Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Λευκωσία
Απαντήσεις για την τύχη εκατοντάδων αγνοούμενων Ελληνοκυπρίων, ζητούν από τον τουρκικό στρατό οι συγγενείς των θυμάτων, τονίζοντας ότι υπάρχει κίνδυνος να μη βρεθούν ποτέ τα λείψανα των μισών και πλέον αγνοουμένων.
Ο τουρκικός στρατός, ο οποίος συνέλαβε αιχμαλώτους, παρέλαβε τραυματίες και έθαψε νεκρούς Ελληνοκύπριους, δεν δείχνει προθυμία να δώσει απαντήσεις για την τύχη τους όπως επισημαίνει η Ελληνοκυπριακή πλευρά.
Η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» γράφει ότι μέχρι στιγμής εντοπίστηκαν λείψανα, ή μεμονωμένα οστά, που αντιστοιχούν σε περίπου 600 αγνοούμενους, οπότε με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες είναι δυνατό να βρεθούν λείψανα, που αφορούν άλλους περίπου 200-300 αγνοούμενους, ανεβάζοντας τον αριθμό στους περίπου 800-900, τη στιγμή που οι Ελληνοκύπριοι αγνοούμενοι, οι οποίοι δηλώθηκαν, υπολογίζονται σε περίπου 1.400.
Εκ μέρους της Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων, ο Νίκος Σεργίδης ανέφερε στην εφημερίδα ότι πληροφορίες για συλλήψεις Ελληνοκυπρίων, τραυματιών και μη, περιλαμβάνονται σε προφορικές και γραπτές μαρτυρίες Τούρκων αξιωματικών.
«Στοιχεία υπάρχουν, επίσης, στα αρχεία του τουρκικού στρατού», είπε ο κ. Σεργίδης και πρόσθεσε ότι οι συγγενείς αξιώνουν ενημέρωση και δεν θα δεχθούν να θεωρηθούν πέραν των μισών ες αεί αγνοούμενοι.
Πολλοί από τους αγνοούμενους φέρονται να θάφτηκαν σε περιοχές, οι οποίες χαρακτηρίζονται από τον τουρκικό στρατό ως «στρατιωτικές».
Οι συγγενείς των αγνοουμένων υποστηρίζουν πως οι Τούρκοι «χαρακτηρίζουν σκόπιμα μεγάλες περιοχές “ως στρατιωτικές”, προκειμένου να μην επιτρέψουν τη διενέργεια εκταφών».
Οι Τούρκοι από την πλευρά τους ισχυρίστηκαν ότι επέτρεψαν τη διενέργεια εκσκαφών και σε στρατιωτικές περιοχές και φέρνουν ως παράδειγμα την περίπτωση της Λουρουτζίνας, όπου επιχειρήθηκε, ανεπιτυχώς, δύο φορές ο εντοπισμός λειψάνων Ελληνοκυπρίων, που αγνοούνται από την περίοδο 1963-64.
Ο κ. Σεργίδης αναφερόμενος στην πάροδο του χρόνου, σημείωσε ότι ο αριθμός των γονέων αγνοουμένων μειώνεται δραστικά και με τον αργό ρυθμό του εντοπισμού και ταυτοποίησης αγνοουμένων, πολλοί δεν θα προλάβουν καν να παραλάβουν τα λείψανα των οικείων τους.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα