Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Οι τιμές στην ΕΕ των 27 το 2009

Του ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΖΑΧΑΡΗ*
Μέχρι και δύο φορές πάνω ήταν οι τιμές ανάμεσα στα κράτη ? μέλη της ΕΕ-27 εις ότι αφορά τα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά. Αντίστοιχα, μέχρι και πέντε φορές πιο πάνω διαμορφώθηκαν οι τιμές στα προϊόντα καπνού μεταξύ του θεωρητικά ακριβότερου και φθηνότερου κράτους – μέλους. Οι διαφορές τιμών στα αλκοολούχα ποτά
Οι τιμές αναφορικά με ένα συγκρίσιμο καλάθι τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών ήταν το 2009 στην ΕΕ – 27 στο πιο ακριβό κράτος – μέλος τουλάχιστον δύο φορές υψηλότερες από ότι στο πιο φτηνό κράτος – μέλος. Στην Δανία, οι τιμές σε τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά ήταν σχεδόν 40% πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ-27. Από την άλλη πλευρά, σε χώρες όπως Ιρλανδία, Φινλανδία, Λουξεμβούργο, Αυστρία, Βέλγιο, Γερμανία και Γαλλία οι τιμές ήταν τουλάχιστον από 10% – 30% πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ27. Στην Ιταλία, την Κύπρο, την Σουηδία και την Ελλάδα οι τιμές άγγιξαν το 10% πάνω από τον μέσο όρο, ενώ οι τιμές στις Κάτω Χώρες, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σλοβενία, τη Μάλτα και την Πορτογαλία ήταν μέχρι και 10% χαμηλότερες του μέσου όρου.
Στην Λεττονία, την Σλοβακία, την Εσθονία, την Ουγγαρία, την Τσεχική Δημοκρατία και την Λιθουανία, οι τιμές για τα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά, κυμαίνονταν από 10% – 30% κάτω του μέσου όρου της ΕΕ των 27, ενώ στην Βουλγαρία, την Ρουμανία και την Πολωνία αντίστοιχα έφτασαν το 30%- 40% κάτω από τον μέσο όρο. Όλα αυτά τα στοιχεία προέρχονται από την Eurostat, την Στατιστική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τα αποτελέσματα που παρουσιάζονται, βασίζονται σε έρευνα για τις τιμές των τροφίμων, ποτών και καπνού, που διεξήχθη το 2009 στις 37 συμμετέχουσες χώρες. Συνολικά καταγράφηκαν περίπου 500 συγκρίσιμα προϊόντα. Οι διαφορές στα επίπεδα τιμών ανάμεσα στα κράτη – μέλη σχετικά με τα προϊόντα καπνού έφτασαν μέχρι και το πενταπλάσιο ανάμεσα στο πιο ακριβό και πιο φτηνό κράτος μέλος. Για το ψωμί και τα δημητριακά, οι τιμές κυμάνθηκαν από 52% του μέσου όρου της ΕΕ-27 στη Βουλγαρία και 58% στην Πολωνία, μέχρι 146% στη Δανία και 132% στην Ιρλανδία, Για το κρέας, κατά 56% στην Πολωνία και 58% στη Ρουμανία, μέχρι 131% στη Δανία και 128% στην Αυστρία. Για το γάλα, το τυρί και τα αυγά, στο 63% στην Πολωνία, στο 77% στη Λιθουανία και στο 137% σε Ιρλανδία και Κύπρο. Στα αλκοολούχα ποτά, τέλος, οι διαφορές τιμών ανάμεσα στα κράτη – μέλη έφτασαν μέχρι το διπλάσιο και κάτι. Οι υψηλότερες τιμές για τα αλκοολούχα ποτά καταγράφηκαν στη Φινλανδία (170% του μέσου όρου της ΕΕ -27), στην Ιρλανδία (167%), την Σουηδία (138%) και τη Δανία (135%). Οι χαμηλότερες, στην Ρουμανία (70%), την Βουλγαρία (77%), την Ισπανία και την Ουγγαρία (84%).
Για τον καπνό, οι τιμές ήταν στο ακριβότερο κράτος – μέλος τουλάχιστον πέντε φορές πιο υψηλές απ΄ ότι στο φθηνότερο κράτος – μέλος. Τα υψηλότερα επίπεδα τιμών για τα προϊόντα καπνού κατέγραψε η Ιρλανδία (217% του μέσου όρου της ΕΕ των 27), το Ηνωμένο Βασίλειο (166%), η Γαλλία (133%) και η Σουηδία (130%). Οι πιο χαμηλές τιμές ήταν στην Βουλγαρία (46%), την Ρουμανία (47%), την Λιθουανία και την Ουγγαρία (51%).

* (HYPERLINK “mailto: phil.zaharis@gmail.com”phil.zaharis@gmail.com)
Σύνδεσμος Ημερησίων
Περιφερειακών Εφημερίδων


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα