Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

27 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ

Μπέλφαστ
Είκοσι επτά αστυνομικοί τραυματίστηκαν, μεταξύ τους τρεις αξιωματικοί από σφαίρες, στη διάρκεια των βίαιων επεισοδίων που ξέσπασαν τις πρώτες πρωινές ώρες χθες σε δύο διαφορετικά σημεία του Μπέλφαστ, στο περιθώριο των παραδοσιακών προτεσταντικών εορτασμών, σύμφωνα με την Αστυνομία.
Οι ταραχές ξέσπασαν κοντά σε σημεία της πόλης όπου ομάδες προτεσταντών που γενικά είναι φιλοενωτικοί και τάσσονται υπέρ της παραμονής της Βόρειας Ιρλανδίας στη Μεγάλη Βρετανία, ανάβουν κάθε χρόνο φωτιές καίγοντας ιρλανδικές σημαίες και φωτογραφίες πολιτικών από το στρατόπεδο των καθολικών που αγωνίζονται για την ενοποίηση της Ιρλανδίας.
Οι τρεις αξιωματικοί πυροβολήθηκαν, όταν ομάδα καθολικών επιτέθηκε στην Αστυνομία που είχε αναπτυχθεί για τη διατήρηση της τάξης στο βόρειο και το δυτικό Μπέλφαστ, κατά τη διάρκεια των εορτασμών.
Τα τραύματα των αστυνομικών δεν θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους, διευκρίνισε η Αστυνομία.
Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ορισμένα από τα επεισόδια ξέσπασαν όταν η Αστυνομία προσπάθησε να διαχωρίσει ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί σε μια περιοχή των ιρλανδών εθνικιστών, από εκείνους που παρευρίσκοντο στις φωτιές, σε κοντινό σημείο.
“Οι ταραχές άρχισαν στη συνοικία Μπρόντγουεϊ στο δυτικό Μπέλφαστ γύρω στις 23.45? τοπική ώρα (01.35? ώρα Ελλάδος) όταν περίπου διακόσιοι άνθρωποι άρχισαν να ρίχνουν χειροβομβίδες και κοκτέιλ μολότοφ”, αναφέρει η αστυνομία σε ανακοίνωσή της.
“Ταραχές σημειώθηκαν στη βόρεια πλευρά της πόλης κατά τις οποίες ερρίφθησαν πυροβολισμοί”.
Ο αστυνομικός επιθεωρητής Μαρκ Χάμιλτον καταδίκασε τις ταραχές και τις επιθέσεις εναντίον των αστυνομικών απευθύνοντας έκκληση για ηρεμία πριν αρχίσουν σήμερα όπως είναι προγραμματισμένο, οι μεγάλοι ετήσιοι εορτασμοί των προτεσταντών.
“Αντιδράσαμε αμέσως στις ταραχές και οι αστυνομικοί έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή τους για να αποκατασταθεί η τάξη και να επανέλθει ο κανονικός ρυθμός στη ζωή των κατοίκων”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Το Σάββατο μια βόμβα κατέστρεψε μια γέφυρα στη Βόρεια Ιρλανδία σε μια επίθεση που η αστυνομία είπε ότι είχε στόχο αξιωματικούς της.
Οι προτεστάντες των ταγμάτων της Οράγγης παρελαύνουν κάθε χρόνο στη Βόρεια Ιρλανδία, κατά τη διάρκεια πορείας που πραγματοποιείται με αφορμή την επέτειο της μάχης στο Μπόιν του 1660 κατά την οποία ο προτεστάντης Γουλιέλμος Γ? της Οράγγης νίκησε τον καθολικό Ιάκωβο Β΄.
Η πορεία αυτή αποτελεί συχνά αιτία εντάσεων μεταξύ των κοινοτήτων καθολικών και προτεσταντών καθώς καταλήγει σε βίαια επεισόδια.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα