Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ηρθε η ώρα για νέα Κρήτη!

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΚΑΒΕΛΑΚΗ

Οράματος, ανθρωπισμού, ευθύνης, ελευθερίας και πρωτοπορίας στον σημερινό και τον αυριανό πολυεπίπεδο, προκλητικό, υπερ-εκμεταλλευτικό και απάνθρωπο κόσμο.
Επιτέλους, ήρθε η ώρα για ξεκαθάρισμα λογαριασμών “μεταξύ εαυτών και αλλήλων” για να παύσει η Κρήτη να αποτελεί την εσχατιά της Ελλάδας και της Ευρώπης μόνο προς εκμετάλλευση, ενώ η Κρήτη πρέπει και μπορεί να αποτελέσει το μέγα ελληνικό πρότυπο για όλη τη Μεσόγειο και πέρα από αυτή. Κι ας μην ξεχνούν Κρήτες, Ελληνες, Ευρωπαίοι κ.λπ. πως η Κρήτη δημιούργησε τον μινωικό πολιτισμό.
Ηρθε η ώρα για ξεκαθάρισμα λογαριασμών για τη μη συστηματική και αποτελεσματική ανάπτυξη της Κρήτης στο πλαίσιο της παλιάς και νέας εποχής.
Αφορμή, η τρέχουσα παγκόσμια, ευρωπαϊκή, ελληνική και κρητική οικονομική και κοινωνική κρίση που μαστίζει και απελπίζει όλους μας και όλες μας.
Εκτός από τους λίγους (διεθνώς και τοπικά) που δημιούργησαν, που αναρριπίζουν και εκμεταλλεύονται την κρίση που ανέτρεψε όλες τις ορθές σταθερές στης ζωής μας για σήμερα και αύριο. Ιδιαίτερα δε για μεθαύριο που οι νεότεροι θα έχουν μπροστά τους ένα τοπίο αιχμηρό, χωρίς καμία προοπτική?
Η ΟΔΥΝΗΡΗ ΜΑΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Αλλά μέσα σ? αυτή την εξαιρετικά οδυνηρή πραγματικότητα πιστεύουμε πως ήρθε η ώρα, για ν? αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί και δεν έχουν ουσιαστικά λυθεί, κυρίως, από την εποχή της μεταπολίτευσης του 1974, ως σήμερα.
Δηλαδή προβλήματα ανάπτυξης με δημιουργική προοπτική αλλά και θέματα σύγχρονης λειτουργικής οργάνωσης όλων των τομέων -δημόσιων και ιδιωτικών- για αποτελεσματική λειτουργία τους.
Ολα αυτά πρέπει, με την πρόκληση της παγκόσμιας ευρωπαϊκής και ελληνικής κρίσης να αντιμετωπιστούν, πέρα από στενές κομματικές σκοπιμότητες, γιατί αυτές είναι εκείνες οι οποίες οδήγησαν την Κρήτη (μέσα στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης) στην άναρχη συμμετοχή της στο γίγνεσθαι του παγκοσμιοποιημένου αδιεξόδου ολόκληρου του κρητικού χώρου. Μιας από τις πιο δυναμικές περιοχές της χώρας η οποία οδηγήθηκε ουσιαστικά, σε αποδυνάμωση των μεγάλων δυνατοτήτων της. Για να μη γίνει πρότυπο νέων συνδυαστικών πρωτοβουλιών σε ολόκληρο τον μεσογειακό χώρο η Κρήτη. Η οποία σε σύγκριση με όλα τα άλλα μεγάλα νησιά της Μεσογείου έχει το προνόμιο να αποτελεί το λίκνο γέννησης και ανάπτυξης του ευρωπαϊκού μας πολιτισμού.
Ομως, αυτό το μέγα προνόμιο δεν το αξιοποίησαν (ως κρητικό – ευρωπαϊκό όραμα) συνολικά οι κρατικοί φορείς κεντρικής διοίκησης ούτε οι φορείς της αυτοδιοίκησης αλλά ούτε και οι θεσμικοί φορείς σε ολόκληρη τη νήσο.
“ΧΡΥΣΟΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ” ΤΑ ΙΣΧΥΡΑ ΓΕΩΡΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΗΣ
Βασικά, η Κρήτη (όπως και οι άλλες ελληνικές περιφέρειες) αξιοποίησε πολλά κοινοτικά κονδύλια. Χωρίς όμως αυτά να συντελέσουν σε μια σύμμετρη ανάπτυξη όλων των τομέων της κρητικής οικονομίας.
Η οποία, βασικά, υπερανέπτυξε τον τουριστικό και οικιστικό τομέα, με σμίκρυνση του αγροτικού τομέα της τρισχιλιετούς παράδοσης της κρητικής γης. Για να φθάσει η Ευρωπαϊκή Ενωση -με βάση την κοινή αγροτική της πολιτική- και τις σκοπιμότητες των συμφερόντων των ισχυρών αγροτικών χωρών της – να χρηματοδοτούνται εκριζώσεις, κυρίως, αμπελώνων, ακόμα και ελαιώνων, για να απομακρυνθεί ο αγροτικός πληθυσμός της Κρήτης από την παραγωγική αγροτική του ανάπτυξη.
Η οποία, τώρα και καιρό, αποδεικνύεται ως εξαιρετικά σημαντική στη σύγχρονη εποχή της ανασφαλούς οικονομίας της διαρκούς χρηματοπιστωτικής κρίσης και της αδιέξοδης παγκοσμιοποίησης.
ΑΝΑΣΦΑΛΗΣ
Η ΜΟΝΟΠΛΕΥΡΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Ως απόδειξη της μεγάλης αξίας των “ισχυρών” κρητικών αγροτικών προϊόντων επισημαίνουμε το ζωικό ενδιαφέρoν των Κινέζων για την αγορά του κρητικού λαδιού, το οποίο είναι δυνατόν (σε συνδυασμό και με άλλα αγροτικά – βιολογικά προϊόντα) να γίνει το πιο πολύτιμο εξαγώγιμο προϊόν της Κρήτης.
Εχουμε γράψει πολλές φορές πόσο αναγκαίο για την εξισορρόπηση της οικονομίας της Κρήτης είναι να μην αφεθεί μονόπλευρα στην τουριστική της ανάπτυξη, αφού ο τουρισμός δεν είναι (ένεκα πολλών γεγονότων) ασφαλής υπόθεση.
Είτε εξαιτίας κακών δικών μας λειτουργιών είτε από έλλειψη δικής μας ανταγωνιστικότητας είτε λόγω δημιουργίας κλίματος ανασφάλειας στη χώρα είτε λόγω γενικών κρίσεων, όπως η σύγχρονη βαριά οικονομική κρίση στην οποία κι εμείς έχουμε περιπλεχθεί.
Χωρίς βέβαια, παρά τα όσα μας βεβαιώνουν οι αρμόδιοι φορείς κ.λπ. να υπάρχει σύντομη προοπτική για τη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας, που η βαρύτητα της μαύρης τρύπας (του αδιεξόδου γύρω από το οποίο περιστρέφεται) απειλεί να την καταπιεί.
Ν? ΑΛΛΑΞΟΥΝ
ΟΙ ΓΕΩΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ
ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Πάντως, πιστεύουμε, γενικότερα πως μέσα από τη σημερινή πολυεπίπεδη κρίση ήρθε η ώρα ν? αλλάξουν οι ουσιώδεις κατευθύνσεις γεωοικονομικής στρατηγικής της κρητικής οικονομίας, ως μια από τις πιο δυναμικές περιφέρειες της Ελλάδας: α) Για να παύσει, επιτέλους, η Κρήτη (του μύθου της Ευρώπης και των μεγάλων αγώνων της ελευθερίας) να αποτελεί μια περιοχή που έχει κυριολεκτικά, βουτηχτεί στη λασπώδη πεδιάδα μιας μικρόχαρης ευημερίας την οποία παράγουν και αναπαράγουν διεθνή και ντόπια εκμεταλλευτικά συμφέροντα.
Κατάσταση για την οποία κανείς δεν είναι ανεύθυνος, β) χωρίς όμως η Κρήτη να γίνει μια άλλη Κύπρος των ανέλεγκτων συμφερόντων γ) αλλά να γίνει ως κορυφαία νήσος του δυτικού πολιτισμού ένα φωτεινό πρότυπο που θα παράγει πολιτισμό οράματος, οικονομία ευθύνης, παιδεία νέων οριζόντων, σε συνδυασμό με γνήσιο ανθρωπισμό και ελευθερία που επιδιώκεται να μας εξαιρεθούν!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα