Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Ρώμη
Εκτενές ρεπορτάζ για την οικονομική κατάσταση της χώρας με συνέντευξη του Γιώργου Παπανδρέου μετέδωσε το ιταλικό κρατικό τηλεοπτικό κανάλι Rai Uno.
O δημοσιογράφος τόνισε ότι «η θέληση της Ελλάδας να στείλει ένα θετικό μήνυμα προς τους τουρίστες, αποτελεί μόνον ένα μέρος της όλης πραγματικότητας. Αυτή την περίοδο, η κυβέρνηση ακολουθεί την υποχρεωτική οδό των περικοπών, για να μπορέσει να σώσει την οικονομία».
Μιλώντας στον απεσταλμένο της Rai o κ. Παπανδρέου εξήγησε ότι η πρόκληση είναι η αναζωογόνηση της οικονομίας.
«Οι αγορές δεν ανταποκρίνονται πάντα στις κινήσεις της πολιτικής. Αυτή είναι μια από τις αιτίες για τις οποίες ζητήσαμε την παρέμβαση των λεγόμενων μηχανισμών οικονομικής στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ. Οι αγορές, μετά την κρίση του 2008, είναι πολύ διστακτικές. Και ο πιο μικρός κίνδυνος τις φοβίζει. Φθάνει ένα άρθρο ή η δήλωση ενός ακαδημαϊκού, για να πέσουν σε βαθύτατη ανασφάλεια, και να ξεκινήσει η κερδοσκοπία» σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Παπανδρέου αναφέρεται στο φορολογικό νομοσχέδιο λέγοντας ότι «πρέπει να ανακατανεμηθούν οι υποχρεώσεις, αλλά και ο πλούτος. Ο νόμος θα χτυπήσει τη φοροδιαφυγή, υποχρεώνοντας τους πλουσιότερους να σηκώσουν το βάρος αυτής της κρίσης».
Παράλληλα, επανέλαβε ότι τα νησιά δεν πωλούνται, αλλά πρέπει να αξιοποιηθούν καλύτερα.
«Αν πωλούσαμε τα νησιά, θα σήμαινε ότι θα κλείναμε την θάλασσα, ότι θα περιορίζαμε την πρόσβαση μόνον σε λιγοστά άτομα» εξηγεί.
Ο απεσταλμένος της Rai ρώτησε τον πρωθυπουργό αν σκέφθηκε ποτέ την γνωστή φράση του Χαριλάου Τρικούπη, «δυστυχώς επτωχεύσαμεν».
Ο Γιώργος Παπανδρέου απαντά: «ευτυχώς δεν αναγκαστήκαμε να προφέρουμε μια φράση σαν και αυτή, και ούτε θα το κάνουμε στο μέλλον. Διότι η Ελλάδα, έλαβε την ευρωπαϊκή βοήθεια, την στιγμή που αποδείξαμε ότι είμαστε σε θέση να δουλέψουμε για μια ισχυρή αλλαγή και αυτή την στιγμή, ακολουθούμε το σωστό δρόμο για να μπορέσουμε να τα καταφέρουμε.»
Στο ίδιο ρεπορτάζ υπήρξε εκτενή αναφορά στις προβλέψεις για την τουριστική κίνηση. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μυκόνου Ανδρέας Φιορεντίνος, υπογράμμισε ότι «η ελπίδα όλων είναι να μπορέσει να τελειώσει η σεζόν, μια μία συνολική κάμψη που να μην ξεπερνά το 10%.»
Ένας Ιταλός επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στο νησί διαβεβαίωσε τους τηλεθεατές-συμπατριώτες του ότι «στο νησί δεν υπάρχει καμία κρίση, ίσως μια κάποια μικρή μείωση στα έξοδα των επισκεπτών, αλλά τίποτα το ιδιαίτερα σημαντικό».
Ο δημοσιογράφος της ιταλικής τηλεόρασης σχολίασε επίσης το γεγονός ότι ακόμα και τον Ιούλιο τα συνδικάτα συνεχίζουν να προκηρύσσουν απεργίες.
Παρεμβαίνοντας ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, δήλωσε ότι «οι διαμαρτυρίες στέφονται κατά της πολιτικής που επιβάλλει η ΕΕ και το ΔΝΤ, κατά μιας πολιτικής που επιβάλλεται άνωθεν και πλήττει περισσότερο τις συνέπειες, και λιγότερο της αιτίες της κρίσης».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα