Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

Γράφει ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΑΣΙΛΟΜΑΝΩΛΑΚΗΣ*
www.polygnosi.gr

Η θερινή ραστώνη αδρανοποιεί τη δημιουργικότητα των παιδιών. Τα παιδικά μυαλά θέλουν συνεχείς προκλήσεις σε ρεαλιστικά περιβάλλοντα για να τραφούν.
Δύο εκδηλώσεις που διεγείρουν και αναπτύσσουν τη δημιουργικότητα παιδιών ηλικίας 8 – 12 ετών παρουσιάζω αυτή την εβδομάδα σε συνεργασία με το Κέντρο Παιδικής Δημιουργίας Αη Γιάννη και την Παιδική Βιβλιοθήκη Σούδας.
Οι δύο εκδηλώσεις, από τις τρεις δραστηριότητες που παρουσιάζω κάθε χρόνο στην περιοχή μας, σκοπό έχουν να φέρουν τα παιδιά σε συνθήκες ανακάλυψης, να συνεργαστούν σε ομάδες και να ενθουσιαστούν με το απρόσμενο και το πρωτόγνωρο.  
Στις δραστηριότητες μας δεν χρησιμοποιούμε εργαλεία, πινέλα ή υλικά, πριν ασκήσουμε τη σκέψη μας για να ?λύσουμε? προβλήματα της καθημερινότητας μας.
Ο λόγος είναι απλός.   
Είναι ανάγκη τα παιδιά μέσω της διάνοιξης νέων οπτικών να εκτεθούν σε νέες νοητικές λειτουργίες που θα τα βοηθήσουν κατ? αρχήν  να κάνουν αλλαγές όπως?
– να αποδεσμευτούν από τον κυρίαρχο κάθετο ρηχό τρόπο σκέψης των ενήλικων
– να αφυπνίσουν την ερευνητική τους στάση σε θέματα της τοπικής κοινωνίας
– να αναπτύξουν την περιέργεια και την παρατηρητικότητα τους στο χώρο
– να ελαχιστοποιήσουν την εξάρτηση τους από το δεδομένο και το αυτονόητο  
– να μάθουν για την αποκλίνουσα σκέψη των εφευρετών και των καινοτόμων δημιουργών
– να μάθουν να ακούν, να διδάσκονται και να συνθέτουν από τις ιδέες των άλλων μελών της ομάδας τους
– να προθυμοποιηθούν να συμμετάσχουν στη λήψη αποφάσεων της ομάδας τους.
Όταν  συνηθίσουν να λειτουργούν και σ? αυτό το είδος της διαφορετικής σκέψης τότε είναι έτοιμα να προχωρήσουν σε ριζικές αλλαγές στη μελέτη τους και στον τρόπο αντιμετώπισης της μάθησης στο σχολείο τους.
Επίσης, είναι ένα μικρό βήμα τους προς την κατεύθυνση της καινοτομίας, και της αυτόνομης δράσης στη μάθηση.
Πιστεύω ότι οι διακοπές είναι η πιο κατάλληλη περίοδος για να γίνει αυτή η μετάβαση από την αδράνεια και τη ρουτίνα στο νέο και δημιουργικό τρόπο σκέψης.  
Οι δραστηριότητες βασίζονται σε μια σειρά σύγχρονων θεωριών της μάθησης- διδακτική του ενεργού υποκειμένου, κοινωνικού εποικοδομισμού και πολλαπλά ταλέντα.

* Ο Κυριάκος Βασιλομανωλάκης, πτυχ. Ψυχολογίας – Ανάπτυξης Παιδιού, master εκπαίδευσης στη Μάθηση, διευθύνει το κέντρο Αγγλικής Γλώσσας ?Πολύγνωση? 

Οι φωτογραφίες που συνοδεύουν
το κείμενο είναι
από παλαιότερες εκδηλώσεις
στα ίδια σημεία. Πληροφορίες για τις δύο εκδηλώσεις σας παραθέτω:
                        
Στον Άη Γιάννη

Παιχνίδια δημιουργικής σκέψης για παιδιά 8 – 12 ετών παίζουμε σήμερα το πρωί, στις 10.30, στον φιλόξενο χώρο του Κέντρου Παιδικής Δημιουργίας στην οδό Πολωγιώργη πίσω από τη Δεξαμενή. Τηλεφωνήστε τώρα στο 2821059903 για να μάθετε αν υπάρχουν θέσεις.

Παιχνίδι του Μεσοκαλόκαιρου      
Το παιχνίδι θα το παίξουμε την Παρασκευή, νωρίς το πρωί, στον χώρο έξω από το Ναυταθλητικό Κέντρο στη Σούδα. Τηλεφωνήστε στην Παιδική Βιβλιοθήκη της Σούδας, τηλέφωνο 2821341221, για να δηλώσετε συμμετοχή. Τα παιδιά που θα έλθουν στη Σούδα να φοράνε καπέλο και να έχουν ένα μικρό μπουκάλι νερό.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα