Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

“ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ”
Απελευθέρωση οδικών μεταφορών

Αθήνα
Το «πράσινο» φως έδωσε το Υπουργικό Συμβούλιο σε σειρά νομοσχεδίων του υπουργείου Υποδομών.
Ο κ. Ρέππας υπογράμμισε ότι αυτά δεν γίνονται, λόγω του Mνημονίου, που έχει υπογράψει η Ελλάδα, αλλά διότι «η χώρα πρέπει να κερδίσει το χαμένο χρόνο».
Ειδικότερα, με το πρώτο νομοσχέδιο «ανοίγει» το κλειστό επάγγελμα των οδικών εμπορευματικών μεταφορών και προωθούνται εταιρείες οδικού μεταφορέα.
Οι άδειες ήταν κλειστές από το 1971 και αφορούν περίπου 30.000 φορτηγά οχήματα. Οι εταιρείες οδικού μεταφορέα θα έχουν τη μορφή ΑΕ, ή ΕΠΕ και μεταξύ των κριτηρίων λειτουργίας του θα είναι οι οικονομικές τους δυνατότητες, η επαγγελματική τους επάρκεια και η φήμη τους. Για τις παλιές άδειες, εξάλλου, ισχύει μια τριετία προσαρμογής έως το 2013
Το δεύτερο νομοσχέδιο αφορά την οδική ασφάλεια, όπου, εκτός από τα μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής στα σχολεία, θα υπάρξει και «τακτοποίηση» στο χώρο των ΚΤΕΟ, καθώς σήμερα υπολογίζεται ότι 40% των κυκλοφορούντων οχημάτων δεν έχουν περάσει από τεχνικό έλεγχο. Μια εκ των διατάξεων του νομοσχεδίου προβλέπει ότι ένα όχημα δεν θα μπορεί να ασφαλίζεται, αν δεν προσκομίσει τα έγγραφα τεχνικού ελέγχου του, και αντίστροφα, δεν θα μπορεί περνά από ΚΤΕΟ αν δεν είναι ασφαλισμένο.
Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται το άνοιγμα της αγοράς των συνεργείων και πρατηρίων αερίων καυσίμων, ενώ καταργείται η έως τώρα ισχύουσα απόσταση μεταξύ των πρατηρίων υγρών καυσίμων και διατηρείται μόνον η απόσταση των τουλάχιστον 50 μέτρων λειτουργίας τους από χώρους μαζικής προσέλευσης και συνάθροισης.
Το τρίτο νομοσχέδιο αφορά τον εναέριο έλεγχο, καθώς όπως αρχικά έχει διαπιστωθεί, λόγω της ύπαρξης διαφορετικών FIR στην Ευρώπη, παρατηρούνται καθυστερήσεις, αλλά και μείωση της ανταγωνιστικότητας σε σχέση με άλλες χώρες όπως π.χ. οι ΗΠΑ, όπου υπαρχει ένα FIR.
Η υπάρχουσα κατάσταση δυσχεραίνει την απόφαση της ΕΕ για την ύπαρξη «ενιαίου ευρωπαϊκού ουρανού».
Σήμερα η Ελλάδα ανήκει στον τομέα Blue Med, τον έναν από τους τέσσερις υπάρχοντες στον ευρωπαϊκό χώρο, μαζί με την Ιταλία, την Αλβανία, τη Μάλτα και την Κύπρο. Επιπλέον, η ΕΕ ζητά μια δομή πολιτικής Αεροπορίας, η οποία θα κατευθύνει τις πτήσεις, ενώ εκτιμάται ότι οι αλλαγές αυτές θα επιφέρουν λιγότερη σπατάλη καυσίμων, αλλά και αλλαγή αεροδιαδρόμων. Τέλος, στο νομοσχέδιο προβλέπεται και η ανάπτυξη και αξιοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας με συμμετοχή και ιδιωτών.

ΣΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Υπερψηφίστηκε το ν/σ για
τις εκλογικές δαπάνες

Αθήνα
Ψηφίστηκε επί της αρχής και κατ’ άρθρον στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής την Παρασκευή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τις εκλογικές δαπάνες συνδυασμών και υποψηφίων.
«Ούτε ένα βήμα πίσω δεν κάνουμε στην απόφαση μας να μπει τέλος στη διακίνηση του μαύρου χρήματος στα κόμματα και όσοι είναι αντίθετοι με αυτό το μέτρο είναι και απέναντι μας» τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου.
«Η δική μας διαφωνία δεν είναι με το ΚΚΕ, αλλά με κάθε τι που ευνοεί τη διακίνηση “μαύρου χρήματος” και έχει οδηγήσει στη κατάπτωση του πολιτικού κόσμου. Με αυτές τις μαύρες πτυχές έχουμε αντιπαράθεση και θα την έχουμε μέχρι τέλους και όσο ο κόσμος θέλει και εμπιστεύεται το ΠΑΣΟΚ», επισήμανε ο υπουργός Εσωτερικών, υπεραμυνόμενος της ρύθμισης για την ονομαστικοποίηση της οικονομικής ενίσχυσης των κομμάτων.
«Δεν τίθεται θέμα με το κουπόνι των 10 και 20 ευρώ, αλλά με τη δυνατότητα κάποιων συνδυασμών να πουν στο τέλος των εκλογών ότι από τα χιλιάδες κουπόνια μάζεψαν τέσσερα και πέντε εκατομμύρια ευρώ από ανώνυμες πηγές και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τη προέλευση τους», σημείωσε ο κ Ραγκούσης.
Ο εισηγητής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος κατηγόρησε τον υπουργό Εσωτερικό ότι με περισσή αλαζονεία ανοίγει πόλεμο με το ΚΚΕ.
«Είμαστε υπέρ της διαφάνειας των εσόδων – εξόδων των υποψηφίων και των συνδυασμών, όμως δεν μπορεί να γίνεται ονομαστικοποίηση με 30 και 40 ευρώ για ένα πολίτη που θέλει να μας στηρίξει», ανέφερε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελία Αμανατίδου. Υπέρ του νομοσχεδίου, εκφράζοντας ορισμένες επιφυλάξεις σε κάποια άρθρα, τάχθηκαν οι εκπρόσωποι της ΝΔ.

ΖΗΤΑ Η Ν.Δ.
Σύγκληση Συμβουλίου
Εξωτερικής Πολιτικής

Αθήνα
Την έκτακτη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής ζητά με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εξωτερικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ν.Δ. σκοπός είναι η εξέταση της ανησυχητικής κατάστασης που διαμορφώνεται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μετά και την κινητικότητα που ανέπτυξαν τον τελευταίο καιρό στο Αιγαίο τα ερευνητικά σκάφη “Πίρι Ρέις” και “Τσεσμέ” και τη μη πειστική επιχειρηματολογία του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
“Στεκόμαστε
στο πλευρό
των Παλαιστινίων”

Ραμάλα
Την προσήλωση της Ελλάδας στην ειρηνευτική διαδικασία με στόχο τη δημιουργία ανεξάρτητου Παλαιστινιακού Κράτους μετέφερε στον Μαχμούντ Αμπάς ο Γιώργος Παπανδρέου, με τον οποίο συναντήθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης.
«Περισσότερο από ποτέ άλλοτε, η Ελλάδα στηρίζει τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Αθήνα στέκεται δίπλα στον Μαχμούντ Αμπάς και στον παλαιστινιακό λαό.
«Όλες οι πλευρές θα πρέπει να επιταχύνουν τις διαδικασίες για τη σύγκληση των δύο πλευρών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να συνεχιστούν. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και η ΕΕ, αυτό επεδίωξε με την επίσκεψή της η υπουργός Εξωτερικών Κ.Αστον, αυτό πιστεύω και επιχειρώ να προωθήσω και εγώ.»
Αναφορικά με τη Γάζα, ο κ. Παπανδρέου  εξέφρασε την ανησυχία του και επανέλαβε την ανάγκη άρσης του αποκλεισμού.
«Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι αυτό είναι προς όφελος του λαού της Γάζας, αλλά θα αποκλιμακώσει και τις ενδοπαλαιστινιακές εντάσεις» εκτίμησε.
Ο κ. Παπανδρέου, συνοδευόμενος εξάλλου από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Δημήτρη Δρούτσα, και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιώργο Πεταλωτή, συναντήθηκε στο πρωθυπουργικό μέγαρο με τον ομόλογό του της Παλαιστινιακής Αρχής Σαλάμ Φαγιάντ.
Ο κ. Αμπάς από την πλευρά του σημείωσε: «Είναι γνωστό ότι οι σχέσεις μεταξύ των χωρών μας είναι ιστορικές. Η Ελλάδα στάθηκε πάντα στο πλευρό του αγώνα του παλαιστινιακού λαού και σας ευχαριστούμε για αυτό.
Ωστόσο, στη σημερινή συγκυρία το να προχωρήσουμε ένα βήμα παραπέρα την ειρηνευτική διαδικασία προϋποθέτει καταρχάς αποδοχή των συνόρων της 4ης Ιουνίου 1967 από το Ισραήλ, πρωτεύουσα της Παλαιστίνης στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και στη συνέχεια μπορούμε να προχωρήσουμε την ειρηνευτική διαδικασία.»
Ο ίδιος εξέφρασε την ανησυχία του για ορισμένες από τις πρακτικές -όπως είπε- του Ισραήλ όπως τις απαγορεύσεις, τις κατεδαφίσεις κατοικιών και την απέλαση των Παλαιστίνιων κατοίκων της Ανατ. Ιερουσαλήμ.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Αντιπαράθεση για τη ρύθμιση
χρεών των νοσοκομείων

Αθήνα
Την εναντίωση της αντιπολίτευσης συνάντησε στην Ολομέλεια της Βουλής, η διάταξη με την οποία ρυθμίζονται τα χρέη των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές και «νομιμοποιούνται» οι απευθείας αναθέσεις που υπεγράφησαν το τρέχον έτος, μέχρι την κατάθεση του νομοσχεδίου. Η επίμαχη ρύθμιση του Υπουργείου Υγείας που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την εποπτεία της ιδιωτικής ασφάλισης, είχε συναντήσει τις αντιρρήσεις και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι ωστόσο δεν μετέχουν στο παρόν θερινό τμήμα της Βουλής. Από την αξιωματική αντιπολίτευση, ο Μάριος Σαλμάς, δεν παρέλειψε να αφήσει υπαινιγμούς για τη σύσταση του τμήματος και να απευθυνθεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας την πως επωμίζεται την ευθύνη του «ξεπλύματος παράνομων προμηθειών», προκαλώντας το ξέσπασμα του επικεφαλής των βουλευτών της συμπολίτευσης, Χρήστου Παπουτσή, που κατηγόρησε τον εισηγητή της ΝΔ για «ψευδολογία», εισπράττοντας νέους υπαινιγμούς, περί των δικών του διαχειριστικών πεπραγμένων.
Η υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ομολόγησε πως «η θέση της δεν είναι ευχάριστη» – κάτι που την αναγκάζει να επιστρατεύσει, «πολιτική ειλικρίνεια και θάρρος».
«Αποφασίσαμε την επομένη των εκλογών, ρύθμιση των χρεών της ΝΔ, γιατί δεν μπορούσε το ΕΣΥ να παραμένει υπό την ομηρεία των προμηθευτών, καθώς έμπαιναν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Δεύτερον το κράτος έχει συνέχεια και δεν μπορεί να αφήνονται εντυπώσεις περί του αντιθέτου: Για όσα χρέη δεν πληρώνονται, υπάρχουν και τόκοι υπερημερίας, δικαστικές περιπέτειες που κοστίζουν εκατομμύρια ευρώ, δίνεται η εικόνα στάσης πληρωμών. Τρίτον, χωρίς την εξυγίανση του χώρου, αναγκάζεσαι να μπαίνεις διαρκώς σε φαύλο κύκλο και ν? αγοράζεις ακριβότερα – και επίσης, όποια προσπάθεια και να κάνεις για ν? αλλάξεις το θεσμικό πλαίσιο, όλα πέφτουν στο κενό», επεσήμανε η υπουργός.

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ Η ΡΥΘΜΙΣΗ
“Πάγωμα” αυξήσεων
πέραν του μνημονίου

Αθήνα
Κατατέθηκε στη Βουλή η αναμενόμενη τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας με την οποία ακυρώνονται αποφάσεις της Διαιτησίας που χορηγούν μισθολογικές αυξήσεις πάνω από τις προβλεπόμενες στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Με τη ρύθμιση του Ανδρέα Λοβέρδου «παγώνουν» αυξήσεις από 1,5% έως 3% στον ιδιωτικό τομέα μέσω κλαδικών συμβάσεων εργασίας.
Οι αποφάσεις που έχουν εκδοθεί μετά την ημερομηνία ισχύος του νόμου προσαρμογής στο μνημόνιο (6/5/2010) και δίνουν αυξήσεις πάνω από τις προβλεπόμενες στην ΕΓΣΣΕ υπόκεινται σε έφεση εντός 15 ημερών είτε εκ μέρους των μερών που συμμετείχαν στην εκάστοτε συλλογική διαφορά είτε εκ μέρους του ίδιου του υπουργού Εργασίας, ενώπιον των διαιτητών του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).
Προαναγγέλλοντας προ ημερών τη νομοθετική πρωτοβουλία, ο υπουργός Εργασίας επισήμανε ότι πρόκειται για ρύθμιση απολύτως συνταγματική και επικαλέστηκε την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που υπέγραψαν πρόσφατα η ΓΣΕΕ με τους εργοδότες και η οποία προβλέπει «πάγωμα» μισθών για το 2010.
«Θα παρέμβουμε όχι για να καταργήσουμε τις συλλογικές συμβάσεις, ούτε για να καταργήσουμε τη Διαιτησία, για την οποία κάναμε συγκεκριμένη αναφορά στον Ασφαλιστικό νόμο και θα επεξεργαστούμε Προεδρικό Διάταγμα εντός των επομένων ημερών ώστε να είμαστε εμπρόθεσμοι», είπε προχθές το πρωί στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας.
Την απόφαση καταδικάζει η ΓΣΕΕ, λέγοντας ότι η νομοθετική παρέμβαση του Ανδρέα Λοβέρδου για ακύρωση των αποφάσεων του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας «δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης απέναντι στον θεσμό».

ΖΗΤΑ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ
Ενημέρωση για την παράδοση κρατουμένων με πτήσεις CIA

Αθήνα
Ενημέρωση για το ζήτημα της «παράδοσης κρατουμένων» και τη χρήση του ελληνικού εναερίου χώρου και αεροδρομίων από την CIA ζητά η Διεθνής Αμνηστία. Στο πλαίσιο αυτό, στις 19 Ιουλίου υπήρξε συνάντηση με τον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι θα ζητήσει ενημέρωση από το νέο διευθυντή της ΕΥΠ και ότι, με την πρώτη ευκαιρία, θα συγκαλέσει ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής, ώστε να συζητηθεί το θέμα.
Με αφορμή τη συνάντηση με τον κ. Παπαϊωάννου, η Διεθνής Αμνηστία καλεί το Ελληνικό Κοινοβούλιο να διεξαγάγει διεξοδική έρευνα σε όλους τους τομείς, έτσι ώστε να διασφαλίσει την αποκάλυψη της αλήθειας σχετικά με την ευρωπαϊκή συνεργασία στο πρόγραμμα έκνομων μεταγωγών και μυστικής κράτησης, την αποζημίωση των θυμάτων, την υιοθέτηση προληπτικών μέτρων για το μέλλον και την πλήρη διερεύνηση και λογοδοσία για τις 64 πτήσεις που σταμάτησαν στην ελληνική επικράτεια.
Παράλληλα, καλεί την ελληνική κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει εάν η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε ποτέ ζητήσει διπλωματική έγκριση από Έλληνες αξιωματούχους προκειμένου να διεξαχθούν πτήσεις «παραδόσεων κρατουμένων» ή εάν Έλληνες αξιωματούχοι είχαν ποτέ κάποια πληροφόρηση από τις ΗΠΑ για πτήσεις «παραδόσεων κρατουμένων» που χρησιμοποιούσαν ή επρόκειτο να χρησιμοποιήσουν αεροδρόμια σε ελληνικό έδαφος.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα