Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΡΙΣΕ

Φρανκφούρτη
Αμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό του 1% για 14ο συνεχή μήνα διατήρησε το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Η εξέλιξη αυτή θεωρείτο αναμενόμενη από τους οικονομολόγους. Και οι 76 οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ότι η Κεντρική Τράπεζα θα διατηρούσε αμετάβλητα τα επιτόκια και κατά μέσο όρο αναμένουν την πρώτη αύξηση να γίνει στο τρίτο τρίμηνο του επόμενου έτους.
Κληθείς να σχολιάσει τις προτάσεις για ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας ή κάποιας άλλης χώρας της ευρωζώνης ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ απάντησε: «Δεν νομίζω ότι θα ήταν ενδεδειγμένο».
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονταν οι δηλώσεις του Τρισέ για την πρόοδο των stress tests των τραπεζών, τα οποία διεξάγει η Επιτροπή Εποπτείας Ευρωπαϊκών Τραπεζών, σε μια προσπάθεια να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των αγορών λόγω των διογκούμενων δημοσίων χρεών.
Ο κ. Τρισέ επανέλαβε την αισιοδοξία του για τα αποτελέσματα των stress tests, υποστηρίζοντας παράλληλα πως οι αγορές έχουν αντιδράσει υπερβολικά απαισιόδοξα ως προς την ικανότητα της Ευρωζώνης να αντιμετωπίσει τα δημοσιονομικά προβλήματα κάποιων χωρών – μελών.
Και πρόσθεσε: «κατά αυτή την έννοια, χαιρετίζουμε την απόφαση που ανακοινώθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να δημοσιοποιήσει, με τη συγκατάθεση των εμπλεκομένων τραπεζών, τα ξεχωριστά αποτελέσματα της άσκησης των stress tests για τις τράπεζες στην Ευρωπαϊκή Ένωση που πραγματοποιούνται από την Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Εποπτικών Αρχών για τις Τράπεζες (CEBS), σε συνεργασία με την ΕΚΤ».
Γνωστοποίησε δε ότι μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων, «θα πρέπει να γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες όπου χρειαστεί. Οι υγιείς προϋπολογισμοί, το αποτελεσματικό risk management και τα διαφανή και ισχυρά επιχειρηματικά μοντέλα είναι βασικά για την ενίσχυση της αντοχής των τραπεζών στα σοκ και για τη διασφάλιση της επαρκούς πρόσβασης σε κεφάλαια. Mε αυτό τον τρόπο θα τεθούν οι βάσεις για βιώσιμη ανάπτυξη, δημιουργία θέσεων εργασίας και χρηματοοικονομική σταθερότητα».
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ επιβεβαίωσε ότι τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 23 Ιουλίου.
Ερωτήσεις δέχθηκε ο κ. Τρισέ και για την πολιτική που θα ακολουθήσει η ΕΚΤ, με την αγορά να αναζητά ενδείξεις σχετικά με το αν η κεντρική τράπεζα σκοπεύει να επεκτείνει το πρόγραμμα στήριξης των τραπεζών πέρα από τη λήξη του στα μέσα Οκτωβρίου.
Ο Ζ.Κ. Τρισέ τόνισε ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να προσφέρει απεριόριστη ρευστότητα μέσω πράξεων αναχρηματοδότησης μιας εβδομάδας, ενός μηνός και τριών μηνών. Τόνισε παράλληλα πως η ΕΚΤ «θα προσαρμόζει τη ρευστότητα όπως κρίνεται κατάλληλο».
Παρ? όλα αυτά, παραδέχτηκε πως η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη θα είναι μέτρια και άνιση και εν μέσω περιβάλλοντος μεγάλης αβεβαιότητας. Η ΕΚΤ εκτιμά ότι μεσοπρόθεσμα θα διατηρηθεί η σταθερότητα τιμών στηρίζοντας την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, ενώ αυστηρά συγκρατημένες παραμένουν οι πληθωριστικές προσδοκίες. «Κάποιες χώρες θα χρειαστεί να προβούν σε πιο φιλόδοξη μείωση ελλειμμάτων», είπε ο κ. Τρισέ κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας ορισμένων κρατών.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να ενισχυθούν τόσο η εποπτεία των εθνικών λογαριασμών όσο και οι κανόνες για τα δημοσιονομικά ελλείμματα.
Πληροφορίες για τα stress tests
Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσουν τις χρηματοοικονομικές αγορές σχετικά με την υγεία του τραπεζικού συστήματος της ΕΕ, οι χώρες – μέλη διεξάγουν stress tests σε έναν μεγάλο αριθμό ευρωπαϊκών τραπεζών, τα αποτελέσματα των οποίων θα δοθούν στη δημοσιότητα.
Τα tests θα γίνουν σε 91 τράπεζες, οι οποίες αντιστοιχούν στο 65% του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου, μεταξύ των οποίων και έξι ελληνικές: Εθνική, Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς, ATEbank και το TT, καθώς επίσης και στις κυπριακές MPB και Κύπρου.
Όπως εξηγεί το Reuters, σε κάθε χώρα της ΕΕ, το δείγμα θα περιλαμβάνει αρκετές τράπεζες, οι οποίες θα ελεγχθούν με φθίνουσα σειρά, λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος τους (κεφαλαιοποίηση).
Τα tests θα πραγματοποιηθούν από τις εθνικές Επιτροπές Κεφαλαιαγοράς κάθε χώρας, σε συνεργασία με την Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Εποπτικών Αρχών για τις Τράπεζες (CEBS), που εποπτεύει τους εθνικούς φορείς και εδρεύει στο Λονδίνο. Τα stress tests θα εξομοιώνουν πως οι τράπεζες θα ανταπεξέλθουν σε περίπτωση επιδείνωσης της οικονομίας και των χρηματοοικονομικών αγορών.
Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν χωριστά για κάθε τράπεζα. Οι λεπτομέρειες για το ποιά στοιχεία θα δημοσιοποιηθούν αναμένεται να οριστικοποιηθούν στις 12 – 13 Ιουλίου, κατά τη διάρκεια της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Το σενάριο των tests θα ενσωματώνει απόκλιση 3 ποσοστιαίων μονάδων για το ΑΕΠ της ΕΕ σε σχέση με τις προβλέψεις της Κομισιόν σε ορίζοντα διετίας. Θα υποθέτει επίσης ένα «σοκ» για τα κρατικά ομόλογα, κατά το οποίο η αξία μερικών κρατικών τίτλων θα υποβιβαστεί ακόμη περισσότερο, κάτω από τα χαμηλά επίπεδα των αρχών Μαΐου.
Για παράδειγμα, θα επιχειρηθεί μια μείωση 16% – 17% της ονομαστικής αξίας των ελληνικών ομολόγων, σύμφωνα με γερμανικές τραπεζικές πηγές. Αυτό ισοδυναμεί με υποβάθμιση περίπου 40% από τα σημερινά επίπεδα. Τα αποτελέσματα των tests θα ανακοινωθούν στις 23 Ιουλίου.
Τι αναμένεται να δείξουν
Για τις 25 μεγαλύτερες τράπεζες, τα αποτελέσματα δεν αναμένεται να αποκαλύψουν σοβαρά προβλήματα. Γερμανικές πηγές είπαν στο Reuters ότι οι Deutsche Bank, Commerzbank και BayernLB έχουν ήδη «περάσει» τα tests.
Οι ανησυχίες αφορούν κυρίως την πιθανότητα να αναδειχθούν σοβαρές αδυναμίες στους ισολογισμούς μικρότερων τραπεζών με δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Tier 2 και 3, όπως οι landesbanks και οι cajas.
Πολλές τράπεζες στην Ελλάδα και την Ισπανία έχασαν την πρόσβαση στις ιδιωτικές αγορές κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους των δυο χωρών και επιβιώνουν μέσω των κεφαλαίων που λαμβάνουν από την ΕΚΤ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα