Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
Σκανδαλολογίας συνέχεια?

Παρίσι
Σε ένα νεό σκάνδαλο εμπλέκεται ο Γάλλος υπουργός Εργασίας Ερίκ Βερτ, ο οποίος βρίσκεται ήδη στο κέντρο του πολιτικο-οικονομικού σκανδάλου Μπετανκούρ.
Ο Βερτ κατηγορείται τώρα, σύμφωνα με τον γαλλικό Τύπο, ότι πούλησε σε χαμηλή τιμή σε γνωστούς του έναν κρατικό ιππόδρομο όταν ήταν υπουργός Προϋπολογισμού.
Απαντώντας σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου, το Υπουργείο Προϋπολογισμού αμφισβήτησε την πληροφορία αυτή διαβεβαιώνοντας ότι η παραχώρηση “πραγματοποιήθηκε με εντελώς νόμιμο τρόπο και προς το συμφέρον του κράτους”.
Σύμφωνα με την εφημερίδα “Le Canard enchaine”, ο Βερτ, ακριβώς πριν αποχωρήσει από το Υπουργείο Πολιτισμού, τον Μάρτιο του 2010, για να αναλάβει το Υπουργείο Εργασίας, “ξεπούλησε ένα τμήμα του δάσους της Κομπιέν (βόρεια του Παρισιού), με τον ιππόδρομο και το γκολφ του, σε μια φιλική ένωση”, που ως τότε μίσθωνε τους χώρους αυτούς, έναντι 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, τιμή σαφώς κατώτερη απ? αυτή της αγοράς, σύμφωνα με την εφημερίδα.
“Η συναλλαγή αυτή πραγματοποιήθηκε χωρίς κανένα διαγωνισμό”, προσθέτει η σατιρική εφημερίδα, η οποία διαβεβαιώνει ότι ο πρόεδρος της εν λόγω ένωσης, της Societe des Courses de Compiegne, είναι ένας “οικείος” του Ερίκ Βερτ, ο οποίος εκλέγεται στην περιοχή. Ο υπουργός είναι επίσης δήμαρχος του Σαντιγί, μιας πόλης κοντά στην Κομπιέν.

ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ “ΑΜΑΛΘΕΙΑ”
Αντικρουόμενες απόψεις για τον προορισμό του

Τελ Αβίβ
Προς το αιγυπτιακό λιμάνι του ελ-Αρίς κατευθυνόταν χθες το πλοίο “Αμάλθεια” που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, σύμφωνα με όσα δήλωσαν Ισραηλινοί αξιωματούχοι, ενώ την ίδια ώρα το ίδρυμα Καντάφι, το οποίο έχει ναυλώσει το πλοίο με σημαία Μολδαβίας, επιμένει η «Αμάλθεια» έχει προορισμό τη Γάζα.
Χθες το πρωί ο καπετάνιος του πλοίου είχε αναφέρει βλάβη, γεγονός που επιβεβαίωσε και ο εκτελεστικός διευθυντής του Ιδρύματος Καντάφι. Το πλοίο παρέμεινε ακινητοποιημένο στα διεθνή ύδατα και λίγο αργότερα συνέχισε την πορεία του. «Το πλοίο συνεχίζει τον πλου του αλλά με δυσκολία. Ισραηλινά πολεμικά πλοία προσπαθούν να εμποδίσουν την πορεία του και να το εκτρέψουν από τις ακτές της Γάζας» δήλωσε ο Γιούσεφ Σαουάν, διευθυντής του ιδρύματος Καντάφι, διευκρινίζοντας ότι το πλοίο βρίσκεται σε απόσταση τριών ωρών από τη Λωρίδα της Γάζας. «Οι Ισραηλινοί μάς έδωσαν την επιλογή: να ανακρούσουμε πρύμναν ή να κατευθυνθούμε προς το [αιγυπτιακό] λιμάνι ελ-Αρις. Διαφορετικά απειλούν να προσφύγουν στη βία και να οδηγήσουν το πλοίο προς το ισραηλινό λιμάνι Ασντόντ» ανέφερε. Από την πλευρά τους, οι Ισραηλινοί δήλωσαν ότι ο καπετάνιος του «Αμάλθεια» συμφώνησε να αλλάξει πορεία προς το ελ-Αρίς, όπως του ζητήθηκε.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα