Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΑΠΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

Με απόφασή του, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου καταδίκασε προχθές την Ελλάδα για τις συνθήκες κράτησης και διαβίωσης των αιτούντων άσυλο στη χώρα μας. Αφορμή για την απόφαση στάθηκε η προσφυγή ενός 32χρονου Παλαιστίνιου, ο οποίος είχε κρατηθεί επί μήνες στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων στη Σάμο και πλέον ζει στα Χανιά.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ του ανταποκριτή της “Ελευθεροτυπίας” στο Στρασβούργο, Νίκου Ρούσση, το Δικαστήριο καταδίκασε τις άθλιες συνθήκες κράτησης και διαβίωσης των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα, την απάνθρωπη και αναιτιολόγητα σκληρή συμπεριφορά των διωκτικών οργάνων και τη στυγνή γραφειοκρατία, που τους εμποδίζει να πληροφορηθούν και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.
Η Ελλάδα – όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ – κρίθηκε ένοχη για παραβίαση των άρθρων της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που απαγορεύουν την απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση και που προασπίζουν το δικαίωμα στην ελευθερία και την ασφάλεια, έπειτα από προσφυγή του 32χρονου Παλαιστίνιου Α.Α.Β., που ζει σήμερα στα Χανιά.
Ο 32χρονος Α.Α.Β. δραπετεύοντας από έναν προσφυγικό καταυλισμό στον Λίβανο, είχε συλληφθεί από τις ελληνικές Αρχές εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων όταν το πλοίο με το οποίο επιχειρούσε να φτάσει στη Σάμο ναυάγησε.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε και τα οποία έγιναν πλήρως αποδεκτά από το δικαστήριο, κατά τη σύλληψή του προπηλακίστηκε άγρια από τις αστυνομικές αρχές και μέχρι τις 9 Μαΐου του 2008, όταν η εισαγγελική αρχή διέταξε την απέλασή του στη χώρα καταγωγής του, κρατήθηκε επί τρίμηνο στο κέντρο υποδοχής προσφύγων της Σάμου, όπου υποχρεώθηκε, μαζί με άλλους 190 κρατουμένους, να τρώει στο δάπεδο αμφίβολης υγιεινής τρόφιμα, να κοιμάται πάνω σε σωρούς σκουπιδιών, να μην έχει δυνατότητα να κάνει ντους με ζεστό νερό, να μην μπορεί να τηλεφωνήσει, να μην του διαθέτουν δικηγόρο και διερμηνέα και να ζει σε παράπηγμα όπου τα παράθυρα ήταν φραγμένα με ξύλινες σανίδες.
Όπως υπογραμμίζεται στο ρεπορτάζ, οι ελληνικές Αρχές, με διάφορα προσκόμματα, αρνήθηκαν δύο φορές να καταχωρίσουν την αίτησή του για χορήγηση πολιτικού ασύλου και χάρη στο ενδιαφέρον που επέδειξε μια ελληνική Μη Κυβερνητική Οργάνωση μεταφέρθηκε επειγόντως στο νοσοκομείο, όπου οι γιατροί διέγνωσαν αιμόπτυση, σπασμένα πλευρά, αδυναμία, πονοκεφάλους και δερματικά προβλήματα.
Πολιτικό άσυλο του δόθηκε τον Αύγουστο του 2008, αλλά από τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους ο Α.Α.Β. είχε προσφύγει στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Ο εκπρόσωπος της Ελλάδας υποστήριξε ενώπιον του δικαστηρίου ότι η προσφυγή του Α.Α.Β. στο Ε.Δ.Α.Δ. ήταν παράνομη διότι δεν είχε εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα στην Ελλάδα.
Στο σκεπτικό της απόφασής του το δικαστήριο λοιδορεί τις ελληνικές Αρχές, σημειώνοντας ότι χωρίς δικηγόρο και δίχως διερμηνέα ήταν αδύνατο για τον Α.Α.Β. να ασκήσει ένδικα μέσα στην Ελλάδα και διαπιστώνει ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει ανεξάρτητος μηχανισμός για την εποπτεία των εγκαταστάσεων κράτησης ή για τη διερεύνηση των καταγγελιών κατά των αστυνομικών από πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο.
Δικαιώνοντας προχθές τον Α.Α.Β., το δικαστήριο έκρινε ότι η Ελλάδα πρέπει να του καταβάλει 15.000 ευρώ για μη χρηματική ζημία και να πληρώσει και 8.000 ευρώ για τα δικαστικά έξοδα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα