Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ε.Μ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ – Ε.Ε. ΒΟΛΟΥΔΑΚΗ

Γράφει ο αρχιμανδρίτης
ΙΓΝΑΤΙΟΣ Θ. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ
θεολόγος – τ. λυκειάρχης – ακαδημαϊκός

Σε μια δύσκολη καμπή και πορεία της χώρας μας με την πρωτοφανή χρεοκοπία και την καταιγιστική οικονομική αφαίμαξη, ιδίως των φτωχών λαϊκών στρωμάτων κατ? εντολή της τρόικα, το αποθησαύρισμα του περιεχομένου του βιβλίου “Το ημερολόγιο ενός αγωνιστή 1942 – 1945, Ιωάννη Ιωσήφ Παπαδάκη” κρίνεται λίαν επίκαιρο αλλά και επιτιμητικό για τους σημερινούς Έλληνες.
Συγγραφέας του εξαιρετικού και γεμάτου από πατριωτικό φρόνημα και συγκλονισμούς είναι οι καταξιωμένοι και με μεγάλη κοινωνική προσφορά δρ Εμμ. Μ. Παπαδάκης, παθολόγος – νεφρολόγος και πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Χανίων και ο Εμμανουήλ Εμμ. Βολουδάκης, διδάσκαλος και τ. διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Χανίων, ο οποίος επιμελήθηκε “με περισσή προσπάθεια και κόπο” το βιβλίο αυτό, όπως σημειώνει ο ιατρός κ. Εμμ. Παπαδάκης (σελ. 191).
Μια τετραετία (12 Ιουλίου 1942 – 5 Φεβρουαρίου 1945) που ο μεγάλος πατριώτης Ιωάννης Παπαδάκης του Ιωσήφ, θυσιάζει τα πάντα, αρνείται τα πάντα για τη λευτεριά της πατρίδας μας πολεμώντας τον στυγνό κατακτητή. Ένας γνήσιος αντιστασιακός, άγγελος φύλακας του μεγάλου στρατηγού Ναπολέοντα Ζέρβα.
Χρόνια πέτρινα, ταραγμένα που αντί να επουλώσουν τις πληγές, όπως ονειρεύτηκαν οι άξιοι μαχητές της Αντίστασης, ακολούθησε ο εμφύλιος σπαραγμός.
Διαβάζω και ξαναδιαβάζω το ημερολόγιο αυτού του μεγάλου παλληκαριού, του Γιάννη Παπαδάκη. Βλέπω φωτογραφίες και επισημα έγγραφα. Διαβάζω περιγραφές, εξιστορήσεις, στιγμιότυπα να παρελαύνουν πρόσωπα και μάλιστα αδούλωτα, άφθαρτα, ανυστερόβουλα, ανιδιοτελή με μόνη αποζημίωση την ευφροσύνη της καρδιάς τους ότι αγωνίζονται για την πατρίδα.
Ο Ιωάννης Παπαδάκης του Ιωσήφ αποτελεί το καύχημα και τον εθνικό οδοδείκτη για όλους μας και προπαντός για εκείνους που εκλέγονται ή τοποθετούνται ως υπεύθυνοι της μοίρας της Ελλάδας μας. Δάσκαλος για μικρούς και μεγάλους και μάλιστα σε μια εποχή που “πρέπει” να διαγράψουμε την Ιστορία μας για να αρέσουμε στους “συμμάχους” και “φίλους” μας στους οποίους κύπτουμε δουλικώς το κεφάλι μας, ειδικά τώρα με την πρωτοφανή χρεοκοπία, την οποίαν δεν πληρώνουν οι αίτιοι αλλά ο λαός.
Μαζί με τον Ιωάννη Παπαδάκη διακρίνονται οι επίσης Χανιώτες μαχητές Μιχάλης Μυριδάκης και Παντελής Κωτσάκης.
Οι εκλεκτοί μας συντελεστές της συγγραφής και εκδόσεως του ημερολογίου κ. Εμμ. Παπαδάκης και κ. Εμμ. Βολουδάκης με τα περιεκτικά κείμενά τους για τον ήρωα του βιβλίου και εξαδέλφου τους, μας μιλούν γι? αυτόν από τα παιδικά του χρόνια μέχρι την εκδημία του, είναι δε πολύ χαρακτηριστικός και συγκινητικός ο αποχαιρετιστήριος λόγος του Γεωργίου Κουτσογιάννου κατά την εξόδιο ακολουθία, στου Ζωγράφου την 7-6-2005.
Θησαυρός ανεκτίμητος το ημερολόγιο αυτό και δικαιώνεται, ο ιατρός μας κ. Παπαδάκης που εθεώρησε σκόπιμο να δημοσιεύσει σε έναν τόμο τις αφηγήσεις του ήρωά μας Ιωάννη Παπαδάκη του Ιωσήφ, όπως γράφει στον πρόλογο και σημειώνει τους λόγους.
Ημείς τον ευχαριστούμε για την πρόσφατη αποστολή του βιβλίου αυτού, συγχαίρουμε αυτόν και τον κ. Εμμ. Βολουδάκη και τους καλοτυχίζουμε γιατί είχαν τέτοιο υπέρλαμπρο ήρωα και μαχητή εξάδελφο.
Θα πρέπει αυτό το βιβλίο να γίνει κτήμα όσο γίνεται περισσοτέρων, γιατί περνούμε πολύ δύσκολες οικονομικές και εθνικές δοκιμασίες και χρειαζόμαστε επειγόντως αντιστάσεις και αντιστασιακούς και μάλιστα στο ύψος του αειμνήστου Ιωάννη Παπαδάκη του Ιωσήφ, στον οποίο η πατρίδα μας χρωστεί πολλά.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα