Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗΣ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ

Με τους προκριματικούς αγώνες στο κόμπο αρχίζει σήμερα στο κολυμβητήριο της Νέας Χώρας το όπεν μεσογειακό κύπελλο συγχρονισμένης κολύμβησης, το οποίο θα ολοκληρωθεί την Κυριακή και σίγουρα το θέαμα που θα προσφέρουν οι αθλήτριες από 21 χώρες, αναμένεται -αν και βρισκόμαστε στην “καρδιά” του καλοκαιριού- να προσφέρει… δροσιά σε αυτούς που θα το παρακολουθήσουν.
Χθες βράδυ πραγματοποιήθηκε μια πράγματι εντυπωσιακή τελετή έναρξης, ενώ το μεσημέρι δόθηκε η επίσημη συνέντευξη Τύπου των αγώνων, τους οποίους διοργανώνει η ΚΟΕ, σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και το Δήμο Χανίων. Η παρέλαση των αθλητριών, άρχισε από το Γιαλί -Τζαμί οι οποίες υπό τους ήχους μουσικής διέσχισαν την οδό Κουντουριώτη και έφτασαν στο φρούριο Φιρκά, όπου είχε στηθεί η εξέδρα, ενώ στο θαλάσσιο χώρο υπήρχαν ταχύπλοα σκάψη και βάρκες. Ακολούθησαν σύντομες ομιλίες από εκπροσώπους των διοργανωτών, δόθηκε ο όρκος του αθλητή και των κριτών και στη συνέχεια είχαμε “το χορό των σημαιών” (που συμβόλιζε τη φιλία των λαών), επίδειξη-χορό από μικρές αθλήτριες συγχρονισμένης κολύμβησης του ΝΟΧ και καλλιτεχνικό πρόγραμμα με κρητικά-λαϊκά τραγούδια-χορούς. Την ευθύνη για την παρέλαση, αλλά και τις χορογραφίες της τελετής, είχε η καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής του Πολυτεχνείου Κρήτης (και τεχνικός σύμβουλος-συντονιστής των αγώνων) Κατερίνα Βαγιωνή.
Το μεσημέρι, στο Μεγάλο Αρσενάλι (Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου) είχαμε την συνέντευξη Τύπου, παρουσία του προέδρου της ΚΟΕ (αλλά και της COMEN) Δημήτρη Διαθεσόπουλου, του νομάρχη Χανίων Γρηγόρη Αρχοντάκη, του δημάρχου Χανίων Κυριάκου Βιρβιδάκη, της ομοσπονδιακής προπονήτριας συγχρονισμένης κολύμβησης στην ηλικιακή κατηγορία των αγώνων, Μαρίας Θηβαίου και της προέδρου της τεχνικής επιτροπής συγχρονισμένης κολύμβησης της COMEN Νένας Ανουφρίεβα, από το Ισραήλ.
Ο κ. Διαθεσόπουλος τόνισε ότι για την 4η συνεχή χρονιά διεξάγεται στα Χανιά μια πολύ σημαντική διοργάνωση στο χώρο των κολυμβητικών αθλημάτων (είχαν προηγηθεί τρία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα πόλο, στις κατηγορίες νέων ανδρών, νέων γυναικών και νεανίδων), χαρακτηρίζοντας τη συγχρονισμένη κολύμβηση ως ένα από τα Ολυμπιακά αθλήματα που έχει μεγάλη μαζικότητα, είναι θεαματικό και έλκει τα φώτα της δημοσιότητας σε όλον τον κόσμο. Όπως είπε, θα πάρουν μέρος 21 χώρες, δυο περισσότερες από όσες μετείχαν πριν λίγο διάστημα στο ευρωπαϊκό Φινλανδίας, τονίζοντας για μια ακόμη φορά ότι επιλέχθηκαν τα Χανιά γιατί σε αυτήν την πόλη, εκτός από τη μεγάλη της παράδοση στ’ αθλήματα της ομοσπονδίας, η τοπική κοινωνία και ιδιαίτερα οι αρχές, δηλαδή Νομαρχία και Δήμος είναι πάντα κοντά στην ΚΟΕ, βοηθούν υλικά και ηθικά.
Ακόμη σημείωσε ότι τα Χανιά έχουν ιδιαίτερη παράδοση και σε αυτό το άθλημα, αφού είναι η δεύτερη πόλη στην Ελλάδα (μετά τις Σέρρες), που άρχισε να καλλιεργεί τη συγχρονισμένη κολύμβηση. Εξέφρασε την αισιοδοξία ότι και η διοργάνωση αυτή θα έχει επιτυχία σε ολους τους τομείς, ευχόμενος ν’ αποτελέσει εφαλτήριο για την περαιτέρω ανάπτυξη διάδοση και καλλιέργεια του αθλήματος στα Χανιά. Τέλος, ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Νομάρχη και τον Δήμαρχο Χανίων και τ’ αντίστοιχα συμβούλια, τον ΝΟΧ, την επιτροπή διοίκησης του ΕΑΚΧ και ιδιαίτερα τον πρόεδρο, Κυριάκο Λιμαντζάκη και όλους όσοι συνδράμουν με κάθε τρόπο την προσπάθεια που γίνεται για μια επιτυχημένη διοργάνωση.
Επόμενος ομιλητής ήταν ο κ. Αρχοντάκης, ο οποίος αφού καλωσορίσε όλους τους εμπλεκόμενους με την 4η συνεχόμενη μεγάλη διοργάνωση υγρού στίβου που φιλοξενείται στο κολυμβητήριο της Νέας χώρας, επανέλαβε την άποψη που έχει διατυπώσει πολλές φορές, ότι μέσα από ανάλογης εμβέλειας και σπουδαιότητας αγώνες προβάλλεται ιδιαίτερα ο τόπος μας στο εξωτερικό. Όπως τόνισε, όλοι αυτοί που ήρθαν στα Χανιά από διάφορες χώρες της υφηλίου, θ’ αποτελέσουν στη συνέχεια τους καλύτερους διαφημιστές του τόπου μας, προσθέτοντας ότι δεν είναι τυχαίο γεγονός η επιλογή της πόλης ν’ αναλάβει για 4η συνεχόμενη φορά μια τόσο σημαντική διοργάνωση, αναφέροντας ότι η τοπική αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού στηρίζει με κάθε τρόπο την προσπάθεια που γίνεται. Τέλος, ευχαρίστησε την ΚΟΕ και ειδικά τον κ. Διαθεσόπουλο για τη συμβολή του όλα αυτά τα χρόνια στο να έρθουν στα Χανιά αυτές οι διοργανώσεις.
Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο κ. Βιρβιδάκης, ο οποίος υπογράμμισε ότι έχοντας υπηρετήσει τον διεθνή αθλητισμό για 28 περίπου χρόνια, πάντα στις προθέσεις και τους στόχους του ήταν τα Χανιά ν’ αποτελέσουν ένα κέντρο αθλητισμού, ένα κέντρο όπου θα μπορεί κάθε χρόνο να διεξάγεται ένα σημαντικό αθλητικό γεγονός. Όπως είπε, την τελευταία τετραετία, ο Δημήτρης Διαθεσόπουλος και η ΚΟΕ έδωσαν το δικαίωμα να υλοποιήσει κάτι τέτοιο με τρία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα πόλο που προηγήθηκαν και τώρα με το μεσογειακό συγχρονισμένης κολύμβησης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η συνεργασία αυτή λειτουργεί προς όφελος τόσο του αθλητισμού, όσο και της τοπικής κοινωνίας. Καλοσώρισε και αυτός αθλήτριες, παράγοντες και συνοδούς όλων των χωρών, διαβεβαιώνοντάς τους ότι στις προθέσεις μας είναι πάντα να φιλοξενούμε με τις προϋποθέσεις της Κρητικής φιλοξενίας, της αγάπης και της συνεργασίας, επαναλαμβάνοντας ότι όποιος έρθει μια φορά στα Χανιά για τέτοιες σημαντικές αθλητικές εκδηλώσεις, θα έρθει ξανά, είτε με την ίδια ιδιότητα, είτε με άλλη, δηλαδή, ως φίλος ή τουρίστας.
Από την πλευρά της, η κ. Θηβαίου επεσήμανε ότι η συγχρονισμένη κολύμβηση είναι εντυπωσιακό αλλά και επίπονο άθλημα, χαρακτηρίζοντας σημαντική την προβολή του από τα ΜΜΕ. Αναφερόμενη στην εθνική μας, είπε ότι αποτελείται από συνολικά 19 κορίτσια, εκ των οποίων τα 12 (ανάμεσά τους και η αθλήτρια του ΝΟΧ, Άννα Ντουντουνάκη) αποτελούν τη βασική, ενώ τ’ άλλα 7 (μεταξύ των οποίων είναι και οι αθλήτριες του χανιώτικου Ομίλου, Φρατζέσκα Αμπελά, Ιωάννα Μπιτσάκη) θ’ αγωνιστούν -εκτός συναγωνισμού- στο “μηδέν” ομαδικό. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε “…καλούμαστε να επιβεβαιώσουμε την επί σειρά ετών καλή παρουσία της Ελλάδας στη συγκεκριμένη διοργάνωση, με επιπρόσθετο «το βάρος» ότι είμαστε η διοργανώτρια χώρα. Μετέχει η μικρότερη ηλικιακά εθνική μας ομάδα, δηλαδή μιλάμε για της αθλήτριες που αποτελούν το μέλλον της συγχρονισμένης κολύμβησης. Έχουμε κάνει την καλύτερη δυνατή προετοιμασία, κάποια από τα κορίτσια μετέχουν πρώτη φορα σε ανάλογους αγώνες, εύχομαι να γίνουν δίκαιοι αγώνες και ελπίζω ότι με τη συμπαράσταση των θεατών θα έχουμε καλό αποτέλεσμα. Γενικότερα, μπορώ να πω ότι το επίπεδο θα είναι ιδιαίτερα υψηλό, αφού μετέχουν όλες οι μεγάλες δυνάμεις του χώρου”.
Τέλος, η κ. Ανουφρίεβα εξέφρασε τη χαρά της που βρίσκεται σε μια τόσο όμορφη πόλη όπως είναι τα Χανιά, ευχόμενη σε όλες τις αθλήτριες που μετέχουν σε αυτή τη σπουδαία και μαζική διοργάνωση καλή επιτυχία και σε όλους τους εμπλεκόμενους καλή διαμονή.
Πριν τη συνέντευξη Τύπου, έγινε -στον ίδιο χώρο- η συνεδρίαση της Μεσογειακής Συνομοσπονδίας Υγρού Στίβου, ενώ σήμερα είναι προγραμματισμένη (10πμ-12μ στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων) η τεχνική σύσκεψη της διοργάνωσης και το απόγευμα αρχίζει… η δράση.
Στις 6.30μ θα γίνουν οι προκριματικοί στο κόμπο, αύριο προβλέπονται προκριματικοί σε ντουέτο (10πμ-12μ) και ομαδικό (6.30-8.30μμ), ενώ το πρωί της Παρασκευής θα γίνει (10-12) ο προκριματικός του σόλο και το απόγευμα έχουμε (6.30-8.30) τον πρώτο τελικό, που αφορά το κόμπο.
Το Σάββατο, αρχικά θα γίνουν (9.30πμ-1μμ) οι φιγούρες και αργότερα (6.30-8.30μμ) ο τελικός του ομαδικού, ενώ η διοργάνωση θα ολοκληρωθεί την Κυριακή, με δυο ακόμη τελικούς. 10-11πμ θα γίνει αυτός του σόλο και ακολουθεί (12.15-1.30μμ) ο ανάλογος στο ντουέτο.
Όπως είναι γνωστό, η διοργάνωση έχει τον χαρακτήρα “όπεν”, δηλαδή εκτός από την κατηγορία comen (αφορά ηλικίες 13-15 ετών), θα πάρουν μέρος και χώρες εκτός λεκάνης Μεσογείου, με ηλικιακά μεγαλύτερες ομάδες. Aυτό σημαίνει ότι θα έχουμε από δυο απονομές σε συνολικά 4 αγωνίσματα, οι οποίες θα γίνονται με την ολοκλήρωση του τελικού στο καθ’ ένα από αυτά.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα