Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΣΟΥΔΑ

Το κρητικό παραδοσιακό σπίτι Σούδας, που αποτελεί, ουσιαστικά, ένα λαογραφικό μουσείο, εγκαινιάστηκε χθες στη Σούδα Το κρητικό παραδοσιακό σπίτι, το οποίο κατασκευάστηκε σε δημοτική έκταση, περιλαμβάνει μια αξιόλογη συλλογή παλιών αντικειμένων, που διατηρούν ζωντανές -στο πέρασμα του χρόνου- εικόνες και μνήμες που έφυγαν για πάντα και γεμίζουν νοσταλγίες τους παλιότερους, ενώ ταυτόχρονα μαθαίνουν στους νεότερους πώς ζούσαν οι πρόγονοί τους στο νησί. Μέσα από την επίσκεψη στο κρητικό παραδοσιακό σπίτι προσφέρεται η ίδια γνώση μέσα από τη βιωματική μάθηση και την αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους.
Η δημιουργία του κρητικού παραδοσιακού σπιτιού κατέστη δυνατή χάρις στην πρωτοβουλία και το έργο του ιερέα Νικόλαου Φρονιμάκη. Πρωτοβουλία την οποία στήριξαν ο Δήμος Σούδας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος της περιοχής. Συγκεκριμένα, το έργο χρηματοδοτήθηκε από τον Δήμο, κατά ένα μεγάλο ποσό, ενώ τα υπόλοιπα χρήματα για την αποπεράτωσή του βρέθηκαν από χορηγούς και από εισφορές από τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου.
«Με αυτό το έργο ολοκληρώθηκε μια πολυετής προσπάθεια των φορέων της Σούδας. Αναδείχθηκαν οι δυνατότητες συνεργασίας που υπάρχουν, μεταξύ του Δήμου και της τοπικής κοινωνίας. Και σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε αυτό το έργο από τις Υπηρεσίες του Δήμου. Είναι νομίζω πολύ σημαντικό και εν όψει του προγράμματος “Καλλικράτης” να γίνει αντιληπτό πόσο σημαντική είναι η προσπάθεια που μπορεί να καταβάλει η συνοικία, η γειτονιά και τελικά οι μικρές κοινότητες και οι μικρές κοινωνίες. Αυτή ακριβώς η προσπάθεια ολοκληρώθηκε με το έργο και το υλικό που έχει μαζέψει, χρόνια τώρα, ο ιερέας Νικόλαος Φρονιμάκης και προς τιμήν του, εγώ τουλάχιστον θα εισηγηθώ στο Δημοτικό Συμβούλιο, η ονομασία αυτού του χώρου να φέρει και τη σφραγίδα του», δήλωσε χθες, στο περιθώριο των εγκαινίων, ο δήμαρχος Σούδας, Γιάννης Περάκης.
Από την πλευρά του, ο ιερέας Νικόλος Φρονιμάκης ανέφερε ότι «δεν μου είναι εύκολο να κρύψω τα αισθήματα χαράς και αγαλλιάσεως που με διακατέχουν αυτήν την ημέρα και ειδικά τούτη την ώρα και η αιτία είναι ότι επιτέλους εφθάσαμε σήμερα στα εγκαίνια του κρητικού παραδοσιακού σπιτιού Σούδας. Έφτασε στο τέλος του ένας αγώνας και εκ μέρους του Δήμου Σούδας αλλά και ολοκλήρου του συμβουλίου του Πολιτιστικού Συλλόγου Σούδας, για να φέρουμε εις πέρας το εκ θεμελίων αυτό αριστούργημα που εγκαινιάζουμε σήμερα. Και το ονομάζω αριστούργημα διότι μέσα σ? αυτό φυλάσσονται οι παραδόσεις μας, οι παραδόσεις των πατεράδων και των παππούδων μας. Φυλάσσονται τα αντικείμενα που μας φανερώνουν τα ήθη, τα έθιμα και γενικά τον τρόπο ζωής και επιβίωσης των προγόνων μας».
Ο ίδιος σημείωσε ότι «αισθάνομαι μεγάλη ευαισθησία στα θέματα που αφορούν τον Ελληνορθόδοξο πολιτισμό μας και η αγωνία μου είναι μεγάλη για τη διάσωση και διάδοση του στους νέους μας, στα παιδιά του τόπου μας, στις επερχόμενες γενιές. Ποτέ δεν πρέπει να λησμονούμε αυτό που ορθά έχει λεχθεί, ότι το έθνος το οποίο λησμονεί την ιστορία του, στο τέλος χάνει την ταυτότητά του».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα