Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Για να ξεπεραστεί η κορύφωση της σημερινής κρίσεως

Γράφει ο Α.Ν. ΛΑΜΠΑΘΑΚΗΣ

Στις ημέρες τούτες που διερχόμεθα οφείλουμε να παρατηρήσουμε και έγκαιρα να ομολογήσουμε, χωρίς γραφικότητες αλλά μόνο ενσυνείδητα και υπεύθυνα, να καταχωρήσουμε αυτό το οποίο έγκυροι και καταρτισμένοι αναλυτές της πολιτικής ζωής του τόπου και του κόσμου διαπιστώνουν και αναλύοντας τα γεγονότα παρατηρούν, είναι ότι, ο πολιτικός κυνισμός της εποχής μας, παρόμοιος του οποίου δεν παρατηρείται στο παρελθόν, είναι πρωτόγνωρος και καθοριστικός.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι όλοι αυτοί που διαχειρίστηκαν και διαχειρίζονται τις τύχες μας, στην πλειονότητά τους από το 1974 (μεταπολίτευση και εντεύθεν), έχουν καταρρακωθεί από οικονομικά σκάνδαλα τα οποία επιφέρουν μολυσματική, ηθική ατμόσφαιρα προς όλους, που επιδρά προς το κοινωνικό σύνολο, με αποτέλεσμα να βυθιστεί η χώρα στο χάος.
Γι? αυτό έχουμε οικονομική κρίση με δημοσιονομική ανισορροπία και σύγχυση.
Δυστυχώς οι συνθήκες αυτές επιβάλλουν όπως οι απλοί πολίτες, δηλαδή ο ανεύθυνος απλός λαός, επωμισθεί το βάρος της ανόρθωσης και της κατά το δυνατόν αποκατάστασης της ηθικής τάξεως και νομιμότητας, πληρώνοντας προς τούτο τις συνέπειες στα οικονομικά και τους τομείς που επικαλύπτει το οδυνηρό κόστος κατάρρευσης του κρατικού και κοινωνικού ιστού. Αιτίες είναι πολλές αλλά με την πρώτη ματιά μπορούμε αντικειμενικά να διαπιστώσουμε ότι, εκτός των άλλων είναι οι ξένοι παράγοντες, που έχουν σκοτεινά συμφέροντα βάθους και εκτάσεως από αυτή την κρίση, με τις ενέργειές τους επιφέρουν επιδείνωση της κρίσεως.
Όλοι αυτοί οι ξένοι παράγοντες εγνώριζαν καλώς όλους αυτούς που πλησίαζαν για ύποπτες συναλλαγές, διότι όπως χαρακτηριστικά σημειώνει και έγκυρος πολιτικός παρατηρητής, πανελλήνιας αλλά και πέραν αυτής εμβέλειας: «Εμείς οι πτωχοί τω πνεύματι, δεν μπορούσαμε να διανοηθούμε ότι είναι κάτι πολύ “φυσικό” μια ξένη εταιρεία να σου προσφέρει διακόσιες χιλιάδες ευρώ για να γυρίζεις στις γειτονιές παριστάνοντας τον Μαυρογιαλούρο της γνωστής κωμωδίας του μακ. Αλέκου Σακελάριου. Εκεί παρουσιάζεται ένας πολιτικός κόσμος σε σήψη. Πάρα πολλά και ποικίλα μπορεί να πει και να γράψει αυτός που αναφέρεται σε αυτό το θέμα? Αυτό όμως το θέμα θα το παρακάμψουμε για να αποφύγουμε τις θλίψεις και απαισιοδοξία και αντί αυτού του θέματος να δούμε το «γιατί» κατήντησαν έτσι οι άνθρωποι των ημερών μας. Ερευνώντας ανακαλύπτουμε ότι εξέλειπε ο φόβος Θεού και τότε σύμφωνα με τον Φ. Ντοστογιέφσκι «όλα επιτρέπονται».
Είναι συνέπεια της απομάκρυνσης του Χριστού από τις καρδιές των ανθρώπων.
Αυτή η διαπίστωση φέρνει κατ? επέκταση ένα ερώτημα που θέτει ένας ασκητικός πατέρας της Εκκλησίας. Το ερώτημα υπό τα σημερινά δεδομένα είναι τολμηρό διότι ερωτά απ? ευθείας τον καθένα μας: Έχει σήμερα ο Χριστός θέση στον λεγόμενο Ορθόδοξο χώρο;
Είναι ένα ερώτημα που δεν είναι κοινότυπο ούτε λαϊκίστικο ούτε προς δημιουργία εντυπώσεων. Είναι ουσιαστικό. Και προκαλεί οδυνηρή απάντηση που ξεκινάει με μια αντερώτηση, την οποία διατυπώνει ο ως άνω ασκητικός Γέροντας της Εκκλησίας μας, λέγοντας: «Θα μπορούσε ο Ιησούς ως αρχιερέας της Καινής Διαθήκης να μετάσχει σ?ένα από τα πανηγυρικά σημερινά συλλείτουργα; Τον φαντάζεσθε να φοράει ορισμένα από τα εντυπωσιακά και προκλητικά άμφια;
Ας μην σπεύσουμε να πούμε, ότι ο Ιησούς είναι ο λειτουργούμενος και του αρμόζει κάθε λαμπρότητα! Διότι ο Κύριος είναι ο προσφέρων και ο προσφερόμενος και ο διαδιδόμενος. Άλλωστε η Ορθοδοξία είναι ο Χριστός στους αιώνες.
Εδώ γεννάται το ερώτημα: «Οι λεγόμενοι Ορθόδοξοι δέχονται τον Ιησού Χριστό και το Ευαγγέλιό Του, όπως το εξηγούν οι Πατέρες της Εκκλησίας και όπως το βιώνουν οι άγιοί της; Ή μήπως η λεγόμενη δική μας «παράδοση» συναποτελείται από «εντάλματα» ανθρώπων (Ματθ. ιε? -9).
Διότι είναι φανερόν ότι την αίρεση την προκαλεί και κάποια «ορθοδοξία» που καταντά θρησκεία της ρουτίνας και της μονοτονίας και δεν παραμένει το τρεχούμενο νερό της διαρκούς προσφοράς και ανανεώσεως.
Και αφού αυτό δεν συμβαίνει, όπως δείχνουν τα φαινόμενα παρακμής και διασπάσεως του κοινωνικού ιστού, αυτό σημαίνει ότι: το θρησκευτικό κοίμισμα και η ψευδαίσθηση ως προς την αλήθεια και τη σωτηρία, δεν μπορεί να είναι Ορθοδοξία. Κάτι τέτοιο αποκλείεται.
Είναι άλλωστε εμπεδωμένο στον αληθινά πιστό άνθρωπο ότι «η Ορθοδοξία είναι η εγρήγορση στην έπαλξη της Αλήθειας και της Αγιότητας».
Πρέπει επιτέλους να το καταλάβουμε ότι: «Κάθε παλαιό δεν είναι πάντοτε απαραίτητα και καλό και αναλλοίωτο». Η Ορθοδοξία παραμένει στην ουσία αναλλοίωτη, καίτοι στη διαχρονική παρουσία της αλλάζει τρόπο προσέγγισης και λόγου.
Και όπως τονίζει εμφαντικά ο Ασκητικός Γέροντας: «Η Ορθοδοξία δεν είναι ελλειμματική. Είναι το πλήρωμα που δεν έχει ανάγκη από συμπλήρωμα».
Επιβεβαιώνεται στο προς Εφεσίους α? – 23 εδάφιο που λέει ότι είναι το «σώμα του τα πάντα εν πάσι πληρωμένου». Γι? αυτό και δεν της χρειάζονται ούτε εσωτερικά ψεύτικα φτιασίδια ούτε οικουμενιστικά ανοίγματα, αφού έχει οικουμενικά φτερουγίσματα.
Από όλα αυτά και άλλα αξιόπιστα δείγματα, αποδεικνύεται ότι η Εκκλησία της Ορθοδοξίας είναι η αξιοπιστία της Θεολογίας. Αλλά επίσης και της «καινής διδαχής» και προ παντός η αξιοπιστία της Χάριτος. Δηλαδή η αξιοπιστία και όχι η αξιομισθία της ζωής.
Σοφά ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος μας καλεί να σφραγίζουμε το μυστήριο της σωτηρίας με την αξιοπιστία ενάρετης ζωής, γράφοντας: «Αξιόπιστοι γενώμεθα περί την του μυστηρίου της σωτηρίας φυλακήν» (Ε.Π.Ε. 23, 296).
Αυτά είναι βασικά και ουσιώδη περί την Ελληνορθόδοξη ιδιοσυστασία μας. Τα οποία αποδεχόμεθα συνειδησιακά ή τα απορρίπτουμε. Αυτό όμως σημαίνει ψυχική και πνευματική νέκρωση του προσώπου που σημαίνει ότι αδυνατεί να αντιληφθεί τα «σημεία των καιρών» τα οποία και προσδιορίζουν τις συνέπειες της ηθελημένης ή μη αποστασίας μας.
Φυσικά διερωτώμεθα εναγώνια για τα αίτια της τωρινής κρίσεως ή της τωρινής Θείας Δίκης, όπως κανονικά πρέπει να λέγεται, όπως συμβουλεύει και ο Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς στο βιβλίο του «Δρόμος δίχως Θεό δεν αντέχεται» (σελ. 263). Το αίτιο λοιπόν είναι πάντα το ίδιο, είναι η αποστασία των ανθρώπων από τον Θεό. Με αυτή την απομάκρυνση ο Θεός επέτρεψε και τις ξηρασίες και τις πλημμύρες και τις επιδημίες και τα διάφορα μαστιγώματα στη γενιά των ανθρώπων σε διάφορες χρονικές περιόδους του παρελθόντος αλλά τούτη τη φορά η παρέκκλιση και η εκτροπή των σημερινών ανθρώπων είναι τόσο τρομερή (αυτό διαπιστώνεται άμεσα από τις εκπομπές της τηλεόρασης η οποία έχει ξεπεράσει και τα Γόμορα και Σόδομα, σε πολλές περιπτώσεις, η οποία όπως είχε προφητέψει ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός σε αυτά τα έσχατα χρόνια η TV θα περιέλθει στην εξουσία του πονηρού).
Αυτή είναι λοιπόν η κυρία αιτία της τωρινής κρίσεως ή Θείας Δίκης, η οποία έχει όλα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των εσχατολογικών καιρών?
Και όλα αυτά επέτρεψε η θεϊκή πρόνοια, προκειμένου να αφυπνιστούν οι άνθρωποι για να γίνουν ενσυνείδητοι και πνευματικά ευαίσθητοι, έτσι ώστε να νιώσουν πηγαία την ανάγκη να επιστρέψουν σε Εκείνον, τον Ένα και μοναδικό Τριαδικό Θεό της Αγάπης και της Συγγνώμης, φιλανθρώπως ενεργούμενος?
Συμπερασματικά για να γίνουμε άξιοι της θείας συγχωρήσεως και ευεργεσίας, ας προσπαθήσουμε με την καρδιά μας να αποδεχθούμε το Ευαγγέλιο του Ι. Χριστού ως αληθινοί Ορθόδοξοι, να το πιστεύσουμε, να το θαυμάσουμε και να το ζήσουμε. Με αυτό τον τρόπο μόνο θα αποτινάξουμε τον ζυγό της θρησκευτικής τρομοκρατίας και θα ζήσουμε τον Χριστό της σταυρωμένης ελευθερίας. Διότι είναι γεγονός ότι: «αν αποτοξινωθούμε από την τυπολατρία και λαχταρίσουμε την εν πνεύματι λατρεία (ας ενθυμηθούμε τον Λόγο του Χριστού προς τη Σαμαρίτιδα: «?εν πνεύματι αληθείας, δει λατρεύειν τον Θεόν»).
Έτσι μόνο θα απεξαρτηθούμε από τους θρησκευτικούς συναισθηματισμούς και τις ψευδαισθήσεις και θα προσκολληθούμε στο άρμα της Εκκλησιαστικής Σωτηρίας. Συν Θεώ, με αυτό τον τρόπο θα εφαρμοσθεί το ρηθέν υπό του Αποστ. Παύλου στη Β? προς Κορινθ. Επιστολή του στο ΙΔ? – 12 στίχο, από όλους αυτούς που καραδοκούν για αφορμή να αποστατήσουν, όπως είναι οι ευσκανδάλιστοι, οι προκατειλημμένοι, οι αρρωστημένοι στο μυαλό, οι “ασθενείς την συνείδησιν” (Α Κορ. 1 – 29), οι δόλιοι εργάτες. Ολοι αυτοί που ζητάνε αφορμές.
Γι? αυτό όσο εξαρτάται από τον καθένα από εμάς, ας μεριάσουμε όλα τα εμπόδια για να περάσει ο αληθινός Χριστός στις ψυχές των ανθρώπων.
Κάθε θυσία αξίζει προκειμένου να είναι ανοικτός ο δρόμος για να περάσει η ιερή φλόγα του Ευαγγελίου του Κυρίου και Θεού μας Ιησού Χριστού!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα