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων.
Το σύγχρονο πλυντήριο θα λειτουργεί με ευθύνη ψυχικά ασθενών και πρόκειται να συμβάλει σημαντικά στην κοινωνική ενσωμάτωση και την οικονομική αυτάρκειά τους.
“Αυτό που ζούμε σήμερα, πριν μερικά χρόνια θα ήταν αδιανόητο”, σημείωσε κατά τη διάρκεια των εγκαινίων ο πρόεδρος του Κοι.Σ.Π.Ε. και ψυχίατρος Γιώργος Κοκκινάκος: “Πριν μερικά χρόνια οι άνθρωποι αυτοί θα ήταν κλεισμένοι μέσα σε κάποιο άσυλο, αποκομμένοι απ? το κοινωνικό σώμα. Αλλά πριν γινόταν αυτό χρειαζόταν η διαμεσολάβηση της ψυχιατρικής η οποία επιστημονικώς θα τεκμηρίωνε μια τέτοια πρακτική! Μύθοι και στερεότυπα της ψυχιατρικής εμπέδωσαν κοινωνικές στάσεις αποκλεισμού για τους ψυχικά ασθενείς. Μύθοι της επικινδυνότητας, του ανίατου της αρρώστιας, του απρόοπτου και του αλλόκοτου της ψυχικής διαταραχής, βοήθησαν να κυριαρχεί αυτή η κουλτούρα της ομοιότητας. Συνεπακόλουθα καθετί το διαφορετικό, καθετί που δεν μοιάζει στους πολλούς, πρέπει να εξαφανίζεται”, επεσήμανε ο κ. Κοκκινάκος και συνέχισε λέγοντας: “Πριν μερικά χρόνια η ψυχική διαταραχή ήταν ταυτισμένη με την ανικανότητα για εργασία, για δημιουργία. Ταυτισμένη όχι μόνον στην κοινωνία αλλά και στα μυαλά των ψυχιάτρων. Το νεωτερικό στοιχείο άντε το πολύ να ήταν μιας μορφής εργασιοθεραπεία ή μαύρη απλήρωτη εργασία μέσα στα άσυλα ή ακόμα κατά τα λεγόμενα προεπαγγελματικά εργαστήρια που αυτά αντί για ενναλλακτικότητα στην ψυχιατρική φροντίδα, μάλλον ενίσχυαν την ηγεμονία του ιδρυματικού μοντέλου, αφού πρώτα κατασπαταλούσαν τα χρήματα των επιδοτήσεων”.
Ο κ. Κοκκινάκος ανέφερε ακόμα: “Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε μια δράση του Κοι.Σ.Π.Ε. Χανίων. Μπροστά σε μια από τις δράσεις του Κοι.Σ.Π.Ε. (διότι υπάρχει και το μαγαζάκι στην Αγορά με είδη δώρων, η γκαλερί τέχνης στην Καλιτσουνάκη και Δημοκρατίας και το κυλικείο στο ΚΨΥ στην Κροκιδά). Είναι δράσεις που παράγουν μια νέα κουλτούρα εργασίας μακριά από τις ανθρωποβόρες σχέσεις της ελεύθερης αγοράς. Αποτελούν μια νέα πρόταση πολιτισμού, αφού επανατοποθετούν και επανεξετάζουν ό,τι εννοούμε ως διαφορετικό, στην κοινωνία της μαζοποίησης και της ανταγωνιστικότητας. Αποτελούν θέσεις αμοιβόμενης εργασίας, αφού μόνον η αμοιβόμενων εργασία μπορεί να είναι θεραπευτικό εργαλείο. Ακόμη περισσότερο, η εργασία στον χώρο των Κοι.Σ.Π.Ε. προσφέρεται ως δικαίωμα του κάθε ανθρώπου και όχι ως θεραπεία”.
Ο κ. Κοκκινάκος τόνισε ότι ο Κοι.Σ.Π.Ε. Χανίων δίδει θέσεις αμειβόμενης εργασίας σε ανθρώπους που περνούν μια ψυχολογική περιπέτεια, καταρρίπτοντας στερεότυπα και συγκροτώντας μια νέα ψυχιατρική κουλτούρα όχι της ανάθεσης αλλά της ευθύνης: “Ο άνθρωπος πέρα από την κάποια ψυχική του δυσλειτουργία πρέπει να αναλαμβάνει την υπαρξιακή του και την κοινωνική του ευθύνη. Αυτό είναι θεραπεία. Αυτή είναι η φιλοσοφία του Κοι.Σ.Π.Ε. Χανίων. Είναι μια άλλη ψυχιατρική διαφορετική απ? την ιδρυματική. Ψυχιατρική ανθρώπινη και θεραπευτική. Ο Κοι.Σ.Π.Ε. Χανίων βέβαια λειτουργεί στο πλαίσιο ενός καινούριου συστήματος ψυχιατρικής φροντίδας σε όλη την Κρήτη. Πέντε χρόνια χωρίς ψυχιατρείο, με τομεοποιημένο σύστημα σε όλη την Κρήτη, αποτελεί ένα παράδειγμα που πρέπει να στηριχθεί, να συμπληρωθεί, να ολοκληρωθεί. Μοναδικό στην Ελλάδα και από τα λίγα στον κόσμο ολόκληρο. Πέντε χρόνια χωρίς μεταγωγές, καθεστώς αναίτιας και θεσμικής βίας, χωρίς προσβολή της αξιοπρέπειας του αρρώστου ανθρώπου, χωρίς αυθαιρεσίες της ψυχιατρικής, νοσηλευτικής και διοικητικής πυραμίδας. Χωρίς τη βία του ασύλου. Τις φωνές κριτικής ας τις πολιτογραφήσουμε σε μια κατεύθυνση βελτίωσης των πραγμάτων και ας μην τις θεωρήσουμε νοσταλγικές νύξεις επιστροφής στο παρελθόν”.
Ο κ. Κοκκινάκος υπογράμμισε ακόμα ότι εκτός των άλλων ο Κοι.Σ.Π.Ε. και οι δράσεις του λειτουργώντας στον τομέα της κοινωνικής οικονομίας, ίσως έχει να διδάξει πολλά όλη την κοινωνία: “Ιδιαίτερα σήμερα στην εποχή της οικονομικής – και όχι μόνον ή όχι κυρίως – κρίσης, παραδείγματα από το χώρο της κοινωνικής οικονομίας, παραδείγματα από τον χώρο της ανταλλακτικής οικονομίας και της εναλλακτικότητας ίσως μας δώσουν λύσεις. Σήμερα είμαστε αναγκασμένοι – και θα το κάνουμε – να επινοήσουμε τρόπους παραγωγής χωρίς χρήμα αλλά με ανταλλαγή αγαθών ή υπηρεσιών. Τέτοια δίκτυα έχουν εξαπλωθεί ήδη σε όλο τον κόσμο”.
Καταλήγοντας ο κ. Κοκκινάκος ζήτησε από τη χανιώτικη κοινωνία να στηρίξει τον Κοι.Σ.Π.Ε. “όχι από ελεημοσύνη αλλά από άποψη για μια κοινωνία μοιράσματος και αλληλεγγύης”: “Βεβαίως σας ζητάμε να στηρίξετε τον Κοι.Σ.Π.Ε. μόνον αν σας συμφέρει και αν βρείτε τις υπηρεσίες μας ελκυστικές. Η κοινωνία έχει ποιότητα και έχει πολιτισμό όχι αν παράγει και διαθέτει αγαθά αλλά αν έχει θέση για όλους. Τους ζητιάνους, τους αλήτες, τους απελπισμένους, τους τρελούς, τους ονειροπόλους, τους ταξιδιώτες. Τους αναρχικούς, τους διαφορετικούς, τους μετανάστες και τους χαμένους οδοιπόρους. Αλλά αν είναι μια κοινωνία όχι της ομοιότητας αλλά της διαφοράς”.
Η αντιπρόεδρος του Κοι.Σ.Π.Ε. Γεωργία Σκανδαλάκη εξέφρασε τη χαρά της για την ολοκλήρωση μιας προσπάθειας που ξεκίνησε πριν από 4 χρόνια και ολοκληρώθηκε με τη δημιουργία του πλυντηρίου, ενώ ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλλαν για την υλοποίηση του έργου.
Η κοινωνική λειτουργός του Κοι.Σ.Π.Ε. Δομινίκη Κατζουράκη σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι “όλοι αυτοί οι άνθρωποι που εργάζονται μέσα στο Κοι.Σ.Π.Ε. είναι άνθρωποι που μπορούν να κοιτάξουν τον χανιώτικο λαό στα μάτια και με ειλικρίνια εντιμότητα και πολλές ικανότητες να προσφέρουν υπηρεσίες υψηλής ποιότητας” και εξέφρασε την ελπίδα οι Χανιώτες να αγκαλιάσουν την προσπάθεια.

Ωράριο λειτουργίας
Το πλυντήριο αυτοκινήτων του Κοι.Σ.Π.Ε. στον χώρο του Νοσοκομείου λειτουργεί:
– Δευτέρα από 8 π.μ. έως 2 μ.μ.
– Τρίτη έως και Παρασκευή από 8 π.μ. έως 8 μ.μ.
– Σάββατο από 9 π.μ. έως 3 μ.μ.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6946107941


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα