Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Σόφια
«Τα τελευταία χρόνια στις σχέσεις Ελλάδας-Βουλγαρίας υπήρξε ένα ποιοτικό άλμα, ένα θετικό ποιοτικό άλμα. Από γείτονες, γίναμε εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), γίναμε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και από φίλοι, γίναμε στρατηγικοί εταίροι».
Αυτό τόνισε ο Ελληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην αρχή της ομιλίας του στην ιδρυτική σύνοδο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Βουλγαρίας, που πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη, στη Σόφια υπό την προεδρία του Γ. Παπανδρέου και του Βούλγαρου ομολόγου του, Μπόικο Μπορίσοφ.
«Ισχυρό μήνυμα προς όλες τις χώρες της περιοχής» και «περίφημο παράδειγμα» χαρακτήρισε στη συνέχεια ο κ. Παπανδρέου τη δυναμική πρόοδο των διμερών σχέσεων, ιδιαίτερα υπό το φως της πρόσφατης δύσκολης εποχής, όταν οι δύο χώρες ανήκαν σε διαφορετικά πολιτικά και στρατιωτικά στρατόπεδα, όπως υπενθύμισε.
«Πιστεύω ότι οι σημερινές καλές σχέσεις των δύο χωρών μας είναι πυλώνας σταθερότητας στα Βαλκάνια και ευρύτερα, θα έλεγα, στην Ευρώπη» τόνισε ο κ. Παπανδρέου.
Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει στη σταθερή προώθηση της Ατζέντας 2014 για την υποστήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.
Επισήμανε ακόμη ότι η συμπλήρωση της 130ής επετείου από την εγκαθίδρυση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Βουλγαρίας πρέπει να γίνει αφετηρία για την περαιτέρω ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας σε ευρύ φάσμα τομέων «στους οποίους σήμερα δίνουμε ισχυρή ώθηση» όπως τόνισε. Αναφερόμενος στη δυναμική ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας τα τελευταία χρόνια, ο κ. Παπανδρέου υπενθύμισε, μεταξύ άλλων, ότι στη βουλγαρική αγορά δραστηριοποιούνται περισσότερες από 1.500 ελληνικές επιχειρήσεις, ότι ο συνολικός όγκος των ελληνικών επενδύσεων στη Βουλγαρία υπερβαίνει τα 2,8 δισ. ευρώ και ότι το ύψος των εμπορικών ανταλλαγών είχε φτάσει στο 1,8 δισ. ευρώ το 2009.
«Απόλυτα ικανοποιητικό», χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός το επίπεδο της οικονομικής συνεργασίας, για την περαιτέρω ανάπτυξη της οποίας υπάρχουν μεγάλα περιθώρια, καθώς πλέον οι δύο χώρες είναι ισότιμοι εταίροι στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια. Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε την οικονομική, αλλά και τη γεωπολιτική σημασία των μεγάλων ενεργειακών σχεδίων, για την υλοποίηση των οποίων συνεργάζονται στενά Αθήνα και Σόφια. Υπογράμμισε δε την ιδιαίτερη σημασία, που αποδίδουν οι δύο χώρες στην «πράσινη ανάπτυξη» και την ευαισθησία που δείχνουν στην προστασία του περιβάλλοντος στο πλαίσιο της συνεργασίας τους στο στρατηγικό τομέα της ενέργειας.
Αναφερόμενος στο σχέδιο κατασκευής του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, ο ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι το ενδιαφέρον της ελληνικής πλευράς παραμένει αμείωτο και ότι αναμένονται τα αποτελέσματα των περιβαλλοντικών μελετών, τις οποίες διεξάγει και η Βουλγαρία.
Στρατηγικής σημασίας είναι ωστόσο για την αναβάθμιση του ρόλου και της παρουσίας της Ελλάδας και της Βουλγαρίας στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης και του κόσμου, η μελλοντική υλοποίηση και τον δύο άλλων μεγάλων ενεργειακών σχεδίων κοινού ενδιαφέροντος: του αγωγού φυσικού αερίου South Stream και του νέου αγωγού που θα συνδέει το δίκτυο διανομής αερίου της Βουλγαρίας με τον αγωγό φυσικού αερίου TGA, όπως είπε ο κ. Παπανδρέου.
Αισιοδοξία για
την οικονομία
Αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας εμφανίστηκε εξάλλου ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη βουλγαρική εφημερίδα Trud. «Προχωράμε σταθερά στην αποκλιμάκωση της δημοσιονομικής κρίσης» σημείωσε χαρακτηριστικά, λέγοντας ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι στόχοι υλοποιούνται ταχύτερα από τις προβλέψεις. Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση για πάταξη της φοροδιαφυγής και αντιμετώπιση της διαφθοράς. Τόνισε ακόμα ότι η πολύ θετική, όπως είπε, αξιολόγηση του ΔΝΤ τον περασμένο μήνα, «θα πρέπει να διαλύσει κάθε επίμονη αμφιβολία σχετικά με την αποφασιστικότητά μας να επαναφέρουμε τη σταθερότητα στην ελληνική οικονομία».
Ερωτηθείς σχετικά με τις προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεων με την Τουκρία, τη στιγμή που η Αγκυρα επιχειρεί αναθέρμανση των σχέσεών της με τον ισλαμικό κόσμο, δήλωσε ότι στη διπλωματία, δεν πρέπει να κερδίζεις εις βάρος του άλλου.
Για να χρησιμοποιήσεις τα στρατηγικά πλεονεκτήματά σου, δεν είναι απαραίτητο να γυρίζεις την πλάτη σε έναν προσανατολισμό, εξαιτίας ενός άλλου», συμπλήρ σε και επανέλαβε ότι η Ελλάδα στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα