Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΤΟΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΤΟΜΕΑ
Πρωτόκολλο συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας

Σόφια
Η προώθηση του αγωγού φυσικού αερίου South Stream και η ένταξη του στα διευρωπαϊκά δίκτυα ενέργειας, ως έργο προτεραιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι εκ των βασικών στόχων της ελληνοβουλγαρικής ενεργειακής συνεργασίας, πρωτόκολλο για την οποία υπέγραψαν, στη Σόφια, η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη και ο υπουργός Οικονομίας, Ενέργειας κα Τουρισμού της Βουλγαρίας Τράιτσο Τράικοφ.
Το πρωτόκολλο συνεργασίας υπεγράφη παρουσία των πρωθυπουργών των δύο χωρών, Γιώργου Παπανδρέου και Μπόικο Μπορίσοφ.
Παράλληλα, στην ομιλία της στην Κοινή Συνεδρίαση των Κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, η υπουργός ΠΕΚΑ, αναφερόμενη στον αγωγό πετρελαίου Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη, τόνισε ότι “για την ελληνική κυβέρνηση η ολοκλήρωση του έργου αποτελεί υψίστη προτεραιότητα” και εξέφρασε εμπιστοσύνη στη σημερινή τεχνολογία και την ευρωπαϊκή νομοθεσία ώστε να διαλυθούν οι περιβαλλοντικοί φόβοι των τοπικών κοινωνιών.
“Γνωρίζουμε και αντιλαμβανόμαστε τις περιβαλλοντικές ευαισθησίες, ιδιαιτέρως εκείνες των τοπικών κοινωνιών μας. Είμαι πεπεισμένη ότι με τη σημερινή τεχνολογία και τις απαιτήσεις της νομοθεσίας της Ε.Ε. σε θέματα ασφάλειας και περιβάλλοντος, τα εκκρεμή θέματα δύνανται να λυθούν, επιτρέποντας στο έργο να ολοκληρωθεί και να προσδώσει στις δύο χώρες μας προοπτικές γεωστρατηγικής ασφάλειας”, είπε η Τ. Μπιρμπίλη.
Όσον αφορά τον αγωγό South Stream, η ρωσοβουλγαρική εταιρεία για την κατασκευή του βουλγαρικού τμήματος του αγωγού θα ιδρυθεί το Φεβρουάριο του 2011, ενώ τον περασμένο μήνα ιδρύθηκε στην Αθήνα η εταιρεία South Stream Greece. Σχετικά με τον Διασυνδετήριο αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδα-Βουλγαρία (IGB) – που θα διευκολύνει τη ροή του φυσικού αερίου της Κασπίας, καθώς και του υγροποιημένου φυσικού αερίου προς τη Βουλγαρία και περαιτέρω αποδέκτες στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης – οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι η τελική απόφαση για την επένδυση θα ληφθεί πριν το τέλος του 2010, με στόχο την ολοκλήρωση του έργου το 2013.
Στον τομέα του ηλεκτρισμού, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην επιτάχυνση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση των εργασιών κατασκευής δεύτερης διασυνδετικής Γραμμής Μεταφοράς Ν. Σάντα – Μαρίτσα- Ιστοκ.
Οι Τ. Μπιρμπίλη και Τρ. Τράικοφ τόνισαν, τέλος, πως οι δύο χώρες μοιράζονται τους ίδιους στόχους για την επίτευξη της ενεργειακής ασφάλειας και γι’ αυτό το λόγο αυτό εντείνουν τη μεταξύ τους συνεργασία, μέσω της αναβαθμισμένης Επιτροπής Ενεργειακής Συνεργασίας για το σύνολο των ενεργειακών θεμάτων. “Η Επιτροπή αυτή θα συντονίζει τα έργα κοινού ενδιαφέροντος και θα υπάρχει συνεργασία για την επίτευξη του στόχου για συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην κάλυψη της τελικής κατανάλωσης ενέργειας”, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

ΜΕΤΑΞΥ ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ.
Νέα κόντρα
για Βατοπαίδι

Αθήνα
Νέα κόντρα μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ πυροδοτεί το σκάνδαλο Βατοπαιδίου. Αφορμή τέσσερα πορίσματα, που όπως καταγγέλλει η Ρηγίλλης απέκρυψε η κυβέρνηση, και στα οποία αναφέρεται ότι δεν υπήρξε ζημιά για το ελληνικό δημόσιο από τις ανταλλαγές με την Μονή Βατοπαιδίου.
 Η κυβέρνηση από την πλευρά της αναφέρει ότι όλα τα έγγραφα ήταν στην διάθεση της εξεταστικής επιτροπής.
 Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο Ανδρέας Λυκουρέντζος, το πρωί της Τρίτης, προσέφυγαν στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Τέντε, κατηγορώντας τον ΠΑΣΟΚ για πολιτική σκευωρία. 
“Η εμπιστοσύνη μας στην ελληνική δικαιοσύνη -δήλωσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ- είναι δεδομένη. Για να μπορέσει η δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της χρειάζεται και πληρότητα και ορθότητα στοιχείων. Αυτά τα στοιχεία εμείς καταθέσαμε για να την διευκολύνουν στο έργο της. Αναφερόμαστε στην ύπαρξη τεσσάρων διαφορετικών πορισμάτων, δύο ελληνικών και δύο διεθνών τα οποία ουσιαστικά ταυτίζονται όσον αφορά την εκτίμηση των ανταλλαξίμων ακινήτων και αποδεικνύει ότι δεν υπήρξε ζημία του ελληνικού δημοσίου. Το περίεργο είναι γιατί το ΠΑΣΟΚ το απέκρυψε”.
 Ο Ανδρέας Λυκουρέτζος, γραμματέας Πολιτικής επιτροπής της ΝΔ, ανέφερε ότι “καταγγέλλουμε την πολιτική σκευωρία του ΠΑΣΟΚ το οποίο μεθόδευσε τη σπίλωση της ΝΔ και στηρίχθηκε στην απόκρυψη σημαντικών και αδιάσειστων στοιχείων. Τα εύλογα ερωτήματα τα οποία γεννώνται αναμένουμε να απαντηθούν”.
Ο Πρ. Παυλόπουλος
Δεν θα επιβάλλει η επικαιρότητα το πότε θα μιλήσει ο Κ.Καραμανλής δήλωσε ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, απαντώντας στις αυξανόμενες οχλήσεις που δέχεται ο πρώην πρωθυπουργός από το εσωτερικό της ΝΔ να τοποθετηθεί για την υπόθεση του Βατοπαιδίου, μετά και τις εξελίξεις που αφορούν το στενό συνεργάτη του Γ.Αγγέλου.
Μιλώντας στο Mega, ο Πρ. Παυλόπουλος τόνισε ότι όλοι γνωρίζουν τον χαρακτήρα του πρώην πρωθυπουργού και πως δεν πρόκειται να μιλήσει εξ αιτίας της επικαιρότητας, αλλά όταν εκείνος πιστεύει πως πρέπει να το πράξει.
Σε ερώτηση εάν κληθεί στην Προανακριτική για να καταθέσει, ο κ. Παυλόπουλος απάντησε ότι αν φθάσουν να καλέσουν τον πρώην πρωθυπουργό σε Προανακριτική για υποθέσεις που είτε δεν ευσταθούν, είτε έχουν παραγραφεί θα λάβουν και την απάντηση.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Το Βήμα, η επιμονή του κ. Καραμανλή να παραμένει σιωπηλός αυξάνει με γεωμετρική πρόοδο τον εκνευρισμό στους κόλπους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, πολλά μέλη της οποίας καλούν πλέον σχεδόν ευθέως τον πρώην πρωθυπουργό να τοποθετηθεί δημοσίως.
Η μόνιμη επωδός είναι ότι «οφείλει να βγει και να μιλήσει» και επιβάλλεται να «σπάσει τη σιωπή του», ενώ κυρίαρχη είναι η εκτίμηση πως οι προσπάθειες του Αντ.Σαμαρά για ανάκαμψη της ΝΔ δεν θα ευοδωθούν όσο υφίσταται το αρνητικό κλίμα για τον κ. Καραμανλή.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα