Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

36 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΔΟΤΙΚΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ

Λευκωσία
Μνήμες από το 1974 γύρισαν χθες στη μνήμη του κυπριακού λαού στο άκουσμα του ήχου από τις σειρήνες σε όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου.
Οι Κύπριοι τίμησαν τη μνήμη των θυμάτων του προδοτικού πραξικοπήματος της χούντας των Αθηνών και της ΕΟΚΑ Β?, εναντίον του νόμιμου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ?.
Οι σειρήνες ήχησαν ακριβώς στην ώρα που το 1974 εκδηλώθηκε το πραξικόπημα, όταν τανκ και επίλεκτες στρατιωτικές μονάδες της Εθνικής Φρουράς, με την καθοδήγηση χουντικών αξιωματικών, κινήθηκαν κατά του προεδρικού μεγάρου, το οποίο κατέστρεψαν και άλλων καίριων σημείων στη Λευκωσία και στις άλλες πόλεις. Ο πρόεδρος Μακάριος, ο οποίος βρισκόταν την ώρα εκείνη στο προεδρικό μέγαρο, κατάφερε να διασωθεί και στη συνέχεια να φύγει στο εξωτερικό.
Πέντε μέρες μετά, στις 20 Ιουλίου 1974, η Τουρκία με πρόσχημα το πραξικόπημα εισέβαλε στην Κύπρο και σταδιακά κατέλαβε περίπου το 40% του εδάφους της. Η Κύπρος παραμένει μέχρι σήμερα ντε φάκτο διχοτομημένη, λόγω της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής και ο κυπριακός λαός βιώνει μέχρι σήμερα τις οδυνηρές συνέπειες της τραγωδίας του 1974.
ΜΗΝΥΜΑ ΕΝΟΤΗΤΑΣ
ΑΠΟ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ
Έκκληση για ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο απηύθυνε ο πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας, σημειώνοντας ότι μια λύση του κυπριακού, που θα διασφαλίζει την ενότητα του κράτους, του λαού, της οικονομίας, των θεσμών, «είναι εφικτή, μόνο αν αγωνιστούμε ενωμένοι».
Σε δηλώσεις του μετά την τέλεση του μνημόσυνου των πεσόντων κατά το πραξικόπημα στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, το οποίο ακολούθησε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στους τάφους των πεσόντων, ο πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «οι μέρες τούτες επαναφέρουν μνήμες οδυνηρές, ώρες όπου η Χούντα και η ΕΟΚΑ Β? επέδραμαν κατά του Προεδρικού Μεγάρου και έσπειραν την καταστροφή, στόχευσαν τον πρόεδρο Μακάριο και μαζί, βεβαίως, τη δημοκρατία. Ενώ απέτυχαν κουβάλησαν τον Τούρκο εισβολέα στην Κύπρο. Σήμερα, λοιπόν, επαναβεβαιώνουμε την αποφασιστικότητα μας να υπερασπιζόμαστε πάντοτε και με συνέπεια τη δημοκρατία και τις δημοκρατικές αρχές, να τιμούμε αιώνια αυτούς που είχαν το θάρρος να ορθώσουν τα στήθια τους στα τανκς της Χούντας και στα καλάσνικοφ της ΕΟΚΑ Β? και να αντισταθούν και να θυσιάσουν τη ζωή τους, ό,τι πολυτιμότερο είχαν, για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και της ελευθερίας της πατρίδας μας».
Ο πρόεδρος Χριστόφιας πρόσθεσε ότι «δυστυχώς, ακολούθησε η τουρκική εισβολή, άνοιξαν τις πύλες οι φασίστες πραξικοπηματίες και υποφέρει ο λαός μας τα δεινά της τραγωδίας, της καταστροφής, της εισβολής, της κατοχής, της προσφυγιάς, του εγκλωβισμού, τα ψυχικά δεινά των συγγενών των αγνοουμένων, πολλών εκ των οποίων ακόμη δεν έχει διακριβωθεί η τύχη».
Τρισάγιο τελέστηκε και για τους κληρωτούς καταδρομείς, που σκοτώθηκαν, ενώ βρίσκονταν σε διατεταγμένη αποστολή κατά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974. Το τρισάγιο τέλεσε για 4η συνεχόμενη χρονιά ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος. Παρευρέθηκαν πέρα από τους συγγενείς των καταδρομέων, εκ μέρους του ΔΗΣΥ, ο βουλευτής Λεμεσού Αντρέας Κυπριανού, ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης και ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Σωτήρης Σαμψών.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα