Μουσείο Τυπογραφείας

“Ασπίδα” στη νέα διοίκηση, αιχμές κατά Βγενόπουλου – Πατέρα

gontzosΣτα Χανιά βρέθηκε για διακοπές ο διευθυντής της εφημερίδας “DerbyNews” Kώστας Γκόντζος. Σε μια από τις λιγοστές φορές που βρίσκεται στην πλευρά του ερωτώμενου μίλησε στα “Χανιώτικα νέα” για τον Παναθηναϊκό, για τα σενάρια αγοραπωλησίας της ΠΑΕ και για την κόντρα με τους οργανωμένους φιλάθλους της ομάδας, για πολλούς από τους οποίους οι θέσεις του αποτελούν “κόκκινο πανί”.
.
-Με τα Χανιά ποια είναι η σχέση σας;
Είναι η γυναίκα μου Χανιώτισσα και έρχομαι συχνά τα καλοκαίρια για διακοπές.

Και στο “αιώνιο” ερώτημα για το χρώμα της πόλης ποια είναι η γνώμη σας; Πράσινο ή κόκκινο;

Έχω δει Σύνδεσμο του Παναθηναϊκού, του Άρη, του ΠΑΟΚ, απ’ότι μου λέτε τώρα, έχει και ο Ολυμπιακός. Έχει τη φήμη ότι είναι το “εξοχικό” του Ολυμπιακού, αλλά απ’ ό,τι μαθαίνω τώρα τελευταία το “εξοχικό” πάει λίγο πιο κάτω, στον Πλατανιά;
.
ΓΙΑ ΤΟ “ΜΕΤΩΠΟ” ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΥΣ
.
-Με τον οργανωμένο κόσμο του Παναθηναϊκου είστε σε κόντρα. Πώς φτάσατε σε αυτό το σημείο;
Το κόντρα είναι πάντα σχετικό. Σε ένα χώρο όπως το ποδόσφαιρο δεν γίνεται όλοι να συμφωνούν μεταξύ τους. Είναι όμως άλλο πράγμα μια λογική ποδοσφαιρική κόντρα και άλλο μια κόντρα που στοχεύει στην εξόντωση του ενός ή του άλλου. Αυτό ξεφεύγει από το ποδόσφαιρο. Στο χώρο του ποδοσφαίρου κινούνται πολλά χρήματα και υπάρχουν πολλά συμφέροντα. Είναι εύκολο να στοχοποιήσεις κάποιον. Δεν φοβήθηκα ποτέ και δεν σκοπεύω να χαϊδέψω αυτιά.
.
-Έχετε κάνει λάθη; Μετανιώσατε για κάτι που γράψατε;
Είναι δυνατόν να είσαι 25 χρόνια σε ένα χώρο και να μην έχεις κάνεις λάθη; Φυσικά και έχω κάνει. Το μεγαλύτερό μου λάθος ήταν που δεν πιέσαμε το 2004 τον Τζίγγερ να συνεχίσει αυτό που άρχισε και να διώξει όσους δεν έδιωξε όταν ξεκίνησε να “καθαρίσει” την ομάδα.
.
-Με τους Συνδέσμους της Κρήτης τί σχέση έχετε;
Δέν έχω ούτε καλή ούτε κακή με κανέναν Σύνδεσμο. Είναι ανοιχτή η πόρτα μου για όλους, για κάθε άποψη. Ας μου στείλουν κάτι να το δημοσιεύσω.
.
-Για το περιστατικό στα “Βαρδινογιάννεια” γιατί δεν γράφτηκε κάτι στο Derby;
Δεν γνωρίζω τι έγινε. Δεν επικοινώνησε ούτε η μία πλευρα μαζί μου ούτε η άλλη. Κανείς δεν ήξερε τι έγινε. Δεν μπορώ να πάρω θέση. Γενικά δεν έπαιξε το θέμα. Είναι και λεπτό ζήτημα.
.
-Ανέβηκε όμως ένα κείμενο στην επίσημη ιστοσελίδα των Συνδέσμων της Κρήτης.
Το κείμενο αυτό δεν ήταν ανακοίνωση. Δεν μου στάλθηκε.
.
-Είναι υπερβολική δηλαδή η κριτική που έχετε δεχτεί;
Έχω ακούσει και πολλά “μπράβο”, απλά αυτό εκδηλώνεται σε προσωπικό επίπεδο ενώ το άλλο είναι πιο θορυβώδες. Δεν έχω πρόβλημα με κανένα Σύνδεσμο. Ίσα ίσα, γνωρίζουν ότι όποτε χρειάστηκαν κάτι ήμουν δίπλα τους. Σε κάθε περίπτωση δεν με ενοχλεί η κριτική. Με ενοχλούν οι επιθέσεις σε προσωπικό επίπεδο. Η κόντρα αυτή δεν έχει να κάνει με Συνδέσμους αλλά με συγκεκριμένα άτομα που εκπροσωπούν συγκεκριμένα συμφέροντα.
.
-Δηλαδή κάποιος χρησιμοποιεί άτομα για να τα στρέψει εναντίον σας;
Υπάρχουν παράγοντες, δημοσιογράφοι και κυκλώματα τα οποία είναι προφανές ότι θέλουν να χρησιμοποιήσουν και τους οπαδούς. Η οπαδοί σε κάθε ομάδα είναι δύναμη, καθένας θα ήθελε να έχει ασπίδα προστασίας τους οπαδούς.
.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΟΧΟΥΣ
.
-Απ’ ό,τι καταλαβαίνω εννοείτε τους κυρίους Πατέρα και Βγενόπουλο. Η δημοφιλία όμως που κερδίσανε αυτά τα δύο χρόνια δεν στηρίχτηκε σε ποδοσφαιρικούς “όρους”;
Δεν την κερδίσανε μόνοι τους τη δημοφιλία. Ο πολυμετοχικός Παναθηναϊκός την κέρδισε. Υπάρχουν παράγοντες που έκαναν πολλά και δεν βγήκαν να τα πουν. Υπάρχουν και άλλοι που έκαναν ελάχιστα και πατάνε σε αυτά για να προωθήσουν το όνομά τους. Εκεί πρέπει ο κόσμος να αποφασίσει τι παράγοντες και τι προέδρους θέλει. Για παράδειγμα το πρωτάθλημα πέρυσι δεν το πήρε ένας πρόεδρος. Το πήρε η ομάδα. Ο Παναθηναϊκός πάντα ήταν πάνω από προέδρους, δημοσιογράφους και οπαδούς. Αν αυτό τώρα άλλαξε τότε μιλάμε για κατάντημα. Είναι θέμα αξιοπρέπειας, ήθους και διαφορετικής κουλτούρας.
Ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού πρέπει να ενώνει και όχι να χωρίζει. Και ο Πατέρας δεν το κατάφερε αυτό. Οι παραδοσιακές οικογένειες (Βαρδινογιάννης και Γιαννακόπουλος) έχουν βρεθεί στο στόχαστρο με ύβρεις που δεν θα άκουγαν ούτε από αντιπάλους.
.
-Είδαμε όμως και μια μεγάλη αλλαγή στη στάση της οικογένειας Γιαννακόπουλου. Ξαφνικά πέρασαν στο “στρατόπεδο” του κ. Βαρδινογιάννη.
Δεν καταλαβαίνω γιατί αυτό προξένησε τέτοια αντίδραση. Αυτό δεν ήταν το όνειρο όλων των Παναθηναϊκών; Να ενωθούν οι δύο μεγάλες οικογένειες. Τώρα που αυτό έγινε, γιατί αντιδρά ο κόσμος; Κάτι κρύβεται πίσω από αυτή την αντιμετώπιση.
.
-Δηλαδή εσείς τι πιστεύετε ότι θέλει ο Παύλος Γιαννακόπουλος; Ενδιαφέρεται να αγοράσει την ΠΑΕ; Ενδιαφέρθηκε ποτέ;
Εγώ δεν μπορώ να μπω ούτε σε νούμερα ούτε σε μεγέθη. Ο Παναθηναϊκός είναι ακριβό μαγαζί. Μαγαζί γωνία. Η ΠΑΕ θέλει πολύ αντοχή, προσωπική και οικονομική, όχι για να την αγοράσεις αλλά για να τη συντηρήσεις. Αυτό είναι το δύσκολο. Έστω και αν γίνει η πώληση, κανείς δε λέει τι θα γίνει μετά. Ότι συνεχώς θα χρειάζονται 34-50 εκατ. ευρώ για να συντηρηθεί η ομάδα. Σε κάθε περίπτωση οι κουβέντες περί πώλησης δε γίνονται από τα ραδιόφωνα. Γίνονται αν κάτσουν σε ένα τραπέζι οι επιχειρηματίες να συζητήσουν.
.
-Κάθισαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων Βγενόπουλος και Βαρδινογιάννης τις τελευταίες ημέρες;
Έχει σημασία αν κάθισαν τώρα; Δύο χρόνια δεν κάθονταν μαζί στο ίδιο τραπέζι; Δεν μπορούσαν να πούν “αγοράζω” ή “πουλάω”; Προσωπική μου άποψη είναι ότι ο Βαρδινογιάννης βαρέθηκε να παίζει το παιχνίδι, είπε ότι πουλάει και όλοι έκαναν πίσω. Ας μην έβγαιναν στα ΜΜΕ να λένε διάφορα. Ας έλεγαν συγκεκριμένα ποσά. Είδατε τον Μαρινάκη να βγαίνει στα ραδιόφωνα ή να χρησιμοποιεί τα ΜΜΕ;
.
-Δεν στηρίχτηκε από μια νέα εφημερίδα ο κ. Μαρινάκης;
Δεν το ξέρω αυτό. Εγώ ξέρω ότι συζήτησε με τον Κόκκαλη, συμφώνησαν και τελειώσανε. Αντίθετα στον Παναθηναϊκό τα κάνουμε όλα πολύπλοκα. Όλοι πρέπει να έχουν άποψη για το κόστος της ΠΑΕ.
.
-Το κεφάλαιο “πώληση” έχει τελειώσει οριστικά;
Η πώληση είναι πάντα ανοιχτή.
.
-Υπάρχει δηλαδή περίπτωση να πουλήσει ο κ. Βαρδινογιάννης στον κ. Βγενόπουλο, μετά από όσα έχουν γίνει μεταξύ τους;
Δεν ξέρω. Ο Βαρδινογιάννης έβαλε κάποια κριτήρια όταν έκανε την πολυμετοχικότητα. Να εξασφαλίσει ότι κανείς δεν θα αποκτήσει όνομα στην πλάτη του Παναθηναϊκού και ότι δεν θα αντιμετωπίσει ποτέ προβλήματα η ομάδα. Αν εκτιμά ότι οι αγοραστές είναι φερέγγυοι, τότε θα πουλήσει. Αν πουλήσει σε κάποιους που είναι αφερέγγυοι τότε αυτό θα είναι ιστορικό λάθος. Θα είναι έγκλημα να πουλήσουν σε ανθρώπους που δεν είναι βέβαιοι για το οικονομικό και προσωπικό τους υπόβαθρο.
.
-Έχουν βάση τα σενάρια συγχώνευσης Derby και Πράσινης;
Δεν ισχύει κάτι τέτοιο…
.
ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΒΑΡΔΙNΟΓΙΑΝΝΗ
.
Τον Νίκο Κωνσταντόπουλο πως τον βλέπετε στη θέση του προέδρου;
Όπως θα έβλεπα κάθε πρόεδρο. Μας φαίνεται παράξενο που μπαίνει ο Κωνσταντόπουλος στο ποδόσφαιρο και δεν προβληματιζόμαστε για άλλους παράγοντες, ακόμα και υπόδικους; Έχουμε αποδεχτεί ότι το ποδόσφαιρο πρέπει να το κουμαντάρουν παράγκες και όποιος πάει να αντισταθεί σε αυτό το πράγμα πάνε να τον φάνε. Μακάρι να πετύχει ο Κωνσταντόπουλος. Να παλέψει το σύστημα και να πάρει ένα καθαρό πρωτάθλημα.
.
-Ακούστηκε ότι δεν είναι καν Παναθηναϊκός.
Αυτό είναι αστείο και φθηνό. Είναι ανάξιο λόγου.
.
-Δεν είναι όμως “ποδοσφαιράνθρωπος”.
Ποιους εννούμε στην Ελλάδα ποδοσφαιρανθρώπους; Τον Κοσκωτά, τον Σαλιαρέλη και τον Μπέο;
.
-Οι πρόσφατες δηλώσεις του Γιώργου Βαρδινογιάννη ερμηνεύτηκαν από τον κόσμο ως “αιχμές” για το περυσινό νταμπλ. Συμφωνείτε με τη θέση του;
Δεν είπε ποτέ κάτι τέτοιο. Κάποιοι άλλοι αφήνουν αιχμές. Όταν βγαίνει ο Νίκος Πατέρας στο ραδιόφωνο και λέει ότι αναγκάστηκε να βουτήξει στη βρωμιά για να πάρει το πρωτάθλημα αυτόματα δεν αδυνατίζει το πρωτάθλημα που πήρε ο Παναθηναϊκός; Προσβάλει το περυσινό ντάμπλ που το πήρε πεντακάθαρα η ομάδα, απέναντι σε αντιπάλους που ήταν σε τραγική κατάσταση.
.
-Γίνεται όμως να πάρει κάποιος πρωτάθλημα με τον “σταυρό στο χέρι”; Γιατί αυτό που ενδιαφέρει τον κόσμο είναι οι τίτλοι. Και γι’ αυτό ασκούν κριτική στον Βαρδινογιάννη, για τα 7 πρωταθλήματα σε 31 χρόνια.
Πως γίνεται μια ομάδα που στα τελευταία 13 χρόνια έχει πάρει ένα νταμπλ μόνο, να λέμε ότι δεν έχει κόσμο κοντά της, όταν το γήπεδο είναι γεμάτο; Φέτος έχουν πουληθεί 12.000 διαρκείας. Μήπως τελικά ο κόσμος δεν είναι αυτό που νομίζουμε; Μήπως δεν είναι μόνο για τα πρωταθλήματα, αλλά και για αυτά που εκπροσωπεί συνολικά ως ομάδα; Ο Παναθηναϊκός είναι συνδεδεμένος με τις ευρωπαϊκές του πορείες. Η λογική των “πρωταθλημάτων με το ζόρι” είναι αρρωστημένη. Και καλλιεργήθηκε στη 12ετία που κυριάρχησε ο Ολυμπιακός. Η λογική του να αποθεώνουμε ένα πρόεδρο που ελέγχει το παρασκήνιο και μας δίνει πέναλτι από τη σέντρα.
.
-Αν είναι έτσι όμως, γιατί ανέχτηκε η διοίκηση του Παναθηναϊκού όλα αυτά τα χρόνια να υπάρχει το παρασκήνιο;
Ο Παναθηναϊκός είχε ανά δύο με τρία χρόνια σταθερά, ευρωπαϊκές παρουσίες. Αυτό δεν το έχει καμία ομάδα. Αυτό δείχνει ότι κάτι υπάρχει από πίσω. Το λάθος το μεγάλο έγινε την τελευταία διετία που με τα λεφτά που πέσανε, είχε την ευκαιρία η ομάδα να εκτιναχθεί. Αντίθετα, ξόδεψαν 60 εκατομμύρια, χωρίς να καλυφθούν τα βασικά κενά της ομάδας. Στο οικονομικό της ιστορίας γίνανε εγκλήματα. Πέντε Σισέ έπρεπε να έχει η ομάδα. Όχι 18 παίκτες χωρίς αγοραστική αξία.
.
-Η οικογένεια Βαρδινογιάννη δεν είχε πάρει σε 30 χρόνια 5 Σισέ. Γιατί να ασκούμε λοιπόν κριτική σε αυτούς που ήταν μόλις 2 χρόνια στην ΠΑΕ;
Η ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου παραμένει ο Μιχάλης Κωνσταντίνου. Το ότι δεν πέσαν χρήματα είναι σχετικό. Οι Βαρδινογιάννηδες έβαζαν χρήματα από την τσέπη τους. Όχι από αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Χρήματα που δεν φάνηκαν στα χαρτιά. Για αυτό δεν μπορούν συγκριθούν με τα χρήματα που μπήκαν τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι το ίδιο. Και σε τελική ανάλυση, δεν μπορείς να ξοδεύεις αλόγιστα, να χρεώνεις την ΠΑΕ και μετά να φεύγεις. Πρέπει να υπάρχει σωστή διαχείριση, να μη δημιουργείται μεγάλο άνοιγμα.
,
-Δηλαδή αυτός ήταν ο λόγος που δεν “απογειώθηκε” από την οικογένεια Βαρδινογιάννη ο Παναθηναϊκός; Όπως για παράδειγμα ήταν ευκαιρία το 1996.
Η ομάδα του 96 δεν διαλύθηκε. Μόνο ο Δώνης έφυγε.
,
-Με κάποιες ποιοτικές προσθήκες δε θα άλλαζε όμως επίπεδο;
Η ευκαιρία δεν χάθηκε το 96 αλλά το 2008. Αν γινόταν σωστή διαχείριση θα έπρεπε η ομάδα να χτυπάει ευρωπαϊκούς τίτλους. Φωνάζαμε ότι κάνουν λάθη με τον Τεν Κάτε και τον Αντωνίου και δε μας ακούγανε.
.
-Εν κατακλείδι, η χρονιά πως θα πάει για τον Παναθηναϊκό;
Πιστεύω θα είναι πολύ δύσκολη χρονιά με συνεχή πόλεμο για την ομάδα…

2 σχολια

  • [PIKA1] ~ ~ ~ Απάντηση

    Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΤΟΥ ΣΩΦΕΡ ΜΕ ΜΙΣΘΟ , ΦΡΟΥΡΑ ΚΑΙ ΜΠΟΝΟΥΣ.

  • [Πούλα] ~ ~ ~ Απάντηση

    Και οι τυφλοί είδαν νομίζω… Πιο προφανής δε μπορούσε να γίνει η κατάσταση…

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.