Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΤΑ 93,8 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ
Χρηματοδότηση ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ
Αθήνα
Η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 93,8 δισ. ευρώ στα τέλη Ιουνίου, αυξημένη κατά 4,9% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος.
Τα «δάνεια σε ευρώ προς πιστωτικά ιδρύματα ζώνης ευρώ σχετιζόμενα με πράξεις νομισματικής πολιτικής» διαμορφώθηκαν στα 93,8 δισ. ευρώ, συγκριτικά με 89,4 δισ. ευρώ το Μάιο, είπε η Τράπεζα της Ελλάδος στη συνοπτική λογιστική κατάσταση που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της
Στις αρχές του έτους, η χρηματοδότηση από την ΕΚΤ ήταν 49,7 δισ. ευρώ.
Αναφορά στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων έκανε χθες, σε συνέντευξή του στο Reuters Inside, το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Έβαλντ Νοβότνι.
«Όπως δείχνουν τα στοιχεία, το πρόγραμμα έχει περιορισθεί σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα, αλλά εκτιμώ ότι πρέπει να υπάρχει ως μέτρο ασφάλειας. Νομίζω ότι έχει νόημα να διατηρήσουμε αυτό το θεσμικό μέσο για να παρακολουθούμε τις εξελίξεις το επόμενο διάστημα», είπε.

ΣΗΜΕΡΑ
24ωρη απεργία εργαζόμενων ΤΤ
Αθήνα
Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία αποφάσισε ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εργαζομένων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου για σήμερα.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η συγκέντρωση θα γίνει στην είσοδο της κεντρικής υπηρεσίας, στις 10 π.μ., και θα ακολουθήσει πορεία στο Υπουργείο Οικονομικών, στις 11 π.μ.
Στην ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων τονίζεται ότι «καλούμε όλους τους συναδέλφους από όλη την Ελλάδα για μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση και την πορεία. Όλοι μαζί ενωμένοι και αποφασισμένοι για ένα Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο με δημόσιο έλεγχο και κοινωνικό χαρακτήρα. Δεν θα επιτρέψουμε στους ιδιώτες τραπεζίτες να βάλουν χέρι στη λαϊκή αποταμίευση».

ΜΕ ΕΠΙΤΟΚΙΟ 4,05%
Δημοπρασία 3μηνων
εντόκων γραμματίων

Αθήνα
Το Δημόσιο άντλησε κεφάλαια ύψους 1,95 δισ. ευρώ κατά τη δημοπρασία των εντόκων γραμματίων, διάρκειας 13 εβδομάδων, χθες, στη δεύτερη έκδοση μετά την υπογραφή του μνημονίου ΕΕ – ΔΝΤ.
Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 4,05%, έναντι 3,65% στην αντίστοιχη προηγούμενη έκδοση, στις 20 Απριλίου.
Η έκδοση για την κάλυψη των γραμματίων που έληγαν υπερκαλύφθηκε κατά 3,85 φορές, έναντι υπερκάλυψης 4,61 στην προηγούμενη δημοπρασία. Στις 23 Ιουλίου, λήγουν 3μηνα έντοκα, ύψους 2,4 δισ. ευρώ.
Ο ΟΔΔΗΧ είπε ότι αποδέχτηκε συμπληρωματικές μη-ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 450 εκατ. ευρώ. Ημερομηνία διακανονισμού ορίστηκε η 23η Ιουλίου.
Ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δημοπρασία. «Είμαστε ευχαριστημένοι, καθώς και το δεύτερο τεστ πήγε καλά με υψηλότερη κάλυψη σε ένα μεγαλύτερο δημοπρατούμενο ποσό», είπε στο Reuters ο Πέτρος Χριστοδούλου.
Την προηγούμενη εβδομάδα ο ΟΔΔΗΧ άντλησε 1,625 δισ. ευρώ στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων 26 εβδομάδων. Η απόδοση είχε διαμορφωθεί στο 4,65% με την έκδοση να υπερκαλύπτεται κατά 3,64 φορές.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΤτΕ
Σε επενδυτικό μαρασμό
η ελληνική οικονομία

Αθήνα
Σε επενδυτικό μαρασμό έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία, καθώς οι άμεσες επενδύσεις στην περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου 2010 δεν ξεπέρασαν τα 800 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η καθαρή εισροή κεφαλαίων μη κατοίκων για άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα ανήλθε στο πεντάμηνο σε 1,16 δισ. ευρώ, ενώ σημειώθηκε εκροή ύψους 371 εκατ. ευρώ για άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος. Τον Μάιο οι άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα από μη κατοίκους εμφάνισαν καθαρή εισροή 69 εκατ. ευρώ.
Η σημαντικότερη συναλλαγή αφορούσε σε εισροή 50 εκατ. ευρώ από τη μητρική εταιρεία Chabana SA για την αγορά νέων μετοχών της θυγατρικής της στην Ελλάδα Hellenic Steel. Οι άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος εμφάνισαν καθαρή εκροή 178 εκατ. ευρώ. Η σημαντικότερη συναλλαγή της κατηγορίας αυτής αφορά την εκροή 99 εκατ. ευρώ για την προικοδότηση του υποκαταστήματος της Eurobank στην Πολωνία Eurobank Ergasias SA Polka.
Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου, την ίδια περίοδο, σημειώθηκε καθαρή εκροή ύψους 8,8 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, σημειώθηκε εκροή κεφαλαίων λόγω μείωσης των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου (κατά 15,9 δισ. ευρώ), καθώς και σε μετοχές ελληνικών επιχειρήσεων (κατά 968 εκατ. ευρώ).
Εκροές ύψους 815 και 289 εκατ. ευρώ σημειώθηκαν επίσης λόγω αύξησης των τοποθετήσεων κατοίκων σε μετοχές και παράγωγα του εξωτερικού αντίστοιχα. Οι εκροές αυτές αντισταθμίστηκαν μόνο εν μέρει από την εισροή 9,2 δισ. ευρώ λόγω μείωσης των τοποθετήσεων των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων και θεσμικών επενδυτών σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού.
Στην κατηγορία των “λοιπών” επενδύσεων η καθαρή εισροή ύψους 20,9 δισεκ. ευρώ οφείλεται κυρίως στον δανεισμό του τομέα της γενικής κυβέρνησης (της τάξεως των 20 δισ. ευρώ), όπως προαναφέρθηκε, καθώς και στην αύξηση (εισροή) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα κατά 22 δισ. ευρώ.
Οι εξελίξεις αυτές αντισταθμίστηκαν περίπου κατά το ήμισυ από την αύξηση (εκροή) των τοποθετήσεων των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων και θεσμικών επενδυτών σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό (κατά 21,2 δισ. ευρώ).

ΤΟΝ ΜΑΪΟ
Αύξηση του τζίρου
στη βιομηχανία

Αθήνα
Αύξηση 13,6% σημείωσε τον Μάιο ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς), έναντι μείωσης 31,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2009 προς το 2008. Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, η αύξηση αυτή οφείλεται στις εξής μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας:
α) Στην αύξηση του δείκτη Κύκλου Εργασιών Ορυχείων-Λατομείων κατά 26% και β) στην αύξηση του δείκτη Κύκλου Εργασιών Μεταποιητικών Βιομηχανιών κατά 13,4% (ειδικότερα, καταγράφηκε αύξηση κατά 54,4% του κύκλου εργασιών στα παράγωγα πετρελαίου και άνθρακα, κατά 20,6% στα βασικά μέταλλα και κατά 16,7% στα χημικά προϊόντα).
Επίσης, η αύξηση του γενικού δείκτη κατά 13,6% οφείλεται στις εξής μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών:
α) Στη μείωση του δείκτη Κύκλου Εργασιών Εγχώριας Αγοράς κατά 1,3% και
β) στην αύξηση του δείκτη Κύκλου Εργασιών Εξωτερικής Αγοράς κατά 58,2%.
Παράλληλα, μείωση 1,5% σημείωσε τον ίδιο μήνα ο γενικός δείκτης νέων παραγγελιών (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς), έναντι μείωσης 36,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2009 προς το 2008.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ
Συνάντηση ΤΕΜΠΕ με
τον Συνήγορο του Πολίτη

Αθήνα
Διαφάνεια και αποτελεσματικότητα ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν χθες στη συνάντηση του Συνηγόρου του Πολίτη με τον πρόεδρο του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ), Αλέξανδρο Παπαρσένο.
Στο επίκεντρο της συνάντησης ήταν τα προβλήματα που είχαν ανακύψει την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου 2009, κατά την εφαρμογή του Προγράμματος «Εγγύηση και Επιδότηση Επιτοκίου Δανείων Κεφαλαίου Κίνησης Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων».
Η συνάντηση, στα γραφεία του Συνηγόρου του Πολίτη, πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια πορίσματος που ο Συνήγορος απηύθυνε στην υπουργό Οικονομίας.
Εκ μέρους του ΤΕΜΠΜΕ παρουσιάστηκαν διεξοδικά τα τότε προβλεπόμενα στάδια της διαδικασίας, καθώς και οι όροι διεκπεραίωσης και προώθησης των αιτήσεων των πολιτών από τα συνεργαζόμενα με το ΤΕΜΠΜΕ τραπεζικά ιδρύματα. Επιπλέον, δόθηκαν επαρκείς εξηγήσεις για τα ιδιαίτερης σημασίας τεχνικά ζητήματα κάλυψης
πιστώσεων που συνδέονται με τη διεκπεραίωση των αιτήσεων των πολιτών και τα οποία μέχρι σήμερα δεν ήταν γνωστά ούτε στους ενδιαφερομένους πολίτες ούτε στο Συνήγορο.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Παρέμβαση για το Ταμείο
Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

Αθήνα
Διευκρινίσεις για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Hellenic Financial Stability Fund) ζήτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι η σύσταση του Ταμείου προβλέπεται από το Μνημόνιο που έχει υπογράψει η χώρας μας με την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.
Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε την Ελλάδα να κοινοποιήσει στις κοινοτικές υπηρεσίες τον νόμο περί ιδρύσεως Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ώστε να διαπιστωθεί το κατά πόσο είναι συμβατός με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Δεν αποκλείεται, δε, να υπάρξουν εισηγήσεις για τροποποίησή του νόμου, προκειμένου να είναι απολύτως συμβατός με τη νομοθεσία για τις κρατικές ενισχύσεις.
Η ίδρυση του Ταμείου συμπεριλαμβάνεται στις δράσεις που έχει προγραμματιστεί να υλοποιηθούν στο δεύτερο τρίμηνο του 2010 με στόχο τη διατήρηση της σταθερότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος μέσω της ενίσχυσης της κεφαλαιακής επάρκειας των πιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας. Δημιουργείται έτσι ένα δίχτυ ασφαλείας στην περίπτωση που κάποια τράπεζα περιέλθει σε κατάσταση σημαντικής συρρίκνωσης των ιδίων της κεφαλαίων και χρειαστεί, επομένως, ενίσχυση της κεφαλαιακής της επάρκειας.
Το Ταμείο θα διευκολύνει να δρομολογηθούν στρατηγικές επιλογές ανασύνταξης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος προκειμένου να μπορέσει να εκπληρώσει το ρόλο που πρέπει στη χρηματοδότηση και στην ανάπτυξη της οικονομίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», η Κομισιόν ζήτησε ενημέρωση από το Υπουργείο οικονομικών για την πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για την εξαγορά της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

ΤΟ Α? ΤΡΙΜΗΝΟ
Μείωση στις αφίξεις
τουριστών από το εξωτερικό

Μείωση 5,3% σημείωσαν το α? τρίμηνο του 2010, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2009, οι αφίξεις τουριστών από το εξωτερικό.
Αυτό προκύπτει από τη δειγματοληπτική έρευνα συνόρων της Τράπεζας της Ελλάδος, που πραγματοποιείται στους συνοριακούς σταθμούς (αεροδρόμια, λιμάνια, οδικά και σιδηροδρομικά συνοριακά σημεία) της χώρας, σε συνεργασία με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).
Ειδικότερα, οι αφίξεις από την Ευρώπη, στην οποία αναλογεί το μεγαλύτερο μερίδιο της τουριστικής αγοράς (85%), παρουσίασαν μείωση 5,1%, ενώ τα κράτη – μέλη της ΕΕ κατέγραψαν αύξηση 2,2%.
Σε ό,τι αφορά στην κατανομή των αφίξεων κατά χώρα προέλευσης, τη μεγαλύτερη συμμετοχή κατά το α? τρίμηνο κατέχουν οι λοιπές χώρες της Ευρώπης (13,7%) και ακολουθούν η Κύπρος (11,4%) και η Γερμανία (11%).
Σχετική μείωση των αφίξεων παρατηρείται από τη Γερμανία (8,2%), το Ηνωμένο Βασίλειο (16,3%) και τη Γαλλία (15,1%) και σημαντική από τις λοιπές χώρες της Ευρώπης (23,8%), ενώ σημαντική αύξηση εμφανίζουν οι αφίξεις από Κύπρο (98,1%), από την Αλβανία (35,8%) και από Σκανδιναβικές χώρες.

ΑΠΟ ΤΗ ΓΣΕΒΕ
“Ναι” στον περιορισμό
του “all inclusive”

Αθήνα
Υπέρ της πρότασης του υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Νικητιάδη για μοριοδότηση των ξενοδοχειακών μονάδων, που δεν θα έχουν υπηρεσίες «all inclusive», για μια πενταετία, μέσω του αναπτυξιακού νόμου, τάσσεται η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων.
«Χρειάζονται τα “καλά” ξενοδοχεία, όχι όμως εν μέσω ενός “ερημοποιημένου” επιχειρηματικά, πολιτιστικά και σε επίπεδο υποδομών τοπικού περιβάλλοντος», αναφέρει η Συνομοσπονδία, σε ανακοίνωσή της, χθες.
«Πρέπει να υπάρχει διάχυση του τουριστικού εισοδήματος όσο δυνατόν ευρύτερα, ώστε να υπάρχει και “πέριξ” του καλού ξενοδοχείου ανάπτυξη. Ο επισκέπτης πρέπει να έχει την δυνατότητα της επιλογής για το εισόδημα που θα καταναλώσει, εντός ή εκτός ξενοδοχείου. Και αυτή η επιλογή φαλκιδεύεται, με την τακτική του all inclusive», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Υπενθυμίζεται ότι κατά της πρότασης του κ. Νικητιάδη τάχθηκαν οι εκπρόσωποι των τουριστικών επιχειρήσεων.

ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΕΣ
Αυξημένες οι αιτήσεις
για τους ημιυπαίθριους

Στις 25.000 έφτασαν οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στις πολεοδομίες για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων.
Όπως αναφέρουν «Τα Νέα», η αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα -όπου είχαν υποβληθεί 17.500 αιτήσεις- φθάνει το 42,8%. Ο συνολικός αριθμός, ωστόσο, παραμένει μικρός αφού τα κτήρια με κλειστούς ημιυπαίθριους ξεπερνούν το 1,5 εκατομμύριο.
Oι ιδιοκτήτες έχουν περιθώριο μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου να διευθετήσουν για 40 χρόνια τους παράνομα κλειστούς ημιυπαίθριους, τις σοφίτες, τα πατάρια, τα υπόγεια, τους φωταγωγούς, τα εσωτερικά αίθρια, τις εσοχές των κτηρίων και τις πιλοτές με βάση τις νέες ρυθμίσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος.
Από την πλευρά του το Υπουργείο προαναγγέλλει σαφάρι ελέγχων από την Πολεοδομία και το Σώμα Επιθεωρητών για τον εντοπισμό όσων δεν ενταχθούν στη ρύθμιση. Θα πρέπει, ωστόσο, να διευκρινιστεί ότι με ευθύνη κυρίως του ΥΠΕΚΑ η όλη διαδικασία πήγε πίσω για δυόμισι μήνες και μόλις την προηγούμενη εβδομάδα άρχισε η πληρωμή των προστίμων στις τράπεζες. Την ίδια ώρα, από τις Πολεοδομίες -μέσω των νομαρχών- κάνουν λόγο για αδυναμία εφαρμογής του νόμου λόγω έλλειψης προσωπικού.

Πλαστικά Κρήτης: Δεύτερο
εργοστάσιο στην Τουρκία

Αθήνα
Σε δημιουργία δεύτερου εργοστασίου στην Τουρκία και συγκεκριμένα στο Gaziantep, στα νοτιοανατολικά της χώρας, θα προχωρήσει η Senkroma, θυγατρική εταιρεία της Πλαστικά Κρήτης.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το νέο εργοστάσιο αναμένεται να ξεκινήσει την παραγωγή του στις αρχές του 2011. Με το νέο εργοστάσιο, η Senkroma, που εξειδικεύεται στην παραγωγή masterbatches (συμπυκνώματα χρωμάτων) για συνθετικά νήματα, θα έρθει πιο κοντά στους πελάτης της για να παράσχει καλύτερο service και να αυξήσει το μερίδιό της. Παράλληλα, το εργοστάσιο του Gaziantep θα εξυπηρετεί τη βιομηχανία συνθετικών νημάτων της Συρίας, που βρίσκεται σε απόσταση μόλις 45 χλμ., καθώς και του Ιράν. Το Gaziantep είναι το κέντρο παραγωγής νημάτων και χαλιών πολυπροπυλενίου της Τουρκίας κι ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο.
Η παραγωγή του υπάρχοντος εργοστασίου της Senkroma στην Κωνσταντινούπολη θα ενισχυθεί κι αυτή, προσανατολιζόμενη σε masterbatches για χρωματισμό όλων των άλλων πλαστικών προϊόντων πλην νημάτων. Παράλληλα με την παραγωγική της δραστηριότητα, η Senkroma προωθεί στην τουρκική αγορά προϊόντα της μητρικής εταιρείας που δεν παράγει η ίδια. Επίσης, αποφέρει στη χώρα μας σημαντική προστιθέμενη αξία αφού χρησιμοποιεί ημιεπεξεργασμένη πρώτη ύλη που παράγεται από τα Πλαστικά Κρήτης στο Ηράκλειο.
Οι επενδύσεις της Senkroma σε νέο εξοπλισμό τη διετία 2011-2012 εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 1,5 εκατ. ευρώ ενώ οι πωλήσεις της αναμένεται να αυξηθούν από 8,3 εκατ. ευρώ το 2009 σε 14-15 εκατ. ευρώ το 2013.

Franklin Templeton Institutional:
Συμμετοχή στη Jumbo

Αθήνα
Η εταιρεία Jumbo AEE ανακοίνωσε ότι το ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου που κατέχει ο μέτοχος Franklin Templeton Institutional LLC στην εταιρεία έχει ανέλθει του ορίου του 5% από την 15η Ιουλίου 2010, όπως γνωστοποιήθηκε προς την εταιρεία στις 19 Ιουλίου 2010.
Σύμφωνα με την ανωτέρω γνωστοποίηση, ο μέτοχος Franklin Templeton Institutional LLC στις 15 Ιουλίου 2010 ήταν έμμεσα κάτοχος 6.499.579 δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας ή ποσοστού 5,004%.

Mls Πληροφορική:
Ίδρυση θυγατρικής

Θεσσαλονίκη
Θυγατρική εταιρεία στη Γερμανία ίδρυσε η Βορειοελλαδική εταιρεία Mls Πληροφορική, με έδρα το Μόναχο και επωνυμία, “MLS Destinator GmbΗ”, όπως αναφέρεται σε σχετική χθεσινή ανακοίνωση.
Σκοπός της MLS Destinator GmbH είναι η προώθηση των προϊόντων της μητρικής στη γερμανική αγορά, ενώ η ίδρυσή της θυγατρικής, εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής της εταιρείας για επέκταση των δραστηριοτήτων της στον τομέα πλοήγησης, με την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων.  

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Διορθωτικές κινήσεις

Διορθωτική υποχώρηση κατέγραψαν οι τιμές των μετοχών στη χθεσινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, καθώς οι επενδυτές πήραν ένα μέρος από τα σημαντικά κέρδη των προηγούμενων ημερών. O Γενικός Δείκτης Τιμών υποχώρησε κάτω από τα επίπεδα των 1.600 μονάδων και έκλεισε στις 1.579,14 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες 47,46 μονάδων, ή σε ποσοστό 2,92%.
Ο δείκτης FTSE/ASE 20 έκλεισε στις 768,47 μονάδες, με πτώση σε ποσοστό 3,47%, ενώ ο δείκτης FTSE/ASE 40 έκλεισε στις 1.786,29 μονάδες με πτώση σε ποσοστό 2,24%. Ο δείκτης FTSE/ASE SMALLCAP 80 έκλεισε στις 316,41 μονάδες, με πτώση σε ποσοστό 1,21%, ενώ ο δείκτης FTSE 140 έκλεισε στις 1.743,16 μονάδες, με πτώση σε ποσοστό 3,29%. Ο δείκτης Ftse/Athex International έκλεισε στις 2.037,35 μονάδες, με πτώση 3,34%.
Ολες οι μετοχές του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισαν με πτώση. Από τις τραπεζικές μετοχές τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν η ATEbank (-6,25%), η Alpha Bank (-5,21%), η Εθνική (-4,91%), η Πειραιώς (-4,84%), η Marfin Popular Bank (-4,21%) και Κύπρου (-4,07%). Συνολικά, 39 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 125 πτωτικά και 50 παρέμειναν σταθερές. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Μύλοι Λούλη +8,78%, Καρδασιλάρης +8,33%, Ελφίκο(κο) +8,00% και Interfish +8,00%. Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Τεξαπρέτ -10,00%, Rilken -9,86%, Αθηνά -9,80% και Cyclon -9,26%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 113,322 εκατ. ευρώ.
Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν οι μετοχές των εταιρειών: MIG με 4.603.159 τεμάχια, Alpha Bank με 4.041.296, Εθνική με 3.112.725 και Marfin Popular Bank με 1.615.489 τεμάχια. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν οι μετοχές των εταιρειών: Εθνική με 33,924, Alpha Bank με 20,464, Eurobank με 7,900 και ΟΤΕ με 5,435 εκατ. ευρώ. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώθηκε στα 60,839 δισ. ευρώ.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΖΗΜΙΩΘΕΝΤΩΝ
«Άδικη» η ρύθμιση για την Ασπίς
Αθήνα
Μηνύσεις κατά του Π. Ψωμιάδη και των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων της Ασπίς και της Commercial Value, καθώς και αγωγές αποζημίωσης κατά του Ελληνικού Δημοσίου θα καταθέσει ο Σύλλογος Ζημιωθέντων από την Ασπίς Πρόνοια, όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου η διοίκηση του Συλλόγου. Αφορμή για τη συνέντευξη ήταν η επικείμενη κατάθεση νομοσχεδίου από το υπουργείο Οικονομικών για τη ρύθμιση του προβλήματος που δημιουργήθηκε με την ανάκληση των αδειών λειτουργίας των δύο εταιριών πριν τις εκλογές του Οκτωβρίου 2009.
Οι νομικοί εκπρόσωποι του Συλλόγου, Α. Βγόντζας και Π. Σελέκος, μίλησαν για «πολιτικο-οικονομικό σκάνδαλο» και «εγκληματική επιχειρηματική συμπεριφορά με πολιτική ανοχή», ενώ υποστήριξαν ότι η νομοθετική ρύθμιση που προωθείται είναι «άδικη, αντισυνταγματική και παράλογη» και ισοδυναμεί με «ταφόπλακα» των απαιτήσεων των ασφαλισμένων, εργαζομένων και ασφαλιστών του ομίλου Ασπίς.
Όπως είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Θ. Πετρίδης, αν δεν βρεθεί κάποια άλλη ασφαλιστική εταιρεία ή κοινοπραξία εταιριών που θα δεχθούν να πάρουν το χαρτοφυλάκιο της Ασπίς, τότε η επιχείρηση θα οδηγηθεί σε εκκαθάριση.
Δεδομένου ότι η «μαύρη τρύπα» του ομίλου εκτιμάται σε 550 εκατ. ευρώ, προκύπτει ότι οι αποζημιώσεις θα είναι «ανύπαρκτες». Ο κ. Βγόντζας ανέφερε, πάντως, ότι υπάρχουν «πληροφορίες για μεταφορά κεφαλαίων της εταιρείας στο εξωτερικό», ενώ χαρακτήρισε «light» την αντιμετώπιση του θέματος από την δικαιοσύνη.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα