Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΑΠΟ ΧΘΕΣ ΤΟ ΠΡΩΙ

Αθήνα
Στο μικροσκόπιο της τρόικας βρίσκεται η ελληνική οικονομία. Χθες το πρωί οι ελεγκτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου συναντήθηκαν με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Τις επόμενες ημέρες θα έχουν ενημερωτικές επαφές και με άλλους κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης, με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και με εκπροσώπους Οργανισμών και συνδικαλιστικών οργανώσεων.
Στο επίκεντρο βρίσκονται τα έσοδα και οι δαπάνες του προϋπολογισμού και τα μεγάλα ελλείμματα στα νοσοκομεία, τις ζημιογόνες ΔΕΚΟ και στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εμφανίζεται αισιόδοξο ότι θα επιτευχτεί ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος στο 8,1% χωρίς να απαιτηθούν νέα μέτρα. Το κλιμάκιο θα παραμείνει στην Ελλάδα για δυο εβδομάδες, οπότε θα υπογραφεί ένα κείμενο συμφωνίας στο οποίο δεν θα αλλάζουν τα όσα αναφέρονται στο μνημόνιο, υπάρχει όμως το ενδεχόμενο να προχωρήσουν νωρίτερα οι διαρθρωτικές αλλαγές.
Συναντήσεις στο υπουργείο Οικονομικών
Ίσως και εντός του 2010 να προχωρήσουν τα προγράμματα αναδιάρθρωσης των ελλειμματικών ΔΕΚΟ, τα οποία θα είναι παρόμοια με το πρόγραμμα για τον ΟΣΕ, ενώ άμεσα αναμένεται να τοποθετηθούν ορκωτοί ελεγκτές σε όλα τα νοσοκομεία.
Αυτό δήλωσε ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, αμέσως μετά τη συνάντηση του υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου με το κλιμάκιο της τρόικας, που άρχισε από σήμερα τον έλεγχο της ελληνικής οικονομίας.
Στο επίκεντρο της συνάντησης αυτής ετέθησαν, πλην της πορείας των βασικών δημοσιονομικών μεγεθών, οι διαρθρωτικές αλλαγές που προβλέπονται στο μνημόνιο με το “κέντρο βάρους” να βρίσκεται στις δαπάνες ΔΕΚΟ, νοσοκομείων και ασφαλιστικών ταμείων που επιβαρύνουν επιπρόσθετα το δημόσιο χρέος και το έλλειμμα. Οι ελεγκτές της τρόικας ενημερώθηκαν αναλυτικά από τον κ. Παπακωνσταντίνου για την εκτέλεση του προϋπολογισμού το α΄ εξάμηνο και έλαβαν τη διαβεβαίωση του υπουργού ότι ο στόχος που έχει τεθεί για το έλλειμμα θα επιτευχθεί πλήρως, ακόμη και στην πλέον ακραία περίπτωση ύφεσης ή υπέρβασης των δαπανών στις ΔΕΚΟ.
Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, το Δημόσιο έχει ήδη ένα “μαξιλάρι” ασφαλείας ύψους 4 δισ. ευρώ από τη μεγάλη συγκράτηση των δαπανών, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών του προϋπολογισμού στα νοσοκομεία, τις ΔΕΚΟ και τα ασφαλιστικά ταμεία. Όσον αφορά τον περιορισμό των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, οι ελεγκτές της τρόικας ενημερώθηκαν ότι αυτό οφείλεται στις καθυστερήσεις ορισμένων φορέων στην εκτέλεση των δημοσίων έργων.
Αισιοδοξία πάντως επικράτησε για το μέγεθος της ύφεσης η οποία πιθανότατα θα είναι μικρότερη του 4% που προβλεπόταν αρχικά και όπως εκτιμάται θα κυμανθεί γύρω -3% και -3,2%.
Όσον αφορά στον πληθωρισμό, στη συνάντηση με την τρόικα αναφέρθηκε ότι υπάρχει μεν υπάρχει μία αισθητή επίπτωση από την αύξηση των φόρων, αλλά παράλληλα απαιτείται μία εντονότερη προσπάθεια για την τόνωση του ανταγωνισμού στην αγορά, ώστε να απορροφάται μέρος αυτών των επιπτώσεων μέσω της μείωσης του περιθωρίου κέρδους.
Ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε επίσης την τρόικα για τις επικείμενες αλλαγές στις δομές του φορολογικού συστήματος, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μικρών αλλαγών στο μνημόνιο και κυρίως σε ό,τι αφορά στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των διαρθρωτικών αλλαγών (π.χ. επιτάχυνσης ορισμένων αλλαγών, όπως η απελευθέρωση των επαγγελμάτων- όπως συνέβη και με την επιτάχυνση στο χρονοδιάγραμμα αλλαγών στο ασφαλιστικό).
Την Τετάρτη, θα υπάρξουν συναντήσεις με πολλούς υπουργούς, μεταξύ των οποίων, η Λούκα Κατσέλη, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Δημήτρης Ρέππας, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Το κλιμάκιο αναμένεται να επισκεφτεί επίσης την Τράπεζα της Ελλάδος, τον ΟΔΔΗΧ, την Ελληνική Στατιστική Αρχή και το ΣΔΟΕ.
Ο έλεγχος αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 6 Αυγούστου και προς τα μέσα Αυγούστου θα δημοσιοποιηθεί το πόρισμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και προς το τέλος του ίδιου μήνα το πόρισμα του ΔΝΤ, προκειμένου έως τα μέσα Σεπτεμβρίου η χώρα να λάβει τη 2η δόση του δανείου, ύψους 9 δισ. ευρώ.
Αντιδράσεις
Απογοητευτική, χαρακτήρισε την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας ο αναπληρωτής υπεύθυνος του τομέα Οικονομίας της ΝΔ Χ. Σταϊκούρας. “Τα λουκέτα πολλαπλασιάζονται, η ανεργία διογκώνεται, η ύφεση βαθαίνει, ο πληθωρισμός εκτινάσσεται στα ύψη”, ανέφερε, συμπληρώνοντας πως τα έσοδα παρουσιάζουν υστέρηση.”Το κράτος έχει ουσιαστικά κηρύξει στάση πληρωμών σε πολλές επιχειρήσεις”, συνέχισε, επισημαίνοντας πως υπάρχει άλλος δρόμος ο οποίος δεν είναι χωρίς θυσίες, είναι, όμως, θυσίες που μπορεί να αντέξει η οικονομία και η κοινωνία.
Σε εγρήγορση για νέους μεγάλους αγώνες με κεντρικό σύνθημα δέν αναγνωρίζουμε το χρέος δεν αναγνωρίζουμε το μνημόνιο κάλεσε τους εργαζόμενους η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σχολιάζοντας την παρουσία των ελεγκτών της τρόικας στην Αθήνα.
“Ότι έχει απομείνει μισοκρατικό θα περάσει στους ιδιώτες εφόσον θα έχουν ενδιαφέρον και το κυριότερο αυτό που βλέπουμε εμείς είναι ότι με διάφορους τρόπους και μέσω του κρατικού προϋπολογισμού και μέσω του Καλλικράτη θα υπάρχει μεγάλο πετσόκομμα στις παροχές και επιβολή νέων φόρων. Επομένως οι εργαζόμενοι πρέπει να κάνουν τώρα προετοιμασία μεγάλου αγώνα με κεντρικό σύνθημα «δεν αναγνωρίζουμε το χρέος, δεν αναγνωρίζουμε το μνημόνιο”, τόνισε.
“Η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε νεοαποικία των υπαλλήλων της τρόικα και το κράτος σε Ανώνυμη Εταιρεία υπό την κηδεμονία των πολυεθνικών ελεγκτικών εταιρειών. Μέγα το κατάντημα και δυστυχώς ακολουθεί νέα θύελλα μέτρων.”, σχολίασε ο Παναγιώτης λαφαζάνης του ΣΥΡΙΖΑ.
« H Ελλάδα μπορεί να διαχειριστεί την κρίση του χρέους της»
Νωρίτερα, σε συνέντευξη του σε γερμανική εφημερίδα, ο Λορένζο Μπίνι Σμάγκι, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να διαχειριστεί την κρίση του χρέους της χωρίς να κηρύξει στάση πληρωμών.
O ίδιος αναφέρθηκε στα παραδείγματα του Μεξικού και της Βραζιλίας τα τελευταία 15 χρόνια, λέγοντας ότι είναι δυνατόν οι χώρες να αναδιαρθρώνουν τις οικονομίες τους μετά την λήψη βοήθειας και στη συνέχεια να αποπληρώνουν τα χρέη τους.
«Η Ελλάδα σκοπεύει να τηρήσει τους όρους της συμφωνίας βοήθειας» κατέληξε ο κ. Σμάγκι.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα