Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΧΑΝΙΩΝ

Επιφυλακτικοί εμφανίζονται ακόμα οι Χανιώτες ως προς τη “ρύθμιση” των βοηθητικών χώρων των ακινήτων τους που έχουν αλλάξει χρήση, παρότι η διαδικασία “τρέχει” από τον περασμένο Μάιο και λήγει στο τέλος του χρόνου.
Στα Χανιά έχουν κλείσει όλοι οι ημιυπαίθριοι και έχουν μετατραπεί σε δωμάτια, διαμερίσματα, γραφεία και εργαστήρια, όλα τα υπόγεια αλλά και πολλοί από τους ισόγειους χώρους στάθμευσης σε όλες τις κατασκευές της τελευταίας 20ετίας. Εντύπωση προκαλεί επίσης και το ότι ακόμα δεν σπεύδουν για τη ”ρύθμιση” και οι κατασκευαστές οι οποίοι εξακολουθούν να πουλούν και να χρεώνουν ως ”κανονικούς” και αυτούς τους χώρους.
Παράλληλα, πάντως, με τη ”ρύθμιση”, σε εξέλιξη βρίσκεται και η πρώτη επιχείρηση ελέγχου οικοδομικών αδειών και κατασκευών προηγούμενων ετών. Ηδη οι δύο Πολεοδομίες του νομού άρχισαν να ”ξεσκονίζουν” φακέλους του 2009 και ετοιμάζονται και για εφόδους σε οικοδομές. Οι έλεγχοι αυτοί που, επί του παρόντος είναι δειγματοληπτικοί, θα γενικευθούν από τις αρχές του 2011 καθώς θα εφαρμοστεί η ”ταυτότητα ακινήτου”, πρώτα για τις νεοανεγειρόμενες οικοδομές και εν συνεχεία για τα υπόλοιπα κτήρια -τουλάχιστον των τελευταίων 25 με 30 χρόνων. Οι μη ”ρυθμισμένοι ” χώροι θα αντιμετωπίζουν πρόστιμα 4πλάσιου ύψους από το κόστος της ”τακτοποίησης”.
Παρ? όλα αυτά, μέχρι χθες στα γραφεία της Πολεοδομίας της Νομαρχίας Χανίων είχαν κατατεθεί μόλις 26 αιτήσεις, ενώ στην Πολεοδομία του Δήμου Χανίων 53!
Σύμφωνα με την Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πολεοδομίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων, κ. Ελένη Δοξάκη, “η μικρή ανταπόκριση δείχνει έλλειψη εμπιστοσύνης στην αποτελεσματικότητα του μέτρου”.
Εκτιμάται πάντως ότι από τον Σεπτέμβριο η εικόνα θα είναι διαφορετική.
Από όσους έχουν καταθέσει αιτήσεις “ρύθμισης” μόνον ένας έως τώρα κατέβαλε το πρόστιμο το οποίο πληρώνεται στις Τράπεζες.
Τα αυτοκόλλητα περαίωσης έχουν αποσταλεί από την προηγούμενη εβδομάδα.
Ο ΕΛΕΓΧΟΣ
Ο έλεγχος των οικοδομικών αδειών ξεκίνησε με αυτές του 2009. Θα ελεγχθεί το 10% όσων λήγουν στο 5. Από την Πολεοδομία της Νομαρχίας θα ελεγχθούν περίπου 80 άδειες. Κατά την κ. Δοξάκη είναι πάντως δύσκολο να έχει ολοκληρωθεί αυτός ο έλεγχος μέχρι το τέλος Οκτωβρίου που λήγει η σχετική προθεσμία, λόγω ελλείψεως προσωπικού. “Γι΄ αυτό τον λόγο έχουμε στείλει έγγραφο πρός το Υπουργείο και ζητούμε παράταση της συγκεκριμένης ημερομηνίας”, λέει η Προϊσταμένη της Πολεοδομίας της Νομαρχίας.
Παράλληλα, η κ. Δοξάκη διευκρίνισε ότι μετά το πέρας των διαδικασιών για την υποβολή των δηλώσεων, στις 28/12/2010 θα ακολουθήσει δειγματοληπτικός έλεγχος των οικοδομών.
“Αν μέσα από αυτούς τους ελέγχους προκύψουν χώροι που δεν έχουν δηλωθεί, τότε τα πρόστιμα θα είναι αρκετά μεγάλα” τόνισε και κάλεσε τους πολίτες να προσέλθουν στις υπηρεσίες και να δηλώσουν τους χώρους τους.
“Αυτή την στιγμή ελέγχουμε αν υπάρχουν παρατυπίες στην εκδοση των αδειών τους και μετά θα ελέγξουμε εάν εφαρμόζονται σωστά. Στη συνέχεια το 2% των αδειών που ελέγχουμε εμείς, πρόκειται να ελεγχθεί και από τους ελεγκτές δημόσιας διοίκησης”, ανέφερε η κ. Δοξάκη.
ΤΙ ΡΥΘΜΙΖΕΤΑΙ-
ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ
Ρυθμίζεται ό,τι εχει κατασκευαστεί ή πρόκειται να κατασκευαστεί με οικοδομική άδεια που εχει εκδοθεί μέχρι 2/7/09.
Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, τα πρόστιμα διατήρησης και πράσινης χρήσης θα κυμαίνονται μεταξύ 5% και 15% επί της τιμής ζώνης της περιοχής όπου βρίσκεται το ακίνητο. Ετσι περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων με κλειστούς χώρους που έχουν αλλάξει χρήση θα κληθούν να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση, ενώ υπολογίζεται ότι πάνω από 10 εκατ. τ.μ. ημιυπαίθριων έχουν παρανόμως κλείσει.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να εισπράξει περισσότερα από 2 δισ. ευρώ, τα οποία θα διαθέσει αποκλειστικά για την εξισορρόπηση του ελλείμματος ελεύθερων χώρων στις περιφέρειες όπου βρίσκονται οι χώροι που θα δηλωθούν. Με τις νέες ρυθμίσεις δίνεται η δυνατότητα στον πολίτη να διατηρήσει τους δηλούμενους αυθαίρετους χώρους για 40 χρόνια, αφού προκαταβάλει το πρόστιμο διατήρησης, «χωρίς να νομιμοποιείται το παράνομο κτίσμα».
Οι πολίτες μπορούν να δηλώσουν τις οικοδομικές αυθαιρεσίες τους και να υποστούν τις κυρώσεις «θα ακολουθήσουν εντατικός και διαρκής έλεγχος εντοπισμού εκείνων των περιπτώσεων που δεν θα έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση αυτή και η επιβολή των αυστηρών προστίμων που προβλέπονται από τον νόμο».

Ν.Γρ – Ελ.Φ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα